10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Στους 5 δρόμους

Ανακαλύπτουμε

Στους 5 δρόμους ψάχνουν οι: Ηλίας Ιατρίδης θέατρο, Γιώργος Βαμβακίδης & Στάθης Παναγούλης τέχνη, Μανώλης Κρανάκης κινηματογράφος, Λεωνίδας Δαδίκος nightlife

Η Αθήνα φοράει τα καλά της κι εμείς τη βγάζουμε βόλτα. Φέτος λέμε όχι στις πίστες και τα restaurant a la carte και ανακαλύπτουμε τη γιορτή σε σινεμά και θεατρικές σκηνές, σε γκαλερί και ζεστά καφέ.

NIGHTLIFE

Πάνω από φραπεδιές και ζεστές σοκολάτες, κάνοντας συζητήσεις σοβαρές ή κουβεντούλες ανάλαφρες, οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες ζούμε στις καφετέριες. Εκεί μοιραζόμαστε κουτσομπολιά, εκεί βγαίνουμε ραντεβουδάκι με το "πρόσωπο", εκεί συναντάμε τα φιλαράκια μας για στήριξη. Μήπως το να βγαίνουμε για καφέ με τους φίλους μας είναι ο δικός μας ψυχαναλυτικός καναπές; Τέσσερα gay cafe διασκορπισμένα στρατηγικά σε τέσσερις γωνιές της Αθήνας μας καλούν για συνεδρίες ευζωίας.

Dadee
Σινώπης 8, Πύργος Αθηνών, 210 7777367

Σαν άλλη σπηλιά του Αλαντίν, το Dadee είναι πολύχρωμο, ευρύχωρο και παιχνιδιάρικο. Με ποπ, αλμοδοβαρική διακόσμηση, είναι το μόνο γκέι καφέ και μπαρ σε αυτή την περιοχή της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες Θένια & Πάνος, καθώς και ο σκυλούκος τους, ο Ζήλι, δημιουργούν φιλική ατμόσφαιρα, ανοιχτή σε γκέι, στρέιτ και όλα τα ενδιάμεσα. Το πατάρι του είναι σαν να έχει φτιαχτεί ειδικά για μυστικά ραντεβουδάκια, ενώ στο υπόγειο υπάρχει μεγάλη αίθουσα, η οποία διατίθεται για πριβέ πάρτυ. Διαθέτει πολλά επιτραπέζια, ενώ μπορείτε επίσης να ψωνίσετε στο μίνι μαγαζί (Octopus, Accessorise, Extreme Gifts, Body Talk & Proud Shop).

Δύο είναι οι πιο καυτές βραδιές στο Dadee: κάθε Πέμπτη όπου γίνεται του Καραόκε το κάγκελο και το κέφι ξεσηκώνει όλη τη Σινώπης, και τις Κυριακές, όπου οι παρέες μαζεύονται και ξεκατινιάζουν όλοι μαζί τα τεκταινόμενα στο Fame Story. Στο Dadee εκτός από ποικιλία καφέδων και ποτών, σερβίρονται επίσης σαλάτες, σάντουιτς, τοστ και γλυκά. Τιμές: καφές 3 ευρώ, freddo 3,5 ευρώ, ποτό 5 ευρώ, σπέσιαλ 7 ευρώ, μπύρα (βαρελίσια Craft) 3,5 ευρώ, αναψυκτικά 3 ευρώ. Μετά τις 22:00, που μετατρέπεται σε μπαράκι, οι τιμές ανεβαίνουν λίγο (4 ευρώ τα αναψυκτικά και 5 ευρώ οι μπύρες). Το Dadee είναι ανοιχτό 09:00-01:00 καθημερινά, ενώ τα σαββατοκύριακα 15:00-01:00.

