10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

HIV

Unχάπι end

του Δημήτρη Νάστου

Όταν η ζωή σου εξαρτάται από τα φάρμακα που παίρνεις κάθε μέρα, τότε έχει σημασία πόσα χάπια πρέπει να καταπίνεις.

Χάρη στα φάρμακα, το HIV είναι μια χρόνια νόσος. Μόνο που ένας οροθετικός πρέπει να παίρνει πολλά χάπια κάθε μέρα· ανεξαιρέτως· συνέχεια. Εξυπακούεται ότι όσο λιγότερα είναι τα χάπια, τόσο πιο εύκολη η λήψη τους, άρα τόσο καλύτερη η καθημερινότητα.

Όταν λοιπόν το αντιρετρετροϊικό φάρμακο Stocrin πήρε άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κυκλοφορήσει σε μορφή 600mg (άρα ένα χάπι την ημέρα) αντί σε 200mg (δηλαδή 3 χάπια την ημέρα), ήταν ένα χαρμόσυνο νέο για πολλούς οροθετικούς.

Φευ, η ωραία είδηση αφορά όλη την Ευρώπη πλην της Ελλάδας. Γιατί; Διότι η Βιανέξ ΑΕ, η εταιρεία που αντιπροσωπεύει το Stocrin στην Ελλάδα, αποφάσισε να μην το διαθέσει. Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα ακτιβιστών ασθενών www.stocrin-greece.com, η Βιανέξ ναι μεν υπέβαλε αίτηση για να κυκλοφορήσει το Stocrin 600mg τον Ιανουάριο 2003, αλλά τον επόμενο μήνα την απέσυρε. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η εταιρεία σταμάτησε τη διαδικασία γιατί η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εμπορίου & Ανάπτυξης δεν εγκρίνει την υψηλότερη τιμή διάθεσης του φαρμάκου που ζητούσε η Βιανέξ ΑΕ. Κι έτσι το φάρμακο δεν κυκλοφορεί.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η τιμή για το Stocrin 200mg και το Stocrin 600mg είναι ίδια. Σύμφωνα με το νόμο, η ΓΓ του Υπουργείου Εμπορίου καθορίζει ως τιμή τη χαμηλότερη που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η φαρμακευτική δεχθεί αυτή την τιμή, το σκεύασμα κυκλοφορεί.

Σε επικοινωνία της "Σύνθεσης - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS" με τη Βιανέξ, ο γενικός διευθυντής, κ. Αντώνης Χατζηπέτρου, μας πληροφόρησε ότι εταιρεία του υπέβαλε εκ νέου αίτηση στο Υπουργείο και δεσμεύτηκε ότι αυτή τη φορά θα δεχτεί τη τιμή που θα προταθεί, σύμφωνα με το νόμο.

Πιστεύουμε ότι η Βιανέξ ΑΕ θα δείξει την απαιτούμενη κοινωνική ευθύνη και όντως θα δεχθεί την τιμή που θα προταθεί από τη Γενική Γραμματεία. Ελπίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με το νέο νόμο για την τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα μας, που ψηφίστηκε στις 12 Οκτωβρίου 2005 και δημοσιεύθηκε στην ΕΚ στις 4 Νοεμβρίου, δεν θα αργήσει να συσταθεί η ενδεκαμελής επιτροπή τιμών φαρμάκων που προβλέπεται.

Μέχρι τότε, οι οροθετικοί που χρειάζονται το φάρμακο στην Ελλάδα είναι αναγκασμένοι είτε να παίρνουν τρία χάπια την ημέρα είτε να υποβάλουν αίτηση μέσω της μονάδας τους στο Ίδρυμα Φαρμακευτικής και Τεχνολογικής Έρευνας για απευθείας, ονομαστική εισαγωγή της συσκευασίας των 600mg ανά ασθενή - μια διαδικασία πολύ γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

Εμείς πάντως παρακολουθούμε το θέμα. Και θα επανέλθουμε.