10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Ο 'σούπερ ιός' HIV ή η 'σούπερ μπαρούφα';

του Νίκου Μελά

Διαβάζετε τις νέες εξελίξεις για το HIV/AIDS με επιφυλακτικότητα και περιμένετε λιγάκι πριν αρχίσετε να τραβάτε τα μαλλιά σας.

Τελικά μπορεί να έγινε αυτό που όλοι έτρεμαν από τότε που βγήκε στην αγορά το πρώτο φάρμακο κατά του HIV. Στις 11 Φεβρουαρίου 2005 ο υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε το περιστατικό ενός άντρα 47 ετών, χρήστη μεταμφεταμινών (διεγερτικά τύπου “Έκσταση”), ο οποίος ήταν προσβεβλημένος από έναν τύπο του ιού HIV ανθεκτικό στα 18 από τα 20 φάρμακα που κυκλοφορούν. Το στέλεχος του ιού είναι τόσο επιθετικό ώστε η εξέλιξη της μολύνσεως από τον ιό σε πλήρες AIDS ήταν ιδιαίτερα γρήγορη.

Αυτό που έκανε την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και τους επιστήμονες να ανακοινώσουν τόσο εσπευσμένα αυτό το περιστατικό, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, ήταν το ότι λίγες εβδομάδες πριν διαγνωστεί, ο ασθενής είχε κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό με πάνω από 100 άνδρες.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η ανακοίνωση και ο πόλεμος άρχισε. «Γιατί το είπατε χωρίς να έχετε όλα τα στοιχεία;» φωνάζουν οι γκέι. «Για να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους και να αποτρέψουμε μια επιδημία από έναν “σούπερ ιό”», ισχυρίζεται η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, που προσπαθεί να εντοπίσει όσους περισσότερους απ' αυτούς μπορεί και τους καλεί να εξεταστούν, για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. «Κυνηγάτε τη δημοσιότητα για να πάρετε επιχορηγήσεις για τα εργαστήριά σας. Τρομοκρατείτε τον κόσμο, θέλετε να βάλετε ξανά τους ομοφυλόφιλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου» επιτίθενται οι γκέι οργανώσεις. «Οι άνθρωποι τρομοκρατούνται αν τα στοιχεία είναι τρομακτικά, όχι από το πότε θα τα παρουσιάσουμε» ανταπαντούν οι επιστήμονες, παρότι παραδέχονται ότι δεν ξέρουν ακόμη αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και ότι δεν έχουν ακόμη επαρκείς γνώσεις για τον ίδιο τον ιό. Μύλος.

Ηθικό δίδαγμα; Μην παίρνετε όλες τις νέες εξελίξεις που ακούτε για τον HIV απολύτως τοις μετρητοίς, μην πανικοβάλλεστε, αλλά ούτε να χαίρεστε ιδιαίτερα (πριν από λίγα χρόνια κυκλοφορούσε η θεωρία της ‘εκρίζωσης', δηλαδή της πλήρους θεραπείας μετά από μερικά χρόνια φαρμακευτικής αγωγής. Αποδείχτηκε λάθος). Συνεχίστε το ασφαλέστερο σεξ με χρήση προφυλακτικού σε κάθε πρωκτική επαφή, αποφεύγετε να μπαίνει σπέρμα στο στόμα σας όταν κάνετε στοματικό έρωτα και οπωσδήποτε κάνετε μια φορά το χρόνο εξετάσεις για τον HIV και τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τέλος σας συνιστούμε θερμά να κάνετε τον πλήρη κύκλο των (τριών) εμβολίων για την ηπατίτιδα Β για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.