Εν μέρει
Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 5, Αθήνα, 210 8223105

Αν ψάχνετε πού να πιείτε καφέ ή να φάτε σπιτικό φαγητό κοντά στο Πολυτεχνείο, το Εν Μέρει είναι το κατάλληλο μέρος. Κατηφορίζοντας τη Στουρνάρη στρίβετε στον ήσυχο πεζόδρομο της Καπνοκοπτηρίου και σ' ένα μικρό νεοκλασικό βρίσκετε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για γκέι άντρες και γυναίκες - και όχι μόνο. Παρότι καφέδες σταματούν να σερβίρουν στις 21:00 (21:30 Τετ-Κυρ), φαγητό συνεχίζουν να σερβίρουν όλη μέρα κι όλη νύχτα. Και μάλιστα σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο από την ίδια τη Μαίρη, την ιδιοκτήτρια. Θα φάτε σπιτική κουζίνα (μπεκρή μεζέ, λαχανοντολμάδες, φρικασέ, κ.ά.) σε οικονομικές τιμές (5-7 ευρώ). Ο καφές στοιχίζει 3 ευρώ, ο freddo 3,5, ενώ τα ποτά 6, τα σπέσιαλ 7,5 και οι μπύρες 3,5.

Τα βράδια το Εν Μέρει μεταμορφώνεται σε cool μπαρ, με dj κάθε Πέμπτη (Χριστίνα), Παρασκευή (Αγγελική) και Σάββατο (Ηλίας). Από τα μέσα Δεκεμβρίου, τις Τετάρτες και τις Κυριακές θα οργανώνονται εναλλασσόμενα live (περισσότερες πληροφορίες στο www.10percent.gr/ ekdiloseis). Το Εν Μέρει είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι πολύ αργά (Σάββατο & Κυριακή από τη 13:00.)

Ενυδρείο Internet Cafe
Λ. Συγγρού 13 & Λεμπέση, Μακρυγιάννη, 210 9212050, www.enydrio.gr

Λιτό, απέριττο και άκρως λειτουργικό και φιλικό, το Ενυδρείο είναι το παλιότερο γκέι καφέ της πόλης μας, αφού λειτουργεί ήδη επτά χρόνια. Δεν είναι απλώς ένα καφέ, αφού στον πάνω όροφο λειτουργεί Internet Cafe με δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν 10 υπολογιστές (4 ευρώ η ώρα, με προσφορά 10 ευρώ για 3 ώρες), όπου εκτός από chat, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια, αλλά και να δείτε DVD (με μειωμένο τιμολόγιο). Οι busy ώρες είναι τα μεσημέρια και το βράδυ, ενώ Παρασκευή και Σάββατογεμίζει ασφυκτικά. Στο Ενυδρείο μπορείτε επίσης να τσιμπήσετε ελαφρύ φαγητό (τοστ, μακαρονάδες, μπιφτέκια, club sandwich). Οι τιμές; Club Sandwich 4 ευρώ, καφές 2,5 ευρώ, freddo 3 ευρώ, μπύρες 2,5 ευρώ. Ανοίγει στις 7 το πρωί και κλείνει μετά τα μεσάνυχτα, ενώ Παρασκευή και Σάββατο μένει ανοιχτό μέχρι τις 3 το πρωί (Κυριακή κλειστά).

Blue Train
Κωνσταντινουπόλεως 84, Γκάζι, 210 3460677, www.bluetrain.gr

Περισσότερο πρώτη στάση για ένα ποτάκι πριν από το ξεφάντωμα στα γύρω μπαρ παρά γνήσιο καφέ, το Blue Train είναι το μοναδικό γκέι καφέ στο Γκάζι. Ωστόσο είναι ολιγόωρο, αφού ανοίγει μόλις στις 19:30 και σερβίρει καφέδες μέχρι τις 23:30, οπότε σταδιακά μεταμορφώνεται στο μπιτάτο μπαράκι που οι περισσότεροι ήδη ξέρουν. Σερβίρει επίσης γλυκά και περιορισμένα σνακ (club sandwhich 4,5 ευρώ). Τιμές: Καφέ 3 ευρώ, freddo 4 ευρώ, μπύρες 5-7 ευρώ, ποτό 7 ευρώ.

Cinema

Lesbian Chic!

Η Γκίλντα (Σαρλίζ Θερόν) είναι μια γυναίκα της εποχής της. Η Μία (Πένελοπε Κρουζ) ένα κορίτσι που ισορροπεί ανάμεσα στις επιθυμίες και την κοινωνική της συνείδηση. Η συνάντηση τους στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου θα αποβεί καθοριστική για τις ίδιες (και τη σχέση τους) αλλά και για τον άντρα που θα μπει ανάμεσα τους. Και αν είναι αλήθεια ότι ο έρωτας είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον πόλεμο, το Head in the Clouds του Τζον Ντούιγκαν είναι κάτι σαν οριστική νίκη του ρομαντισμού πάνω στην ιστορική ασυνειδησία. Με σεξ εποχής και τόλμη ενοχής.

