10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Συνέντευξη

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΕΛΑΚΗΣ

Παίζω με τα κουβαδάκια μου, όχι με ανθρώπους

Η Ντίνα Δασκαλοπούλου πετάει στον ουρανό του Νίκου Πατρελάκη
Φωτογραφίες από το αρχείο του Νίκου Πατρελάκη

Δε χρειάστηκε να επιχειρηματολογήσω. Ήταν ήδη ψημένος. Δε χρειάζεται να τον συστήσω. Τον ξέρετε. Η συνέντευξη αυτή είναι μάλλον για όλους μας μια ευτυχής συγκυρία.

Πες μας δυο λόγια για μερικούς από τους ουρανούς σου.

Φωτογραφίζω ουρανούς πολλά χρόνια τώρα. Τα σχήματα που φτιάχνουν τα σύννεφα και το παιχνίδι του ήλιου με αυτά μου έχουν κλέψει την προσοχή για ώρες στις διάφορες περιηγήσεις μου.

Ο ουρανός συμβολίζει...

...Τη στιγμή, τη μοναδικότητα, τη διαφορετικότητα και την ποικιλία. Συμβολίζει επίσης την ισορροπία της φύσης και σίγουρα το μεγαλείο της.

With all there is / why settle for / just a piece of sky τραγουδά η Barbra στο Yentl. Σου αρκεί ένα κομμάτι ουρανού;

Μου αρκούν πολύ λιγότερα από αυτό. Το ήρεμο πέταγμα ενός πουλιού, το γουργούρισμα της γάτας μου, ένα ζεστό φιλί, μια αληθινή κουβέντα από ένα φίλο μου.

Το προσωπικό σου ταξίδι - αφετηρία, στάσεις, προορισμός;

Προσπαθώ να αγαπώ και να δίνομαι ειλικρινά. Είμαι ευτυχισμένος αφού έχω φίλους που λατρεύω και τον μοναδικά αγαπημένο μου σύντροφο.

Ξεκίνησες ως μαθηματικός κι οι μαθηματικοί ανέκαθεν αναζητούσαν την συμπαντική αρμονία στη μουσική. Τι σημαίνει αρμονία για 'σένα;

Ουσιαστική επαφή με τη φύση, συναισθηματική πληρότητα, ύπαρξη μέτρου στις επιθυμίες, χρήση του κώδικα ευγενείας, αντίληψη της στιγμής που περνάει.

Το παιδί που κρύβεις μέσα σου, τι ζαβολιές του αρέσει να κάνει;

Το παιδί μέσα μου θέλει μόνιμες διακοπές, ατελείωτα videogame sessions και πολύ ύπνο. Δυστυχώς το παιδί μέσα μου τρώει καταπίεση το 90% του χρόνου μου.

Οι μουσικές σου μας ταξιδεύουν σε κόσμους διαφορετικούς. Πώς σχετίζεσαι εσύ με το διαφορετικό;

Η διαφορετικότητα είναι μια από τις ιερές αρχές του σύμπαντος. Χρειάζονται άπειρα διαφορετικά πράγματα-όντα για να δημιουργήσουν αυτό το περίτεχνο και ντελικάτο δίχτυ που αντιλαμβανόμαστε σαν πραγματικότητα.

Είσαι από τους πρώτους που πάντρεψε μουσική και εικόνα στις performance σου. Οι εικόνες που σου μιλάνε είναι...

Η εικόνα για μένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χρόνο και τη στιγμή. Και τη φωτογραφία με αυτήν τη διάθεση την αντιμετωπίζω. Κρατά μια στιγμή παγωμένη στον χρόνο από κάτι που θα χαθεί σε λίγο όπως όλα.

Ταξίδι

Ο αρχικός στόχος, ο τελικός στόχος.

Παίζω

Με την γάτα μου, με τα κουβαδάκια μου, αλλά ποτέ με τους ανθρώπους.

Τοπίο

Μεγαλωμένος στο αστικό, με ασταμάτητο πόθο και στέρηση για το φυσικό.

Κρυφτό

Αγαπημένο παιδικό παιχνίδι, δυσοίωνη ενήλικη συμπεριφορά ιδιαίτερα όταν παίζεται με τον εαυτό μας.

Ελευθερία

Περισσότερο υπάρχει ως διάθεση. Η καθημερινότητα ασφυκτιά από ανελευθερία.

Ερωτεύομαι

Σπάνια, αλλά έντονα.

Φύλο

Μισό ανατομία, μισό ψυχισμός.

Φίλος

Ανεκτίμητος συνοδοιπόρος στο ταξίδι.

Μαμά

Συναισθηματική πυξίδα, δασκάλα ανοχής και συναίνεσης, ο άνθρωπος που με δίδαξε την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και την αφοσίωση στο σκοπό.

Δε θέλω

Να έρθει γρήγορα ο χειμώνας.


βιογραφικό πρώτο πρόσωπο

Ξεκίνησα να γράφω μουσική από πολύ μικρός. Μέχρι τώρα έχω κυκλοφορήσει 4 album και καμιά δεκαριά single, δύο μιξαρισμένες συλλογές, έχω παράγει μουσική για πάνω από εκατό τηλεοπτικά διαφημιστικά (τελευταίο είναι αυτό της Αbsolut), για δύο ταινίες και τρεις θεατρικές παραστάσεις, διάφορα σήματα για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκπομπές και ειδικά event.

Έχω παίξει σαν dj στα περισσότερα club της Ελλάδας και σε μερικά στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχω δημιουργήσει τη Smallhouse Records μέσω της οποίας κυκλοφορώ τις μουσικές μου. Τον Απρίλιο πραγματοποίησα και το πρώτο μου live. Τα σχέδιά μου περιλαμβάνουν την κυκλοφορία του TIME:REMIXED δηλαδή τη remixed εκδοχή του τελευταίου μου album TIME, με remixes από τον Κωνσταντίνο Β., τον Σάββα Υσσάτη, τον Christo Z., τον Lofi, τον Δημήτρη Παπασπυρόπουλο αλλά και τον Blend, τους Hyplar και άλλους έλληνες παραγωγούς καθώς και φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Παναπακίδη, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για τις πολυαγαπημένες φωτογραφίες στο TIME.

Τα σχέδια μου περιλαμβάνουν την παραγωγή και κυκλοφορία ενός νέου προσωπικού μου δίσκου μέσα στο 2005. Επίσης την κυκλοφορία ενός δίσκου που θα περιλαμβάνει μουσικές που έχω γράψει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση δηλαδή μουσικές που αναφέρονται σε εικόνα. Θα προσπαθήσω επίσης να στήσω μια σειρά παρουσιάσεων των φωτογραφιών μου ξεκινώντας από τις σειρές SKIES και Beach Life, θεματικές φωτογραφίες από τα ταξίδια των τελευταίων χρόνων. Ένα είδος περιηγητικού ημερολογίου μου.

www.patrelakis.com | www.smallhouse.net