10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Από πάθος ή από λάθος

Τι να κάνω άμα γίνει η στραβή

Ανδρέας Δημόπουλος

Μερικές φορές το κάτω κεφάλι κάνει του κεφαλιού του και ο πόθος μάς τυφλώνει. Άλλες φορές, γίνεται μια στραβή και το προφυλακτικό σπάει. Πριν ξεχυθούμε σε παραλίες και σε ωραίες αγκαλιές, ας μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε αν την πατήσουμε!

Σενάριο 1

Κάνατε καταπληκτικό έρωτα με τον απίθανο γκόμενο που γνωρίσατε στο σινεμά. Παίζατε όλο το βράδυ, οι πίπες πήραν και έδωσαν, ο τύπος σας τρέλανε με τα φιλιά του. Πάνω στον πυρετό της καύλας, η λογική παραιτείται. Αναλαμβάνουν δράση άλλες περιοχές του εγκεφάλου, πιο πρωτόγονες. Τον θέλετε μέσα σας τώ-ρα. Και φυσικά ο τύπος δε σας το αρνείται. Νιώθετε απέραντη ηδονή και σε λίγο τελειώνετε υπέροχα. Εσείς στα σεντόνια, αυτός μέσα σας. Αγκαλιάζεστε τρυφερά και χαλαρώνετε. Και τότε ακούτε μια μικρή φωνούλα: μήπως έκανα χοντρή μαλακία που τον άφησα να χύσει μέσα μου;

Σενάριο 2

Το chat απέδωσε. Το προφίλ του ήταν ό,τι ονειρεύεστε. Ο τύπος γούσταρε real εδώ και τώρα. Ανταλλάξατε τηλέφωνα, κλείσατε τη γραμμή και τα είπατε. Βρεθήκατε σχεδόν γείτονες και ξεκινήσατε για το σπίτι του. Ανταλλάσσετε μια χειραψία και την ακριβώς επόμενη στιγμή βρίσκεστε στο κρεβάτι. Τόσο απλά. Χύνετε μέσα του υπέροχα, τελειώνει και αυτός, ανάβετε τσιγάρο. Και τότε ακούτε μια μικρή φωνούλα: μήπως έκανα χοντρή μαλακία που του τον έβαλα "ξεσκούφωτο";

Σενάριο 3

Το κάνατε σαν την καλή χαρά, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας: καινούργιο προφυλακτικό, καλής μάρκας, όχι βαζελίνη ή λάδι για λιπαντικό. Και –γαμώ την ατυχία μου – το προφυλακτικό έσπασε. Δεν βάλατε αρκετό KY, ο άλλος το είχε ταλαιπωρήσει με τα δόντια του, ποιος ξέρει; Ενεργητικός ή παθητικός δεν έχει διαφορά.

Σε όποιο σενάριο και αν έχετε πρωταγωνιστήσει, η επόμενη μέρα ξημερώνει ίδια για όλους.

Ανόητη λύση 1

Δεν κάνετε τίποτε και περιμένετε. Άλλωστε, ο τύπος φαίνεται υγιής, γεροδεμένος, όλο ζωντάνια. Σιγά μην έχει τίποτα! Αν είστε τυχερός, μπορεί να μην πάθετε τίποτα. Αν είστε άτυχος μπορεί να πάθετε διάφορα πράγματα π.χ. κονδυλώματα, βλεννόρροια, ηπατίτιδα, έρπητα, AIDS, σύφιλη, ουρηθρίτιδα. Όταν εμφανιστεί το πρόβλημα, το αντιμετωπίζετε (όπως μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εκείνη τη φάση). Πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να σας ακολουθεί για όλη σας τη ζωή.

Ανόητη λύση 2

Αλλά η φωνούλα δε σταματάει. Όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση από τον οργασμό, τόσο πιο πολύ αγχώνεστε. Κι αν ο τύπος είχε κάτι; Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να δείχνει κανείς άρρωστος. Μες στο άγχος, τρέχετε την επομένη το πρωί και κάνετε τεστ για AIDS. Βγαίνει αρνητικό και ησυχάζετε. Αν είστε τυχερός, μπορεί να μην πάθετε τίποτε. Αν είστε άτυχος μπορεί να πάθετε όλα όσα και στην Ανόητη λύση 1. Δηλαδή τζίφος.

Η σωστή λύση

Αν κάποιος χύσει μέσα σας, η πρώτη κίνηση είναι να βγει από μέσα σας το σπέρμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην κάνετε κλύσμα, δηλαδή μη βάλετε νερό στον κώλο σας! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το σπρώξετε πιο μέσα. Προσπαθήστε να σφιχτείτε για να το βγάλετε.

