10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Ο Τζόννυ πήρε τ' όπλο του… και κυνηγά λεσβίες

του Δημήτρη Τσαμπρούνη

Ένα χρόνο μετά το πρόστιμο για το γκέι φιλί, το ΕΣΡ στρέφεται κατά της μοναδικής ραδιοφωνικής εκπομπής για λεσβίες και γκέι στα ερτζιανά.

«Πρέπει να λείπει κάποια σελίδα από την απόφαση» απορεί η Μαρία Cyber, παραγωγός της εκπομπής τα τελευταία 5 χρόνια. Δυστυχώς δεν λείπει. «Σε αυτό το κείμενο δεν έχω πει τίποτε το επιλήψιμο.» Έχεις πει: ότι είσαι λεσβία. Και έχεις κάνει: μια εκπομπή με τίτλο “gay lesbian radio show”. Θες κι άλλα;

Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 5000 ευρώ για την εκπομπή της Μαρίας Cyber η οποία μεταδόθηκε τη 15η Ιουλίου 2004 από τη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία FM». Σημειωτέον, πρόκειται για τη μοναδική εκπομπή για λεσβίες και γκέι στη χώρα μας.

Το ΕΣΡ μιλάει για «αδιαμφισβήτητα υποβαθμισμένη εκπομπή», αλλά απαξιοί να αιτιολογήσει την απόφασή του, γεγονός που την καθιστά παράνομη (και αντισυνταγματική). Όπως εξηγεί ο νομικός Μάνθος Πέπονας, «ο χαρακτηρισμός "υποβαθμισμένη" δεν είναι επαρκής για να στηρίξει το πρόστιμο. Για να χαρακτηριστεί μια εκπομπή παράνομη πρέπει να παραβαίνει και άλλες διατάξεις του δικαίου, ιδίως ποινικές διατάξεις όπως π.χ. να εξυβρίζει, να δυσφημεί, να υποκινεί σε παράνομες δραστηριότητες κοκ.»

Ας σημειωθεί ότι σε καμία ραδιοφωνική εκπομπή ως σήμερα δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο με την αιτιολογία της «υποβάθμισης». Σύμφωνα με έρευνα του κ. Πέπονα, έχουν εκδοθεί περίπου 700 αποφάσεις που αφορούν ραδιοφωνικούς σταθμούς, από τις οποίες μόνο δύο αφορούν υποβαθμισμένη εκπομπή. Αυτή της Μαρίας και μία του Σκάι το Φεβρουάριο του 2004 που βγήκε στον αέρα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα την περίοδο της Αποκριάς και περιείχε "πικάντικους" στίχους δημοτικών τραγουδιών. Ωστόσο, για την εκπομπή στον Σκάι επιβλήθηκε η διοικητική κύρωση της "συστάσεως".

Αντιθέτως, το ΕΣΡ σιωπά και δεν επεμβαίνει στις προσβλητικότατες και ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Κούγια σε βραδινό δελτίο ειδήσεων («οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν ηθική, είναι ανήθικοι», «δεν εκπροσωπούν κανένα σύστημα αξιών», «η ομοφυλοφιλία είναι χειρότερη από κουσούρι», κλπ).

Η δημοτική αρχή Ηρακλείου ακόμη δεν έχει αντιδράσει επίσημα. Στην αλλοπρόσαλλη απόφαση αντέδρασε με οργή ο Συνασπισμός, όπως και η ΟΛΚΕ, η οποία ζητά μεταξύ άλλων την παραίτηση των μελών του ΕΣΡ, ενώ προτίθεται να ξεκινήσει ενέργειες σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και πολιτικούς φορείς.

Διαβάστε την απόφαση του ΕΣΡ στο www.lesbian.gr/articles/ERS.html.

Πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες δράσεις των οργανώσεων θα διαβάσετε στο www.10percent.gr.