10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Συνέντευξη

Γιώργος Καρατζαφέρης

«Κουσούρια έχουμε όλοι μας…»

του Θοδωρή Αντωνόπουλου

Δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Ούτε σας γελούν τα μάτια σας. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατάφερε να μας ρίξει όλους από τα σύννεφα…

Ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενός συντηρητικού κόμματος με σαφείς ακροδεξιές αποκλίσεις (που ο ίδιος αρνείται), τοποθετήθηκε προσφάτως υπέρ της συμβίωσης ανθρώπων του ίδιου φύλου, αιφνιδιάζοντας φίλους και αντιπάλους.

Πολιτικός ελιγμός; Ψηφοθηρία; Βεβιασμένος εκσυγχρονισμός; Για τα κίνητρα του Γιώργου Καρατζαφέρη, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Οι δηλώσεις του πάντως προκαλούν πολιτικό ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερο σάστισμα, ειδικά όταν άλλοι πολιτικοί, πατεντάτοι προοδευτικοί, παραχώνουν αμήχανα κάτω από το χαλί το θέμα "ομοφυλόφιλοι & Πολιτεία", δίνοντας ρεσιτάλ αοριστολογίας.

Βεβαίως, κανείς δεν καθαγιάζεται επειδή δηλώνει πως «συμπαθεί» εκείνη ή την άλλη κοινωνική ομάδα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι λοταρία από όπου τραβά κανείς ό,τι θέλει. Τα υιοθετείς πακέτο είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλους, είτε για μετανάστες, είτε για κρατούμενους συνείδησης, είτε για γυναίκες που καταφεύγουν στην άμβλωση. Και το «πακέτο» αυτό είναι μάλλον στενόχωρο για την όλη ιδεολογία του ΛΑΟΣ.

Γεγονός παραμένει ότι ο λόγος του Γιώργου Καρατζαφέρη επί του προκειμένου μας προβληματίζει. Και πρέπει να προκαλέσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους.

Κύριε πρόεδρε, ποια ακριβώς ήταν η επίμαχη τοποθέτησή σας όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους;

Αυτό που είπα εγώ είναι ότι ναι, δύο ενήλικες πρέπει να μπορούν να συμβιώνουν ελεύθερα μαζί και η σχέση τους αυτή να ενέχει κάποια νομική αναγνώριση. Γιατί να αρνηθούμε κάτι τέτοιο σε δύο ανθρώπους που διατηρούν μια σχέση δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια; Γιατί π.χ. αν ένας από τους δύο εκλείψει, αντί να τον κληρονομεί ο σύντροφός του να τα παίρνει όλα ένας μπατζανάκης του από την Αυστραλία που πιθανότατα δεν θα ήθελε καν να τον ξέρει όσο ζούσε; Εκεί που διαφωνώ είναι ο γάμος – πρόκειται για μια τελείως διαφορετική υπόθεση.

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι θα υπερψηφίζατε κάποιο σχετικό νομοσχέδιο;

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου είναι από τις θεμελιώδεις αρχές του ΛΑΟΣ. Στα πλαίσια αυτά θα κάναμε οτιδήποτε εξυπηρετούσε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους. Χρειάζεται όμως προσοχή στο πώς τίθενται τέτοια ζητήματα στην κοινωνία. Αν της τεθούν ωμά, προκλητικά, το πιθανότερο είναι πώς θα αντιδράσει αρνητικά.

Δεν αντιφάσκουν αυτά με την ιδεολογία ενός κόμματος που εμφορείται από τα λεγόμενα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη;

Κοιτάξτε. Ο ΛΑΟΣ πράγματι θεωρεί την Εκκλησία τον παραδοσιακό θεματοφύλακα αρχών και αξιών. Και αυτή δεν ζητά ποτέ πιστοποιητικό από κάποιον που έρχεται να προσευχηθεί ή να ανάψει ένα κερί αν είναι ομοφυλόφιλος ή ό,τι άλλο. Ούτε π.χ. απαιτεί από τον νονό ενός παιδιού που βαπτίζεται να δηλώσει τις ερωτικές του προτιμήσεις – το «να αποτάξει τον Σατανά» αρκεί. Αλλά και αν ψωνίσεις σε κάποιο μαγαζί ή απευθυνθείς σε κάποια υπηρεσία, μήπως θα σε ρωτήσουν πριν τι κάνεις στο κρεβάτι σου; Βεβαίως όχι. Τα προβλήματα ανακύπτουν όταν κοινωνία και ομοφυλόφιλοι αρχίζουν να υπερβαίνουν τα εκατέρωθεν όρια

Αυτό ακούγεται σαν γκέι και κοινωνία να αποτελούν διαφορετικές οντότητες.

