10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Τσα!

Δεν υπάρχει χρεία σμίλης

του Αύγουστου Κορτώ

Το σώμα σας, όποιο κι αν είναι, είναι η ομορφιά. Γιατί πάντα, παντού, κάποιοι θα θέλουν να το χαϊδέψουν.

Ήρθε πάλι το καλοκαίρι. Ο ήλιος δυνάμωσε και πάλι, έτοιμος να μας πυρπολήσει, να μας γεμίσει με την αναπόδραστη αυτή ερωτική επιθυμία που ταυτίζεται με το καλοκαίρι. Ίσως απλώς να είναι συνέπεια της ζέστης, που μας αναγκάζει να αποκαλύπτουμε το γυμνό μας σώμα – στο δρόμο, στην παραλία, στη θάλασσα, στο κρεβάτι του σπιτιού μας (ή του σπιτιού άλλων ανθρώπων...)

Ας σκεφτούμε λίγο τη θάλασσα και το γυμνό μας σώμα. Αλλά ας τα σκεφτούμε με το σεβασμό που απαιτείται. Από ποιον απαιτείται; Από την ίδια την λέξη που γεννά – αιτιοκρατικά – τον έρωτα. Με σεβασμό στην ομορφιά.

Στην ομορφιά, που δεν ανήκει σε κανέναν. Που κανείς δεν τη γνωρίζει στ’ αλήθεια, ποτέ. Που ξέρει πώς να λάμπει εκτυφλωτικά, αλλά και πώς να κρύβεται εκεί όπου κανείς δεν θα περίμενε να τη βρει. Που με τον ίδιο μυσταγωγικό τρόπο μπορεί, απρόσμενα, να προξενήσει δέος, θαυμασμό, φθόνο, πόθο, έρωτα.

Ας βγάλουμε λοιπόν τα ρούχα μας κι ας σταθούμε γυμνοί μπροστά στον καθρέφτη. Όχι, προς Θεού, δεν πρόκειται να εισηγηθώ ναρκισσιστικές αυτοερωτικές συνεδρίες. Προτείνω αυτό που τον καιρό αυτό προτείνουν χιλιάδες περιοδικά: την αποτίμηση της ομορφιάς μας ενόψει του καλοκαιρινού ξεγυμνώματος. Είναι μια νόρμα, πλέον.

Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, μόλις αντικρίσετε το γυμνό σας σώμα, να ξεχάσετε αυτά που γράφουν τα περιοδικά. Ξεχάστε, αν θέλετε, ακόμη κι αυτά που σας γράφω εδώ, τώρα. Αφεθείτε στη θέα του κορμιού σας ανεπηρέαστοι, από σεβασμό στην ομορφιά.

Μία ακόμη παράκληση: εκείνη τη στιγμή, άθελά σας, θα δείτε κι έναν άλλον εαυτό σας, που η κοινωνία, οι φίλοι, οι γονείς, οι εραστές, εκείνοι που ποτέ δεν έγιναν εραστές, σας έχουν μάθει να ονομάζετε ιδανικό εαυτό. Ιδανικό σώμα. Καλλίπυγο, γυμνασμένο. Με στενή λεκάνη, μικρό αλλά υπολογίσιμο – και όρθιο – στήθος. Σμιλεμένη κοιλιά, σμιλεμένη πλάτη, σμιλεμένους γλουτούς. Προσπαθήστε λοιπόν, παρακαλώ, να διαγράψετε αυτόν τον άλλον εαυτό, γιατί δεν είναι ιδανικός. Είναι ψεύτικος.

Κυριολεκτώντας, δεν είστε – δεν είμαστε, κανείς δεν είναι – φτιαγμένοι από μάρμαρο. Άρα δεν υπάρχει ποτέ και για κανέναν χρεία σμίλης. Η σάρκα σας, όπως κι αν είναι, με ό,τι κι αν μοιάζει, όσες ατέλειες κι αν έχετε πεισθεί πως φανερώνει, όσες αδυναμίες, είναι η πηγή της ζωής και της ηδονής σας, είναι η ζωή και η ηδονή σας.

Το σώμα σας, όποιο κι αν είναι, είναι η ομορφιά, γιατί πάντα, παντού, υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να το χαϊδέψουν, να του κάμουν έρωτα.

Φέτος λοιπόν το καλοκαίρι αγαπήστε την – άδηλη καμιά φορά – ομορφιά αυτού του σώματος, και πιστέψτε με, θα το δείτε:

Όσο περισσότερο το αγαπήσετε, τόσο περισσότερο θα το αγαπήσουν κι οι άλλοι.