10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Από πάθος ή από λάθος

του Ανδρέα Δημόπουλου

Η νύχτα είναι καυτή, ο τύπος καύλα, το εργαλείο του πέτρα. Τι μπορεί να χαλάσει το σενάριο; Ένα σπασμένο προφυλακτικό. Τι κάνεις αν σου συμβεί κάτι τέτοιο;

Ανόητη λύση 1

Δεν κάνεις τίποτε και περιμένεις. Άλλωστε, ο τύπος φαίνεται υγιής, γεροδεμένος, όλο ζωντάνια. Σιγά μην έχει τίποτα! Αν είσαι τυχερός, μπορεί να μην πάθεις τίποτα. Αν είσαι άτυχος μπορεί να πάθεις διάφορα: κονδυλώματα, βλεννόρροια, ηπατίτιδα, έρπητα, AIDS, σύφιλη, ουρηθρίτιδα.

Ανόητη λύση 2

Όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση από τον οργασμό, τόσο πιο πολύ αγχώνεσαι. Κι αν ο τύπος είχε κάτι; Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να δείχνει κανείς άρρωστος. Μες στο άγχος, τρέχεις την επομένη το πρωί και κάνεις τεστ για HIV. Βγαίνει αρνητικό και ησυχάζεις. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να μην έχεις πάθεις τίποτε. Αν είσαι άτυχος μπορεί να πάθεις όλα όσα και στην Ανόητη λύση 1. Δηλαδή τζίφος.

Η σωστή λύση

 

Αν κάποιος χύσει μέσα σου, η πρώτη κίνηση είναι να βγάλεις από μέσα σου το σπέρμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην κάνεις κλύσμα, δηλαδή μη βάλεις νερό στον κώλο σου! Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το σπρώξεις πιο μέσα. Προσπάθησε να σφιχτείς για να το βγάλεις.

Το επόμενο πρωί πήγαινε σ’ ένα νοσοκομείο που έχει μονάδα AIDS*. Μίλησε με το/τη γιατρό και ζήτησε Προφύλαξη μετά από Έκθεση (ΠΜΕ). Αυτό σημαίνει ότι εάν έχεις κολλήσει HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS, και εντός 36 ωρών πάρεις φάρμακα κατά του HIV (τα ίδια που παίρνουν οι οροθετικοί), είναι πιθανό να μην κολλήσεις.

(*) Μονάδες AIDS υπάρχουν στα παρακάτω νοσοκομεία. Αθήνα: Συγγρού, Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό, ΙΚΑ Πεντέλης, Τζάνειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεν. Νοσ. Δυτικής Αττικής, Αττικόν. Θεσ/νίκη στο ΑΧΕΠΑ. Επίσης πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Πάτρα, Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Λάρισα.

Έσπασε το προφυλακτικό και ανησυχείς; Πάρε τηλέφωνο στη γραμμή βοήθειας ΛΑΪΣ:

210 330 3306

Η γραμμή ΛΑΪΣ είναι μια δράση της ACT-UP.

Αν ζεις στην επαρχία, απευθύνσου στην Παθολογική Κλινική, στο νοσοκομείο της περιοχής σας. Ντρέπεσαι; Αν ντρέπεσαι, ζύγισε τι είναι προτιμότερο: λίγη ντροπή ή πολλή αρρώστια; Τα νοσοκομεία οφείλουν να είναι ενημερωμένα και εξοπλισμένα, αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι σίγουρο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε.

Ο/η γιατρός θα εκτιμήσει το πόσο πιθανό είναι να έχεις κολλήσει HIV. Θα εξηγήσεις πώς ακριβώς εκτέθηκες ενδεχομένως στον HIV και εάν το κρίνει απαραίτητο, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, θα σου χορηγήσει τα φάρμακα. Προσοχή! Μόνο αν ο/η γιατρός θεωρήσει ότι είναι απαραίτητο, θα σου χορηγήσει φάρμακα, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας.

Σε περίπτωση που σου χορηγήσουν ΠΜΕ, θα πρέπει να τα πάρεις ανελλιπώς για έναν μήνα. Η προφύλαξη μετά από έκθεση έχει αποτέλεσμα μόνον αν την αρχίσεις το αργότερο μέσα σε 36 ώρες. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

Ωραία! Παίρνω τα φάρμακα και ησυχάζω!

Όχι ακριβώς! Πρώτον, η Προφύλαξη Μετά από Έκθεση δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Μερικές φορές αποτυχαίνει. Δεύτερον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να τηρήσεις με απόλυτη ακρίβεια τις ώρες λήψης των φαρμάκων. Τρίτον, η αγωγή κατά του AIDS μπορεί να σου προκαλέσει παρενέργειες.

Επειδή κινδυνεύεις και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ηπατίτιδα, σύφιλη, κ.ά.) που ενδεχομένως είχε ο άλλος και επειδή αυτά τα νοσήματα δεν εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα, αλλά έχουν μια περίοδο επώασης, πρέπει να ξαναεξεταστείς για αυτά μετά από λίγο καιρό. Η/Ο γιατρός θα σου δώσει οδηγίες.

Πιο απλή λύση δεν υπάρχει;

Αμέ! Ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσεις από πολλούς μπελάδες είναι πάντα να κάνεις πρωκτικό σεξ με προφυλακτικό, είτε σε πηδάνε είτε πηδάς εσύ. Ο πρωκτικός έρωτας είναι ο πιο επικίνδυνος για τη μετάδοση των περισσότερων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Και με τις πίπες;

Ο στοματικός έρωτας έχει κάποιους κινδύνους, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το πρωκτικό σεξ. Διάβασε το εκτενές άρθρο μας για τις πίπες στη διεύθυνση: www.10percent.gr/issues/200404/16.html και www.10percent.gr/issues/200506/17.html