Όχι, κάθε άλλο. Οι ομοφυλόφιλοι σήμερα δεν είναι η ελάχιστη εξαίρεση. Βρίσκονται μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αποτελούν ένα δραστήριο κομμάτι του. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Έχουν άλλωστε περάσει πολλοί αιώνες από την εποχή του Καιάδα. Έπειτα, πρωτεύουσα ιδιότητα κάποιου πρέπει να είναι η κοινωνική του προσφορά και όχι η γενετήσια ορμή. Ποιος θα ήθελε να είναι πατέρας ενός «άντρακλα» μεν αλλά εγκληματία και όχι π.χ. ενός Τσαρούχη; Και αν κάποιος επιστήμονας ανακάλυπτε ένα θαυματουργό φάρμακο για τον καρκίνο, θα μας εμπόδιζε μήπως να το αναζητήσουμε η πληροφορία ότι ο εφευρέτης του κυκλοφορεί τα βράδια ως τραβεστί; Αστεία πράγματα.

Μάλιστα… Να υποθέσουμε ότι αυτές οι απόψεις θα αποτελέσουν και επίσημες θέσεις του κόμματός σας;

Όχι, διότι δεν πιστεύουμε στις διακρίσεις. Οι θέσεις μας αναφέρονται σε όλους τους   Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού ή άλλου προσανατολισμού. Όταν αρχίζεις να συντάσσεις ειδικά κεφάλαια δημιουργείς γκέτο.

Ακούσαμε πάντως ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στον ΛΑΟΣ για τα όσα ειπώθηκαν.

Δεν είναι αλήθεια. Ουσιαστικά διαφώνησε μόνο ο κ. Δρούλιας, που άλλωστε προέρχεται από το ΚΚΕ. Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε και γκέι υποψήφιο, άσχετα αν δεν βγήκε να το πει επώνυμα. Ομοφυλόφιλους εργαζόμενους έχουμε και στο κανάλι μας, κάνουν μάλιστα πολύ καλή δουλειά. Δεν μου αρέσει να κρύβονται οι άνθρωποι. Όταν μένει κάτι στο σκοτάδι δαιμονοποιείται, όταν βγαίνει στο φως απαλύνεται. Απορρίπτω όμως την πρόκληση για την πρόκληση.

Είστε εξίσου θετικός όσο αφορά τα δικαιώματα και άλλων πολιτών που εντάσσονται σε κατηγορίες «υψηλού κινδύνου» όπως οι Τσιγγάνοι, οι μετανάστες κ.λπ.;

Σας είπα και πριν ότι οι θέσεις του ΛΑΟΣ πέφτουν συχνά θύμα εσκεμμένης παραπληροφόρησης. Λένε ότι είμαστε φασίστες, ρατσιστές και ένα σωρό άλλα, όμως η πραγματικότητα διαφέρει. Και τα δικαιώματα των Τσιγγάνων που άλλωστε είναι Έλληνες πολίτες στηρίζουμε και αυτά των νόμιμων μεταναστών. Με τους παράνομους έχουμε αντιρρήσεις. Δεν είναι προτιμότερο ένας ξένος να μπαίνει σπίτι σου από την πόρτα και όχι από το φεγγίτη; Και βεβαίως είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφής σκοπιμότητες και «δήθεν».

Πώς θα κρίνατε τη ρήση του Αρχιεπισκόπου περί «κουσουριών»;

Δεν θα κρίνω τον Μακαριότατο, όμως «κουσούρια» έχουμε νομίζω όλοι μας. Για αυτό άλλωστε ο Ιησούς επιτίμησε τους διώκτες της μοιχαλίδας λέγοντας «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».