Alexander the Gay?

Είναι η δεύτερη πιο σημαντική ερώτηση μετά το αν είναι ζωντανός. Αλλά οι γοργόνες κρατούν το στόμα τους κλειστό και κάθε επίμαχη σκηνή κόπηκε στο μοντάζ. H κατά Όλιβερ Στόουν (στα όρια του camp) εκδοχή της ζωής του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών προελαύνει προς τα Οσκαρ και διεκδικεί για τον Μέγα μια δεύτερη αιωνιότητα.

Czech rules!

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς για το Zelary που κατάφερε να εισβάλει στην περσινή πεντάδα των υποψήφιων για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Πρώτον ότι η καταγωγή της κρατάει από Τσεχία μεριά και δεύτερον ότι η ηρωίδα της μπορεί να βρίσκεται υπό την προστασία ενός άντρα όταν αναγκάζεται να αυτοεξοριστεί σε ένα μικρό χωριό λίγο μετά την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά πίσω της έχει αφήσει την ερωμένη της που θα αφιερώσει τη ζωή της για να την περιμένει.

Οικογενειακές... σχέσεις!

Θα μπορούσε να είναι ό,τι πιο αρρωστημένο σκέφτηκε κανείς για να περιγράψει το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, αλλά ο Ζορζ Μπατάιγ δεν πίστευε στην έννοια του "απαγορευμένου" όταν έγραφε το Ma Mθre. Ο Κριστόφ Ονορέ σκηνοθετεί, αφήνοντας την Ιζαμπέλ Ιπέρ να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε με τη Δασκάλα του Πιάνου και τον Λουί Γκαρέλ να περιφέρει την εφηβική του λαγνεία προς τέρψιν και τραυματική απόλαυση. Απαιτεί τόλμη, αλλά αποζημιώνει.

DVD

My big fat Italian gay wedding!

Θα ήταν ίσως ιδανικότερος τίτλος από το Mambo Italiano, γιατί μόνο έτσι μπορείς να περιγράψεις το πανηγύρι που στήνεται γύρω από ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων αντρών που αναστατώνουν την ιταλική συνοικία του Μοντρεάλ όταν αποφασίζουν να κρύψουν τη σχέση τους και να υποκύψουν στην εύκολη λύση του λευκού...γάμου. Ούτε ιδιαίτερα αστείο, ούτε (κατά διάνοια) πρωτότυπο, αλλά αν μη τι άλλο ενδεικτικό για το "αλλάζουνε μωρέ οι ανθρώποι;". Σε DVD με αποκαλυπτικά extras!

ΤΕΧΝΗ

Monument to now

Διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου και δεν έχετε καμία δικαιολογία αν το χάσετε. Πρόκειται για την έκθεση με τα τελευταία αποκτήματα ενός πολύ μεγάλου συλλέκτη σύγχρονης τέχνης, του Δάκη Ιωάννου. Θα δείτε μερικά από τα πιο θεαματικά, προκλητικά και διάσημα έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα πολύχρωμα φουσκωτά μπαλόνια του Jeff Koons, οι αναποδογυρισμένοι μπάτσοι του Maurizio Cattelan, τα ιπτάμενα σκατά του θρυλικού ζεύγους Gilbert & George, φωτογραφίες του αγαπημένου μας φωτογράφου Wolfgang Tillmans βρίσκονται στην Αθήνα. Δείτε την έκθεση ακόμα και αν έχετε χάσει επεισόδια σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην τέχνη.

"Monument to now", Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Νέα Ιωνία), Εμμ. Παππά & Φιλελλήνων, Απέναντι από το κτήριο του 2004, Νέα Ιωνία. Τρίτη- Σάββατο 12.00- 20.00. Και στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Ομήρου 8, Ν. Ψυχικό. Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-18.00, Σάββατο 12.00-16.00. Πληροφορίες :210 6729460, Ξεναγήσεις: Πέμπτη 19.00-20.00, Σάββατο 13.00-14.00

C U Next Tuesday, Leigh BOWERY: Ten Years After

Performance artist και fashion designer και queer extravagant persona, o Leigh Bowery έζησε και δούλεψε στο Λονδίνο Η ριζοσπαστική του προσέγγιση στη μόδα και τις σωματικές μεταμορφώσεις, τον ώθησε σε ακραίες s/m performances Στη γκαλερί The Breeder παρουσιάζεται η πρώτη έκθεση-party extravaganza, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς - ακριβώς την ημέρα που χάθηκε ο Leigh Bowery δέκα χρόνια πριν - μία εκδήλωση με πολλαπλές προβολές ειδικά σχεδιασμένες για την έκθεση, τραγούδια των 'Minty' και ενδιαφέρουσες παρουσίες από τις 10.00 μ.μ. μέχρι το πρωί.

