10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Στους 5 δρόμους

ΓΚΑΖΩΝΟΥΜΕ

του Θοδωρή Αντωνόπουλου

Δυναμική και φιλόδοξη όσο ποτέ, η Αθήνα έχει τα πάντα. Ακόμα και το δικό της γκέι χωριό.

Τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, επίκεντρο της γκέι ζωής στην Αθήνα ήταν η Πλάκα. Αρχές της δεκαετίας του '80, το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι. Τη δεκαετία του '90 "διασπάστηκε" μεταξύ Ομόνοιας, Θησείου και αρχών λεωφόρου Συγγρού. Στην αλλαγή του αιώνα στο Γκάζι χτυπάει η καρδιά της γκέι Αθήνας. Αν και η αθηναϊκή σκηνή δεν είναι "ολυμπιακών προδιαγραφών", δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τις αντίστοιχες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Μπορεί να υστερούμε ακόμη σε συνειδητοποίηση, μπορεί να λείπει το πραγματικά μεγάλο κλαμπ-"ατμομηχανή" ή κάποιες "extreme" καταστάσεις, όμως και ευρεία γκάμα επιλογών και "μούρη" και ποιότητα έχουμε πλέον να επιδείξουμε. Εμείς χρειαστήκαμε τρία ολόκληρα μερόνυχτα για να ολοκληρώσουμε αυτό το ρεπορτάζ. Το γκέι χωριό της πρωτεύουσας γνωρίζει δόξες στο πρώην "Τουρκοχώρι", δεν περιορίζεται όμως εκεί. Γκέι "οικισμοί" ευδοκιμούν ακόμα σε Εξάρχεια, Κολωνάκι, Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Συγγρού και την περιοχή Φυλής-Αχαρνών.

Αυτή τη φορά σας πάρτε μόνο έναν αέρα… Γκαζιού. Τα υπόλοιπα στο επόμενο.

Δεν είναι καλό να αρχίσεις τα πιώματα νηστικός. Το λέει και η επιστήμη, αλλά κυρίως στο υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο το στομάχι σου. Και καλά όσοι λοξοί αρκούνται στις αμίτες, τα μεταλλικά νερά, άντε κανένα Red Bull στο τσακίρ κέφι. Τα Πρόσωπα (Κωνσταντινουπόλεως 84) είναι το κατ' εξοχήν τζιναβωτό μπαρ-εστιατόριο της περιοχής. Άνετο, κοσμοπολίτικο, με άποψη, τραπεζάκια απέναντι από τις γραμμές του τρένου, ποντάρει στην εξαιρετική "nouveau" κουζίνα και τις συγκρατημένες τιμές του. Γεγονός είναι ότι οι υπερήφανοι οικοδεσπότες Γιάννης και Στέλιος έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά! Το Ginger (Τριπτολέμου 46), από τα πλέον gay friendly, φημίζεται για την καλή ελληνική κουζίνα, τα κοκτέιλ και τη φιλόξενη αυλή του. Το Mamaca's (Περσεφόνης 41) έχει πλέον πολύ πιο στρέιτ κοινό, αλλά τα γκαρσόνια του τα τρως με τα μάτια. Το So Bar, So Food (Περσεφόνης 23) ξεκίνησε επίσης ως μπαρ-εστιατόριο, κατέληξε όμως σε μπιτάτο μπαρ για άτακτα κορίτσια που αποτελούν το 99% των πελατών του. Ακούς καλή ελληνική και ξένη ποπ με house ανησυχίες, βλέπεις σε γιγαντοοθόνη το τηλεοπτικό γεγονός της ημέρας (από Eurovision μέχρι ποδόσφαιρο), παίζεις με τα αδέσποτα που τριγυρνούν έξω και λες μια καλησπέρα στην τσίφτισσα Γωγώ που το κρατά. Κορίτσια (κυρίως) αλλά και αγόρια συχνάζουν στο Tapa's, δίπλα στο Ginger, που διαθέτει μεγάλη μπάρα σε σχήμα U, εικαστικές ανησυχίες και free style μουσικές επιλογές. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Γκαζάκι, που αν και στρέιτ, ο τόνος του είναι gay. Μουσικές; Από όλα έχει ο μπαχτσές! Λίγο παρακάτω, πάντα επί της Τριπτολέμου, το κλαμπ Conne, ελληνάδικο με βούλα και υπογραφή, αισθητική φανατικά 80's, ξεσάλωμα εγγυημένο. Όσοι γνωρίζουν λένε πως δε φεύγεις εύκολα μόνος...

