10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Μουσική

Thank you for the music

του Νίκου nnt Ντανταλή

Γεια σε όλους και όλες! Είμαι ο Νίκος ‘nnt’ και χρόνια τώρα ασχολούμαι συστηματικά με τη μουσική και με τη μουσική των πολυμέσων (multimedia). Χαίρομαι πολύ με το ξεκίνημα αυτής της στήλης, μιας και η μουσική είναι το μεγαλύτερο πάθος όλων μας! Η μουσική είναι το εργαλείο για να επικοινωνήσει ο καθένας μας άμεσα και καθαρά, και ο καθένας μπορεί να αισθανθεί τη δύναμη στο λόγο αλλά και στη μουσική χωρίς ούτε ειδικός να είναι ούτε ενημερωμένος. Ό,τι δείτε γραμμένο εδώ μπορείτε να το διερευνήσετε στην πηγή του, γι’ αυτό σε κάθε θέμα αναφέρω και τη διεύθυνση του στο Διαδίκτυο.

Θυμάμαι την τρομερή εντύπωση που μου έκανε το lp των FISHERSPOONER γιατί απλά ανακάλυψα πως όλα τα όρια έχουν σπάσει και το θέατρο, ο χορός, το σόου, το καλλιτεχνικό project , η σύνθεση και το μεγάλο hit έχουν γίνει ένα. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό δίσκο electro , αλλά το απίστευτο είναι το DVD όπου κανείς βλέπει το σύνολο της δουλειάς τους. Μέσα από το χοροθέατρο και τα υψηλής αισθητικής ρούχα που ράβουν οι ίδιοι δημιουργούν έξοχη ηλεκτρονική μουσική με βάση τη δεκαετία του ‘80 και το αίσθημα του σχολείου, δηλαδή όλα σε ένα.

Βασικά πρόκειται για δύο φίλους που τελειώνοντας τις σχολές τους στη Νέα Υόρκη στοιχημάτισαν ότι "την επόμενη χρόνια θα είμαστε διάσημοι". Όσο κι αν αυτό μοιάζει κάτι σε fame story και όλα τα ανάλογα, έγινε πραγματικότητα. Και τι σημαίνει αυτό; Εκατοντάδες συναυλίες, εκατομμύρια θαυμαστές και από τώρα και στο εξής παγκοσμίως διάσημοι! Κάτι τέτοιο είχε κάνει και η Madonna τη δεκαετία του ‘80, όταν η απίστευτη ντίβα έβγαλε το ‘μουσικό κομμάτι’ από τα προκαθορισμένα και το μετέτρεψε σε show και lifestyle.

Αυτό το μήνα το μόνο που θέλει κανείς είναι βόλτες με την παρέα του, μπανάκια μ’ ένα φορητό cd με τα αγαπημένα του mp 3. Εκτός από κομμάτι κομμάτι, ακούστε μιξαρισμενα σετάκια από διάφορα πάρτυ. Και αυτά εύκολα μπορείτε να τα κατεβάσετε χωρίς να είναι παράνομο σαν τα mp 3 του kazaa, napster, κτλ. Θα βρείτε μερικά στα εξής links :

MY GAY CLASSICS

του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Υπάρχει γκέι μουσική; Δε γνωρίζω, σίγουρα όμως υπάρχουν αγαπημένα τραγούδια των γκέι. Στα επόμενα τεύχη, λοιπόν, θα δούμε, με τυχαία σειρά, τις εκατό αγαπημένες (μου) γκέι επιτυχίες. Ορισμένες τις έχουν τραγουδήσει γκέι καλλιτέχνες, άλλες έχουν στίχους που μιλούν στους ομοφυλόφιλους. Ένα πάρτυ που παίζει τέτοια τραγούδια έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία, γι’ αυτό στείλτε προσκλήσεις, φέρτε ποτά και κάψτε το!

1. Abba - Dancing Queen (1976) (Benny Andersson, Stig Anderson, Bjorn Ulvaeus)

Το σουηδικό συγκρότημα Abba κέρδισε το διαγωνισμό Eurovision το 1974 με το Waterloo. Έκτοτε κατέκτησε τον κόσμο με επιτυχίες όπως Money, money, money, The winner takes it all και Chiquitita. Σήμερα, το συγκρότημα Bjorn Again μιμείται τους Abba με μεγάλη επιτυχία. Καλές επανεκτελέσεις του Dancing Queen θα ακούσετε από τους San Francisco Gay Men ’ s Choir, τον Luka Bloom και τη Sydney Gay & Lesbian Choir.

2. Gloria Gaynor - I Will Survive (1979)

Το τραγούδι το λέει και η Diana Ross (μ’ ένα πολύ γκέι βίντεο κλιπ). Η Gloria Gaynor έβγαλε και μια ισπανική παραλλαγή. Ο πρώτος δίσκος ντίσκο που αγόρασα ήταν της Gloria Gaynor, το Never Can Say Goodbye.

3. Diana Ross - I’m Coming Out (1980)

Τι να πω εγώ όταν το τραγούδι έχει τέτοιο τίτλο;

4. Boys Town Gang - Can’t Take My Eyes Off You (1982)

Το τραγούδι το έκανε επιτυχία ο Andy Williams το 1968.

5. Village People - Y.M.C.A (1978) (Jacques Morali / Victor Willis / Henri Belolo)

Παρότι είχαν πολύ γκέι εμφάνιση και είχαν «σχεδιαστεί» για να κερδίσουν το γκέι μουσικό κοινό, λέγεται ότι μόνο ένας ήταν γκέι, ο «Ινδιάνος» Felipe Rose. Ο Rose ανακαλύφθηκε από τον Jacques Morali όταν δούλευε σαν χορευτής σε γκέι μπαρ της Νέας Υόρκης.

6. Pet Shop Boys - Go West (1993)

Η πρωτότυπη εκτέλεση του Go West τραγουδήθηκε από τους Village People και έγινε επιτυχία το 1979. Η εκτέλεση από τους Pet Shop Boys έχει καταπληκτικό βίντεο κλιπ.

7. Miguel Brown - So Many Men, So Little Time (1983)

Τι πρόβλημα κι αυτό! Το 1989 βγήκε remix του τραγουδιού.

8. The Weather Girls - It’s Raining Men (1983)

Από τους ύμνους. Οι Weather Girls έγιναν γνωστές αρχικά με το όνομα The Two Tons ως φωνητικά του γκέι αστέρα της ντίσκο Sylvester. Το 2001 η Geri Halliwell έβγαλε μια νέα παραλλαγή του τραγουδιού. Στο Διαδίκτυο θα βρείτε επίσης μια φοβερή live εκτέλεση από τη k. d. Lang με τον Andy Bell των Erasure.

9. Sylvester - You Make Me Feel (Mighty Real) (1978)

Το 1990 ο Jimmy Somerville το τραγούδησε με το δικό του στυλ.

10. Dana International - Diva (1998)

Νικήτρια της Eurovision το 1998, όπου η τρανσέξουαλ Dana εκπροσώπησε το Ισραήλ.