Η Iris De Ath εκθέτει φωτογραφίες της, από τις τελευταίες performances του Leigh Bowery με τους Minty, τις οποίες τράβηξε το 1994 στην εκδήλωση "Fete Worse Than Death", στο Hoxton Square του Ανατολικό Λονδίνο.

Ο Ramsey Williamson συντόνισε τις video προβολές με σκηνές από τις performances, του Leigh Bowery και έκανε την παραγωγή των μουσικών remix για το πάρτι.

"C U Next Tuesday, Leigh BOWERY: Ten Years After", 31 Δεκεμβρίου-8 Ιανουαρίου. Στη γκαλερί THE BREEDER (210 3317527), Ευμορφοπούλου 6 Πλ. Κουμουνδούρου. T/F +30 210 3317527 gallery@thebreedersystem.com, www.thebreedersystem.com

ΘΕΑΤΡΟ

Προγραμματικές δηλώσεις

Ξεκινώντας να γράφω για το 10%, με βασάνιζε ένα ερώτημα: πώς γράφει ένας στρέιτ, σ' ένα περιοδικό όπου η βασική "μαγιά" του κοινού του είναι γκέι; Δε θα ήταν εντελώς αλλού σε σχέση με τα κριτήρια των αναγνωστών; Ξεπερνώντας το ερώτημα, θέλω να ξεκαθαρίσω πως οι προτάσεις μου από τις μικρές μου θεατρικές βόλτες στην Αθήνα δε στηρίζονται σε φυλετική ματιά, στρέιτ ή γκέι, αλλά στη συγκινησιακή επικοινωνία που ενεργοποιεί το καλό θέατρο και με κριτήριο τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση. Enjoy!

Στο ψαχνό τώρα

Δεν είναι τυχαίο που η φετινή σεζόν ξεκίνησε μουδιασμένα. "Σίγουρες" επιλογές ρεπερτορίου, ένας Τσέχωφ μπας και ρεφάρουμε, ξέπνοη, ομφαλοσκοπική "πρωτοπορία" και όλο και πιο πολλές παραστάσεις που εξαργυρώνουν τηλεοπτικές δάφνες. Πολύ χασμουρητό…

Τέτοιες μεταβατικές περίοδοι όμως κρύβουν μέσα τους το σπέρμα της έκπληξης και της αλλαγής. Έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά: όσο διάφορες πομπώδεις φρεγάδες θα βυθίζονται, κάτι φιντανάκια θα σκάνε μύτη για να σβήσουν την τζάμπα σοβαροφάνεια και να προσφέρουν λίγο πραγματικό καλλιτεχνικό ρίγος. Μέχρι στιγμής, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δουλειά της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Το εργαστήρι του διευθυντή της Στάθη Λιβαθηνού έδωσε τα πρώτα δείγματα της δουλειάς που γινόταν επί τρία χρόνια, με παραστάσεις σκηνοθετημένες και ερμηνευμένες από τους μαθητές του. Εντάξει, έχουν σχεδόν όλες λογοτεχνικό ή ρώσικο άξονα (ο Λιβαθηνός είναι ρωσοτραφής), αλλά αν σας αρέσει το είδος θα απολαύσετε γερές δόσεις όμορφου θεάτρου: "Με αφορμή το χιόνι που λιώνει", μια εξαιρετική διασκευή του Υπογείου του Ντοστογιέφσκι από την Ελένη Μποζά· "Η σονάτα του Κρόιτσερ" του Τολστόι από τον Στρατή Πανούριο· "Έργο Νο 27" του Αλεξέι Σλαπόφσκι από την Κατερίνα Αλεξάκη. Από 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν "Ο Μαύρος Μοναχός", σκηνική απόδοση του διηγήματος του Τσέχωφ από τη Λίλλυ Μελεμέ και "Τα ματωμένα Χώματα", από τον Άρη Τρουπάκη, βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου. Ο ίδιος ο Λιβαθηνός σκηνοθετεί τον υπέροχο "Μολιέρο" του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, μια μελέτη πάνω στη δύσκολη άσκηση της πνευματικής ελευθερίας. Για τρίτη χρονιά επαναλαμβάνεται η παράσταση Αυτό που δεν τελειώνει, ένα χρονικό του 20ού αιώνα μέσω της ελληνικής ποίησης και πάλι σε σκηνοθεσία Λιβαθηνού. Πολύ πράμα, ε; Το θέμα είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν με ώριμες δουλειές πολλοί νέοι άνθρωποι, που ελπίζουμε να ανοίξουν τα φτερά τους ακόμη περισσότερο.