Ωραία. Είδες ό,τι ήταν να δεις γύρω από την Τεχνόπολη, επιστροφή τώρα στην Κωνσταντινουπόλεως 84 από όπου ξεκίνησες δειπνώντας. Η ώρα είναι περασμένη και τα Πρόσωπα στο κλείσιμο, όμως ολόγυρα το κέφι καλά κρατεί. Ακριβώς δίπλα σταθμεύει το Blue Train, συμπαθέστατο και διόλου "μελαγχολικό" μπαράκι με νεαρόκοσμο, τραπεζάκια έξω, καλά ποτά, μουσικές house, ποπ, ελληνικές. Από πάνω του στρατωνίζεται το Kazarma, σωστό κάστρο, με αδυναμία στα strobolights και τα φωτορυθμικά. Μαζεύει κυρίως πιτσιρικαρία και βαράει στη διαπασών: ποπ, house, electro, ελληνικά, χιτάκια εποχής... Το σίγουρο είναι ότι δεν ανεβαίνεις ως εκεί για να ξαποστάσεις! Πριν προλάβεις να ξεϊδρώσεις, φτάνεις στο PLAY, κλαμπ βαρέων βαρών, με γιγαντοθόνη που ανταγωνίζεται λυσσαλέα τους όμορφους άντρες που κυκλοφορούν. Ξένη μουσική πολύ ψαγμένη, αλλά και ελληνικές επιτυχίες για τους φαν. Η ατμόσφαιρα super friendly, αλλά συχνά γίνεται το αδιαχώρητο.

Αντέχεις ακόμη; Το Sodade (Τριπτολέμου 10) με τα δύο stages που ενώνονται με εσωτερικό διάδρομο (το στριμωξίδι είναι σούπερ), με ανελέητη χορευτική μουσική που δε σ' αφήνει να ξαποστάσεις στιγμή, από new wave και pop μέχρι βαρύ ελληνικό. Αν είστε κεφάτοι, ψωνίζεστε στο Sodade.

Συνέχεια στο TROLL (Αλικαρνασσού 7 και Λένορμαν) στον Κολωνό. Είναι καινούργιο, είναι μοδάτο και θα σου αρέσει η πολύχρωμη Ποπ αισθητική του.

Στο 70 της Κωνσταντινουπόλεως η Ανατολία συναντά το Ντιτρόιτ και τα τουμπερλέκια τον μετρονόμο σε ένα σουρεαλιστικό "πάντρεμα" που δεν αφήνει κανένα αδιάφορο. Στο Micraasia τα συχνά live, τα σόου και τα καλλιτεχνικά χάπενινγκ συναγωνίζονται την καλύτερη θέα του Γκαζιού και φυσικά το αχτύπητο "δίδυμο" που συνιστούν οι Πολίτες ιδιοκτήτες του Δημήτρης και Τσάρλα. Στο 62 του ίδιου δρόμου εδρεύει το μικρό αλλά πολύ δυναμικό Almodobar. Ο cult ισπανός σκηνοθέτης σε ατενίζει με συγκατάβαση μέσα από την αφίσα του όπως μπαίνεις δεξιά. Το κοινό είναι mixed, το πορφυρό χρώμα κυριαρχεί και η έμφαση δίνεται στη δυνατή ξένη ποπ και electro. Συχνά είναι και τα μουσικά "live" με ονόματα-εκπλήξεις από το χώρο της ελληνικής electro σκηνής. Εναλλακτικές μουσικές από electro μέχρι χιπ χοπ θα ακούσεις και στο μικρό αλλά προσεγμένο Bourou-Bourou στο 50 του ίδιου δρόμου.

"Ωραία όλα αυτά, αλλά για μας δεν έχει τίποτα;", ακούμε να παραπονιούνται κάποιοι φίλοι μας. Όχι μόνο έχει, αλλά είναι και μεγάλο - τουλάχιστον στο όνομα. Big ονομάζεται το πρώτο bear club της πρωτεύουσας (Ιεράς Οδού & Φαλαισίας 12) με σήμα το αρκουδάκι. Σε αυτήν την αρκουδοφωλιά κυριαρχούν το ξύλο, το μέταλλο και τα παλ χρώματα. Επιλεγμένες, διακριτικές μουσικές που αλλάζουν ανάλογα με τα κέφια, καθαρά ποτά και αίσθηση "σαν στο σπίτι σας". Η ώρα είναι ήδη προχωρημένη - ώρα για Feu! Δυνατές techno, electro και house μουσικές με το απαραίτητο ελληνικό "επιδόρπιο", όμορφος και κεφάτος κόσμος νέων κυρίως ηλικιών, οβάλ μπάρα και υπερυψωμένη πίστα για τους πιο μερακλήδες, ενίοτε και σόου. Ιερά Οδός και Κελεού 8 η διεύθυνσή του πιο "φρέσκου" γκέι κλαμπ της πόλης, του μόνου μέχρι στιγμής που τολμά να ανεμίζει περήφανα τη σημαία του ουράνιου τόξου στην είσοδό του. Και σε ανώτερα!

Μας άρεσε

  • Που οι γκέι έχουν "καβατζάρει" τις καλύτερες γωνιές της Αθήνας-ίσως και της (αστικής) Ευρώπης!
  • Που το όλο σκηνικό δεν έχει σχέση με "γκέι γκέτο"
  • Που όλο και περισότερα ζευγάρια αγοριών και κοριτσιών τολμούν να κυκλοφορούν αγκαλιά έστω και σε αυτούς τους δρόμους

Δεν μας άρεσε

  • Που υπάρχει ακόμη κόσμος που κρύβεται κυριολεκτικά πίσω από το δάκτυλό του
  • Που ορισμένα μαγαζιά επιμένουν να ανακατεύουν παντελώς άσχετα μουσικά είδη στο πρόγραμμά τους στο όνομα μιας αμφίβολης "εμπορικότητας"
  • Που η Πολιτεία δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα.