10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γνώμη

Ανθρώπινο δικαίωμα & Φυσική επιλογή

Έχω τα μάτια κλειστά στο φως σας

του Γιώργου Μουσούρη

Ο άνθρωπος καθορίζεται από τη βιολογική εξέλιξη, αλλά η συμπεριφορά του δημιουργεί πολιτισμό: έρωτα κι όχι απλό αναπαραγωγικό ένστικτο, θρησκεία χωρίς μισαλλοδοξία, τέχνη, συμπάθεια.

Πρόσφατα αντέδρασα όταν δύο φίλοι, ένα ζευγάρι αριστερών, είπαν για να μου δείξουν την υποστήριξή τους, ότι ο καθένας στην κρεβατοκάμαρα είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Υπάρχει κάτι ανειλικρινές σ' αυτό.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός σχετίζεται άμεσα με το κοινωνικό και δημόσιο πρόσωπο κάθε ανθρώπου. Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν ως όχημα εκλογής την ή τον σύζυγό τους και την οικογένειά τους. Όλα αυτά δηλώνουν την ετεροφυλοφιλία τους αλλά όχι το τι κάνουν στην κρεβατοκάμαρα· το τελευταίο είναι η σεξουαλική πρακτική που όντως δεν αφορά κανένα. Η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας ως καθαρά σεξουαλικής πρακτικής καταπιέζει την ελεύθερη έκφραση ενός έμφυτου σεξουαλικού προσανατολισμού, ο οποίος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού προσώπου κάθε ανθρώπου.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου είναι έμφυτος, αλλά επέλεξα πώς θα ζήσω και πρέπει να παραμείνουμε όλοι ελεύθεροι στο δικαίωμα αυτής της επιλογής. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών, το δικαίωμα να διαλέγεις το πώς θα ζήσεις και θα κοινωνήσεις τη ζωή σου εξαρτάται από σένα και κανένας δεν μπορεί να σ' το επιβάλλει – ιδιαίτερα μεταφυσικές εντολές που καθορίζουν εκλεκτούς λαούς ή εκλεκτές συμπεριφορές ενώπιον του Θεού. «Δεν έχω αίσθηση της ηθικής … έχω τα μάτια κλειστά στο φως σας», όπως έγραψε κι ο Ρεμπώ.

Υπάρχει και το επιχείρημα ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι φυσική. Τα πράγματα είναι σύνθετα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τη μεγάλη έκταση της ομοφυλοφιλίας στα ζώα, όπως η εκτενής έρευνα σε θηλαστικά και πτηνά που έκανε ο B. Bagemihl στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Όσοι λοιπόν επικαλούνται τη φύση ας αποκτήσουν κάποιες γνώσεις βιολογίας. Ας μην το πλατειάσουμε: η βιολογική προσαρμογή έχει καταλήξει σε αναρίθμητους τρόπους σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος είναι καθορισμένος και αυτός από τη βιολογική εξέλιξη, αλλά στην περίπτωσή του, αυτή κατέληξε σε επιγενετική συμπεριφορά με την οποία ξεπερνά τη φύση και δημιουργεί πολιτισμό: έρωτα κι όχι απλό αναπαραγωγικό ένστικτο, θρησκεία χωρίς μισαλλοδοξία, τέχνη, συμπάθεια… Ευτυχώς που ως είδος ξεφύγαμε από τη σκοτεινή δαρβινική ζούγκλα στην οποία επιπόλαια παραπέμπουν οι φρουροί των φωτεινών παραθύρων της τηλεοπτικής ηθικής. Για να θυμηθούμε τη Βασίλισσα της Αφρικής και τα λόγια της ιεραποστόλου Sayer , δια στόματος Hepburn , προς τον έκφυλο χαρακτήρα του Bogart: «Τη Φύση κύριε Allnut, για αυτό μας στείλανε σ' αυτόν τον κόσμο – για να την υπερβούμε!»