10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γκέι Οργάνωση στην Ελλάδα

ΟΛΚΕ

του Δημήτρη Νάστου

Αν νομίζετε ότι είστε ένας τρισευτυχισμένος γκέι άντρας/γυναίκα και δεν αντιμετωπίζετε κανένα κοινωνικό πρόβλημα λόγω της σεξουαλικότητάς σας, καλύτερα γυρίστε σελίδα. Η ύπαρξη μιας γκέι οργάνωσης μάλλον δεν σας ενδιαφέρει.

Τα τελευταία δύο χρόνια κάτι κινείται στον ελληνικό γκέι χώρο. Ίσως κουραστήκαμε να αρκούμαστε με τα ψίχουλα δικαιωμάτων που έχουμε και ζηλεύουμε τα δικαιώματα των υπόλοιπων Δυτικοευρωπαίων. Πέρα από τη σημαντική εμφάνιση γκέι εντύπων, παρατηρείται κινητοποίηση και σε επίπεδο ακτιβισμού και συσπείρωσης. Εκτός από το «Πολύχρωμο Φόρουμ», μια γόνιμη και ενδιαφέρουσα αλλά όχι τόσο αποτελεσματική ή λειτουργική πρωτοβουλία, πέρυσι συστήθηκε μια νέα ομοφυλοφιλική οργάνωση, η ΟΛΚΕ.

Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας ξεκίνησε γνωρίζοντας ότι κανείς πρώτα αρχίζει από το δημοτικό (ευαισθητοποίηση) πριν προχωρήσει σε μεταπτυχιακά (ακτιβισμός). Γι' αυτό, οργανώνει συντονισμένες και σεμνές δράσεις, κυρίως σε επίπεδο ευαισθητοποίησης εμάς των ίδιων των γκέι αντρών και γυναικών.

Από το φθινόπωρο του 2004, οργανώνει σε τακτικά διαστήματα συζητήσεις για πολλά θέματα που μας αφορούν, όπως «το ψωνιστήρι στο πάρκο», «την ομοφοβία στα ΜΜΕ», «διακρίσεις λόγω ομοερωτικής συμπεριφοράς», «HIV και γκέι: ομάδα υψηλής ενοχής» κ.ά.

Ο Παναγιώτης Δαμάσκος, μέλος της ΟΛΚΕ, μας είπε ότι «σκοπός των συναντήσεων είναι να δημιουργηθεί ένα αίσθημα κοινότητας, καθώς και η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η ανταλλαγή απόψεων και ο συνεχής διάλογος σε ζητήματα που αφορούν την LGBT κοινότητα».

Η ΟΛΚΕ οργανώνει συζητήσεις. Οι γκέι πηγαίνουν; «Η ανταπόκριση εξαρτάται και από το θέμα της εκδήλωσης αλλά και από τη χρονική περίοδο» μας απαντά ο Παναγιώτης. «Η προσέλευση κυμαίνεται στα 20 με 40 άτομα κατά μέσο όρο». Ο Παναγιώτης επισημαίνει ότι οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και έρχονται άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, που είτε θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις δράσεις της ΟΛΚΕ, είτε απλά τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα που παρουσιάζεται.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια). Ας σημειωθεί ότι η ΟΛΚΕ, σε συνεργασία με τη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, κρατά το μπαρ του Στεκιού εναλλάξ κάθε Πέμπτη, δίνοντας την ευκαιρία για γνωριμία από κοντά σε φιλικό περιβάλλον, αλλά και ένα χώρο για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Κατά πόσο η ΟΛΚΕ θα πετύχει τους στόχους της δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την οργάνωση και το πόσο θα αποφύγει την εσωτερική φθορά, αλλά και τη δική μας δραστηριοποίηση. Το συχνό αίτημα: «να κάνουμε κάτι δυναμικό, παιδιά!» συνήθως σημαίνει: «κάντε κάτι δυναμικό, αλλά εγώ… κωλύομαι γιατί δεν θέλω να το μάθει η μαμά μου.»

Επικοινωνία: 6947597241 (καθημερινά 18.00-20.00) & info@olke.org