10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Ηπατίτιδα Β

Ανδρέας Δημόπουλος

Τι είναι;

Φλεγμονή και δυσλειτουργία του συκωτιού που οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας τύπου Β (Hepatitis Virus B, HVB).

Μετάδοση

Μεταδίδεται κυρίως με το αίμα (των αγγείων αλλά και της περιόδου), το σπέρμα και τα κολπικά υγρά. Με άλλα λόγια μεταδίδεται από κολπικό ή πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό, στοματικό σεξ με εκσπερμάτωση, στοματο-πρωκτικό σεξ, κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, ξυραφιών, σύριγγας/βελόνας, με κοινή χρήση δονητών, τατουάζ και τρύπημα αυτιών, με τα ούρα και τα κόπρανα.

Συχνότητα

Η ηπατίτιδα τύπου Β είναι αρκετά συχνή στην Ελλάδα. Έχει εντοπιστεί σε μετανάστες από ανατολικές χώρες σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι στον ελληνικό πληθυσμό.

Συμπτώματα

Αδιαθεσία, ανορεξία, ναυτία, εμετός, κοιλιακός πόνος, πυρετός. Μετά από 3-5 μέρες εμφανίζονται ανοιχτόχρωμα κόπρανα, σκούρα ούρα και κίτρινη χροιά στο άσπρο του ματιού και στο δέρμα (ίκτερος). Μερικές φορές όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε η νόσος να περάσει απαρατήρητη.

Διάγνωση

Με ειδικές εξετάσεις αίματος φαίνεται αν κανείς είναι μολυσμένος από τον ιό, αν έχει αναπτύξει ανοσία (φυσική ή μετά από εμβολιασμό) ή αν είναι χρόνιος φορέας της νόσου.

Εξέλιξη

Ποικίλει. Τις περισσότερες φορές η νόσος περνάει χωρίς να αφήσει μόνιμα προβλήματα. Στο 10% των περιπτώσεων όμως ο ασθενής γίνεται χρόνιος φορέας, ο ιός παραμένει μόνιμα στο σώμα του και μεταδίδει τη νόσο (βλ. Μετάδοση). Η χρόνια μορφή της ηπατίτιδας Β είναι σοβαρή πάθηση. Μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα για πολλά χρόνια, αλλά το 20% των πασχόντων από χρόνια μορφή μπορεί να πάθει σοβαρές βλάβες στο συκώτι όπως κίρρωση ή ακόμη και καρκίνο. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, η βλάβη είναι συνήθως προχωρημένη.

Θεραπεία

Στην οξεία φάση γίνεται θεραπεία των συμπτωμάτων. Επίσης χορηγούνται ειδικές ουσίες (ιντερφερόνη) και αντι-ιικά φάρμακα.

Προφύλαξη

Υπάρχει εμβόλιο το οποίο είναι απαραίτητο να γίνεται σε άτομα σεξουαλικώς δραστήρια. Θα εμβολιαστείτε σε τρεις δόσεις και θα αποκτήσετε ανοσία για 5 χρόνια περίπου. Μετά χρειάζεται αναμνηστική δόση (δηλ. να η ξαναπάρετε μια δόση εμβολίου) κάθε μερικά χρόνια, γιατί η ανοσία δεν είναι ισόβια. Κάθε πέντε χρόνια να ελέγχετε τα αντισώματά σας για να δείτε εάν χρειάζεται να κάνετε επαναληπτική δόση.

Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για πρωκτικό και κολπικό σεξ. Χρησιμοποιείτε μόνον καινούργιες, αποστειρωμένες σύριγγες, αν κάνετε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μη μοιράζεστε οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια και νυχοκόπτες. Κάνετε τατουάζ ή τρύπημα αυτιών μόνο με αποστειρωμένες βελόνες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάθε πέντε χρόνια πρέπει να κάνετε μια εξέταση που θα δείξει αν έχετε αρκετά αντισώματα κατά του ιού.

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας Β από μετάγγιση αίματος, γιατί όλες οι Μονάδες Αιμοδοσίας κάνουν πάντοτε έλεγχο του δωρηθέντος αίματος για τη νόσο.

Σημείωση: Ηπατίτιδα με παρόμοια συμπτώματα, αλλά διαφορετική εξέλιξη μπορεί να προκληθεί και από άλλους ιούς (Α, C). Μια ειδική εξέταση αίματος βοηθάει να διευκρινιστεί για ποιον ιό πρόκειται, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.