Και στις δύο περιπτώσεις (ενεργητικός ή παθητικός), το επόμενο πρωί πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο που έχει μονάδα AIDS (*) και μιλήστε με το/τη γιατρό. Αν ζείτε στην επαρχία, απευθυνθείτε στην Παθολογική Κλινική, στο νοσοκομείο της περιοχής σας. Ντρέπεστε; Αν ντρέπεστε, ζυγίστε τι είναι προτιμότερο: λίγη ντροπή ή πολλή αρρώστια; Τα νοσοκομεία οφείλουν να είναι ενημερωμένα και εξοπλισμένα, αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι σίγουρο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε.

Ζητείστε (και επιμείνετε,ακόμα και αν σας πουν ότι δε χρειάζεται!) να πάρετε «Προφύλαξη για το AIDS Μετά από Έκθεση (ΠΜΕ)». Αυτό είναι, στην ουσία, αγωγή κατά του AIDS που θα πρέπει να πάρετε ανελλιπώς για έναν μήνα. Έχει σκοπό να μην επιτρέψει στον ιό να σας μολύνει στην περίπτωση που ο άλλος ήταν μολυσμένος - εν γνώσει ή εν αγνοία του. Ακόμα και αν τον γνωρίζετε τον άλλον, ακόμα και αν η εξέταση που του γίνει δείξει ότι είναι αρνητικός για τον ιό του AIDS , 1) δεν είστε εξασφαλισμένος (αφού μπορεί να είναι μολυσμένος και μεταδοτικός αλλά να μην έχει αναπτύξει ακόμη αντισώματα τα οποία θα ανίχνευε η εξέταση), και 2) δεν προλαβαίνετε να περιμένετε να βγει το αποτέλεσμα της εξετάσεως για να δείτε τι θα κάνετε. Η προφύλαξη μετά από έκθεση έχει αποτέλεσμα μόνον αν την αρχίσετε το αργότερο μέσα σε 48 ώρες. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

Ο γιατρός θα σας πάρει αίμα για εξετάσεις ( AIDS , ηπατίτιδα, σύφιλη, κ.ά.) εκείνη τη μέρα και θα σας δώσει οδηγίες. Χρειάζεται να ξανακάνετε τεστ για AIDS μετά από 1, 3 και 6 μήνες.

Δηλαδή παίρνω τα φάρμακα και καθαρίζω;

Όχι ακριβώς! Πρώτον, η Προφύλαξη Μετά από Έκθεση δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Μερικές φορές αποτυχαίνει. Δεύτερον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να τηρήσετε με απόλυτη ακρίβεια τις ώρες λήψης των φαρμάκων. Τρίτον, η αγωγή κατά του AIDS μπορεί να σας προκαλέσει παρενέργειες.

Επειδή κινδυνεύετε και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που ενδεχομένως να είχε ο άλλος και επειδή αυτά τα νοσήματα δεν εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα, αλλά έχουν μια περίοδο επώασης, πρέπει να ξαναεξεταστείτε για αυτά μετά από λίγο καιρό. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες. Στους επόμενους 4 μήνες θα πρέπει να είστε παρατηρητικοί για συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανιστούν: π.χ. τσούξιμο στην ούρηση, "σπυράκια" ή πληγές στα γεννητικά σας όργανα ή στον πρωκτό, πυρετός, κόπωση, πολύ ανοιχτόχρωμα κόπρανα και σκούρα ούρα, κιτρίνισμα στο δέρμα ή στο λευκό των ματιών.

Πιο απλή λύση δεν υπάρχει;

Αμέ! Ο καλύτερος τρόπος για να γλυτώσετε από πολλούς μπελάδες είναι πάντα να κάνετε πρωκτικό σεξ με προφυλακτικό, είτε σας πηδάνε είτε πηδάτε εσείς. Ο πρωκτικός έρωτας είναι ο πιο επικίνδυνος για τη μετάδοση των περισσότερων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Και με τις πίπες;

Ενέχουν κάποιους κινδύνους, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο το πρωκτικό σεξ. Διαβάστε το εκτενές άρθρο μας για τις πίπες στο τεύχος Απριλίου, στη διεύθυνση:

www.10percent.gr/issues/200404/16.html

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Προφύλαξη Μετά από Έκθεση, τις αγωγές κατά του HIV / AIDS, τις παρενέργειες, τις εξετάσεις, βλ. www.hiv.gr.

 


(*) Μονάδες AIDS υπάρχουν στα παρακάτω νοσοκομεία.

Αθήνα: Συγγρού, Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό, ΙΚΑ Πεντέλης, Τζάνειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεν. Νοσ. Δυτικής Αττικής, Αττικόν. Θεσ/νίκη στο ΑΧΕΠΑ. Επίσης πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Πάτρα, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Λάρισα.