10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

HIV

Τι πρέπει να ξέρω για τον HIV;

του Κύρου Κόκκα

Αν των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, τα καυλιάρικα παιδιά πριν γαμήσουν ενημερώνονται. Γιατί το καλύτερο σεξ είναι αυτό που δεν έχει μόνιμες παρενέργειες.

Ο HIV δεν είναι ίδιος με το AIDS;

HIV και AIDS δεν είναι συνώνυμα. HIV είναι ο ιός που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για ένα διάστημα μερικών ετών (ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση), ο μολυσμένος άνθρωπος ζει χωρίς σημαντικά προβλήματα. Όταν όμως το ανοσοποιητικό σύστημα πάθει μεγάλη ζημιά, τότε μπορεί κανείς να πεθάνει από αστεία μικρόβια που για ένα υγιές ανοσοποιητικό θα ήταν παιχνιδάκι να τα καταστρέψει. Αυτό το τελικό στάδιο της μόλυνσης από τον HIV ονομάζεται AIDS.

Πάντως και να κολλήσω, μπορώ να πάρω φάρμακα και ξεμπερδεύω!

Όχι ακριβώς. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε διάφορα επίπεδα. Τα φάρμακα κατά του HIV στοχεύουν στο να διακόψουν τον κύκλο της ζωής του ιού διακόπτοντας διάφορες λειτουργίες του. Ανάλογα με το σε ποιο στάδιο της ζωής του τον σταματούν, τα φάρμακα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αναστολείς της αντίστροφης μεταγραφάσης, αναστολείς της πρωτεάσης και αναστολείς της σύντηξης. Όμως ο HIV είναι πολύ ύπουλος. Αν του δώσεις φάρμακα μόνο μιας οικογένειας τα συνηθίζει και βρίσκει τρόπο να ξαναπολλαπλασιαστεί. Γι’ αυτό, στους ασθενείς δίνονται συνδυασμένες αγωγές, δηλαδή θεραπευτικά σχήματα που περιέχουν φάρμακα από πολλές οικογένειες. Και τα φάρμακα θα χρειαστεί να τα παίρνεις για πάντα.

Για πάντα; Πάντα-πάντα;

Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε σήμερα, ναι. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τον ιό από τον οργανισμό μας. Το HIV είναι χρόνια νόσος και αυτό σημαίνει ότι θα παίρνεις φάρμακα για πάντα και θα έχουν παρενέργειες.

Ωχ, τι σόι παρενέργειες;

Στην αρχή της θεραπείας τα περισσότερα φάρμακα πειράζουν το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροιες) ή προκαλούν αλλεργίες. Μετά από μακροχρόνια λήψη, μπορεί να πειράξουν τους μύες, τα νεφρά ή το συκώτι (τα δύο όργανα από τα οποία αποβάλλονται τα φάρμακα από τον οργανισμό). Ορισμένα φάρμακα προκαλούν πιο παράξενες παρενέργειες, που ακόμη δεν ξέρουμε το μηχανισμό τους, όπως η λιποδυστροφία (ανακατανομή του λίπους στο σώμα). Πάντως, οι περισσότερες παρενέργειες περνάνε ή αντιμετωπίζονται.

Πάλι καλά. Με τα φάρμακα, πάντως, ξεμπερδεύω ε;

Μόνο αν τα παίρνεις σωστά. Αλλιώς η αγωγή μπορεί να αποτύχει. Ο κύριος λόγος που αποτυγχάνει μια αγωγή είναι επειδή δεν την παίρνεις όπως πρέπει. Η τήρηση της αγωγής είναι αυτή που καθορίζει ως οροθετικός αν θα ζήσεις ή θα αρρωστήσεις.

Τήρηση της αγωγής;

Σημαίνει να παίρνεις τα φάρμακά σου ακριβώς στην ώρα τους και σύμφωνα με τις διατροφικές απαιτήσεις τους. Αν τα παίρνεις όποτε θυμάσαι, άλλοτε σωστά, άλλοτε καθυστερημένα, ο ιός βρίσκει «παράθυρο» ανάμεσα στις δόσεις και ξαναπολλαπλασιάζεται. Έτσι γίνεται ανθεκτικός στα φάρμακα και δεν τον πιάνουν πια.

«Ανθεκτικός ιός», δηλαδή;

Με τον ίδιο μηχανισμό που τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, έτσι και οι ιοί μπορεί να γίνουν ανθεκτικοί και να επηρεάζονται λιγότερο έως καθόλου από το φάρμακο. Αν συμβεί αυτό, ο ιός ξαναρχίζει να πολλαπλασιάζεται και σου προκαλεί βλάβη, παρότι εσύ παίρνεις ακόμη το φάρμακο και νομίζεις ότι όλα είναι εντάξει. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές η ανθεκτικότητα σε ένα φάρμακο μπορεί να συνεπάγεται ανθεκτικότητα και σε άλλα φάρμακα της ίδιας ομάδας ή ακόμη και σε όλη την ομάδα φαρμάκων. Αν αναλογιστείς ότι έχουμε στη διάθεσή μας μόνο δύο ομάδες φαρμάκων (για ευρεία χρήση) καταλαβαίνεις τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτός είναι κι ένας από τους πολλούς λόγους που πρέπει να κάνεις συχνά εξετάσεις.

Εξετάσεις;

Ως οροθετικός πρέπει να κάνεις εξετάσεις συχνά – τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, μερικές φορές συχνότερα, για να ελέγχεις πώς πάει το ανοσοποιητικό σου. Επίσης για να τσεκάρεις αν η αγωγή συνεχίζει να έχει αποτέλεσμα, αλλά και πώς επηρεάζεται ο οργανισμός σου από τα φάρμακα.

Πω πω φρίκη! Θ’ αυτοκτονήσω αν κολλήσω!

Με το μαλακό! Πρώτον φρόντισε να μην κολλήσεις. Το προφυλακτικό στον πρωκτικό έρωτα είναι η απλούστερη λύση. Αλλά και να κολλήσεις, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Οι οροθετικοί ζουν πολύ καλά πια. Απλώς, το να είσαι οροθετικός και να παίρνεις φάρμακα για όλη σου τη ζωή δεν είναι παιχνιδάκι.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον HIV, τα φάρμακα και τις παρενέργειές τους, δείτε την ιστοσελίδα της ΣΥΝΘΕΣΗΣ, στο www.hiv.gr.