10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Εditorial

Έλα Βουλή στον τόπο σου!

του Λύο Καλοβυρνά

Οπουδήποτε αλλού θα ήταν αδιανόητο. Στην Ελλάδα όμως έχουμε μάθει να ζούμε με μεγάλες δόσεις καθημερινής τρέλας, αλλιώς θα βαράγαμε μπιέλες. Εκεί που δεν το περιμένεις, σου σκάει ο ηγέτης ενός ακροδεξιού κόμματος με δηλώσεις υπέρ των ομοφυλοφίλων! Αυτό από μόνο του χωράει μπόλικες ερμηνείες, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο οι δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη όσο η εκκωφαντική σιωπή των υπόλοιπων κομμάτων. Και ειδικά των «προοδευτικών».

Σε όλη την Ευρώπη, τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα, ακόμα και πολλά δεξιά, έχουν εδώ και χρόνια πάρει επίσημα θέση υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι. Ορισμένα μάλιστα έχουν κάνει τις θέσεις τους πράξη, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματά μας μέσω νομοθετημάτων.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, οι αριστεροί, με εξαίρεση κάποιους μεμονωμένους πολιτικούς, μυρίζουν χειρότερο συντηρητισμό κι από τα πιο δεξιά κόμματα της Ευρώπης. Δεν μιλάμε φυσικά για το παλαιολιθικό ΚΚΕ, με τις ρατσιστικές θέσεις του απέναντι στους γκέι· είναι πιο πιθανό να τοποθετηθεί φούξια μοκέτα σε όλη τη Σταδίου, παρά το ΚΚΕ να αναγνωρίσει ότι οι ομοφυλόφιλοι υφίστανται διακρίσεις.

Ωστόσο, ο Συνασπισμός, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, ως προοδευτικά, αριστερά ή κεντρώα κόμματα, πότε θα πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, πιπιλίζοντας την εύκολη καραμέλα ότι τάχα «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη»; Λες και η κοινωνία δεν είναι κάτι που διαμορφώνεται, εκπαιδεύεται ή ακόμη και χειραγωγείται (κάτι που οι πολιτικοί ξέρουν καλά).

Προτού εκστασιαστούν από χαρά οι αριστεροί για τη νίκη του Θαπατέρο στην Ισπανία, μήπως θα έπρεπε να βγουν λίγο από τον πολιτικό τους λήθαργο και να καταλάβουν ότι η Ελλάδα ανήκει στην ίδια ήπειρο; Ίσως έτσι θα δουν γιατί ακριβώς νίκησε το σοσιαλιστικό κόμμα στην Ισπανία – επειδή ακριβώς προέβη σε ρήξεις και δεν κρύφτηκε πίσω από ψευδοαφορισμούς τύπου «ανώριμης κοινωνίας».

Βέβαια, όταν εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες γκέι και λεσβίες διαλέγουμε να ζούμε σε μια μόνιμη σχιζοφρένεια, προτιμώντας να πηδιόμαστε στα κρυφά το βράδυ και την ημέρα να το παίζουμε «καθωσπρέπει», μάλλον έχουμε τους πολιτικούς, αριστερούς και δεξιούς, που μας αξίζουν.