Κατά τ' άλλα, μέρες που 'ρχονται, αν θέλετε κάτι σε mainstream κωμωδία (από αυτές που πάτε και με τη μαμά σας), μια καλή λύση είναι το "Ψέμα στο ψέμα" με Πέτρο Φιλιππίδη και Παύλο Χαϊκάλη στο Μουσούρη. Ωραία χημεία για το δεμένο κωμικό δίδυμο, που υποδύονται δυο γκαφατζήδες άγγλους αστυνομικούς.

Σίγουρες αξίες

Εκτός από αυτά, οι επαναλήψεις περσινών παραστάσεων είναι μέχρι στιγμής αυτές που σίγουρα θα σας κάνουν να χορτάσετε τη θεατρική σας έξοδο. Καταρχάς, ο μετρ Λευτέρης Βογιατζής, μέχρι να ετοιμάσει την καινούργια του δουλειά, παίζει το ευφυώς ανάλαφρο Σχολείο των γυναικών του Μολιέρου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Στο υπόγειο του Ιλίσια-Βολανάκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταμορφώνεται σε δεκάχρονο και συνεχίζει να συγκινεί τους πάντες (από τους έξτρα θεατρόφιλους μέχρι τις γιαγιάδες) με τον τρυφερό Όσκαρ, ένα βαριά άρρωστο αγόρι που στέλνει γράμματα στο Θεό. Και η Άννα Κοκκίνου καταθέτει τη δική της εξαιρετική ματιά στις Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ στη Σφενδόνη, ως μισοθαμμένη και μισότρελη Ουίνι.

 

Προσέξτε τους

Είδα μερικούς νέους ηθοποιούς που λάμπουν, ανεξάρτητα αν η παράσταση όπου παίζουν είναι εξαιρετική, καλή ή απλώς μέτρια. Σημειώστε τα ονόματά τους, περιμένουμε πολλά από αυτούς - και μακάρι να μπορέσουν να τα δώσουν.

Νίκος Γιαλελής: Εκπληκτικό σόλο στο "Με αφορμή το χιόνι που λιώνει". Ενας πραγματικός πυρέσσων ήρωας του Ντοστογιέφσκι - και να φανταστείτε ότι εμφανισιακά είναι κόντρα στο ρόλο, που απαιτεί έναν κακοζωισμένο σαραντάρη!

Εύη Σαουλίδου: Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τις "Νύφες". Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τη δυναμική και τις ικανότητές της. Τώρα παίζει στο "Εργο Νο 27", αργότερα με τον Λευτέρη Βογιατζή στο καινούργιο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου. Έχει αστέρι, μπορεί να αφήσει εποχή.

Μαρβίνα Πιτυχούτη: Σε ένα άνισο έργο, όπως το "Μόνο θετικές σκέψεις" του Γιώργου Μανιώτη (στο Δίπυλον), με το που βγαίνει, ανεβάζει κατακόρυφα τη θερμοκρασία και σε στέλνει αλλού. Περιμένουμε να την απολαύσουμε σε ακόμη πιο δυνατές δουλειές.

Μαρκέλλα: Μια drag performer που σκίζει! Στο "Tu-Es Justine" (στο μπαρ Booze) ο Ντε Σαντ συναντά τον κόσμο των fashion victims. Αν και η παράσταση πάσχει από μερικές παιδικές ασθένειες του πειραματικού θεάτρου, η Μαρκέλλα ερμηνεύει την ενσάρκωση της Μόδας στιβαρά, επιβλητικά, σχεδόν ιερατικά. Είπαμε, σκίζει.