10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Ηρωικά Θετική

του Λεωνίδα Δαδίκου

Ο υπερήρωας Green Arrow έχει σούπερ βέλη και σκοτώνει του κακούς. Η ηρωίδα βοηθός του, Speedy, έχει HIV.

Ο υπερήρωας Green Arrow τιμωρεί το έγκλημα, όπως κάθε υπερήρωας που θέλει να βγάλει το ψωμί του έντιμα. Όπως όλοι οι ήρωες, έχει ένα βοηθό, η Speedy είναι καπάτσα, πεισματάρα, ελαφρώς κακομαθημένη. Και οροθετική.

Το 2001 την έλεγαν ακόμα Μία, ήταν ένα 17χρονο κορίτσι, χαμένο στους δρόμους, τα ναρκωτικά και την πορνεία. Όταν γνώρισε τον Green Arrow, "καθάρισε" και έγινε μέλος της ομάδας του. Στο τεύχος 43 (Δεκεμβρίου) η Μία διαγνώστηκε οροθετική, ενώ από τεύχος 45, η Μία φορά το μανδύα της Speedy και χρίζεται βοηθός του Green Arrow - η πρώτη οροθετική σύντροφος υπερήρωα ever!

Οροθετικοί χαρακτήρες έχουν εμφανιστεί σποραδικά και σε άλλα κόμικ, αλλά ο Green Arrow είναι το πρώτο mainstream κόμικ που εντάσσει ένα τόσο φορτισμένο κοινωνικά θέμα στο βασικό καστ. "Το σημαντικό" λέει ο αντιπρόεδρος των DC Comics editorial, Dan DiDio, "είναι ότι δεν το παρουσιάζουμε ως θανατική καταδίκη, αλλά ως τρόπο ζωής".

Ο συγγραφέας Judd Winick λέει ότι η οροθετικότητα της Speedy γίνεται ακόμα πιο καίρια δεδομένης της εξωφρενικής πολιτικής του Μπους για το AIDS. Η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί ως πρόληψη την πλήρη αποχή από το σεξ και περικόπτει κονδύλια για την ενημέρωση, γεγονός που έχει καταστροφικές συνέπειες. "Χάρη στη Speedy επιτέλους τα media μιλάνε πάλι για το HIV".

Η οροθετικότητα της Speedy δε θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της, αλλά οι επιπτώσεις του HIV θα συζητούνται στο κόμικ (ιικό φορτίο, T4, φάρμακα κτλ). Μάλιστα, από το χειμώνα, η Speedy θα βαράει περισσότερους κακούς, αφού γίνεται μέλος της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς κόμικ Teen Titans.

Για οροθετικούς χαρακτήρες διαβάστε: Shadowhawk (Jim Valentino), The Hulk (Peter David), και The Omen, όπου πρωταγωνιστεί μια ομάδα πολυεθνικών οροθετικών ηρώων.