10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα

Άτλαντας!

του Λεωνίδα Δαδίκου

Ποιοι άντρες θα δέχονταν ποτέ να κατεβάσουν τα βρακιά τους; Εκατό Νορβηγοί, έφηβοι μέχρι παππούδες, βγάζουν τ’ απαυτά τους σε κοινή θέα κι ένα βιβλίο κερδίζει χρυσό μετάλλιο.

«Είναι φυσιολογικό που το πουλί μου είναι μόνο 14 εκατοστά; Είναι φυσιολογικό που στρίβει αριστερά όταν σηκώνεται;» Άπειρες ήταν οι ερωτήσεις που άκουγε ο νορβηγός κλινικός ψυχολόγος Έσμπεν Έστερ Πιρέλι Μπένεσταντ σχετικά με το πέος και τα προβλήματά του. «Υπάρχει πολλή μεγάλη άγνοια για το πέος» είπε στο 10% ο συγγραφέας. «Γνωρίζω πολλούς άντρες που έχουν προβλήματα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης, άλλους που ανησυχούν για το μέγεθος ή την εμφάνιση του πέους τους. Τα μεγαλύτερα άγχη δε τα έχουν οι στρέιτ άντρες, διότι οι περισσότεροι σπάνια βλέπουν άλλα πέη και ειδικά σε στύση. Το πέος σε στύση είναι πολύ πιο μυστήριο για τους στρέιτ παρά για τους γκέι».

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός βιβλίου για το πέος. Επειδή όμως οι εικόνες μιλούν πιο εύγλωττα από τις λέξεις, προτιμήθηκε η ιδέα ενός άτλαντα. Ο Έσμπεν Έστερ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Agder και οι συνεργάτες του αναζήτησαν εκατό εθελοντές με στόχο να φωτογραφήσουν τα πέη τους σε χαλαρή κατάσταση και σε στύση, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη συλλογή πεών σε μη ερωτικό πλαίσιο. Στόχος; Να διασκεδαστούν οι πάμπολλοι μύθοι γύρω από το πέος και να απαντηθούν καίρια ερωτήματα που αναρίθμητοι άντρες δεν ήξεραν ούτε καν πού να τα θέσουν.

Ο Άτλαντας του πέους δεν δείχνει απλώς σηκωμένα πουλιά. Ασχολείται με το πέος απ’ όλες τις πλευρές του: ανθρωπολογικά, θρησκευτικά, κοινωνιολογικά και φυσικά ανατομικά και ιατρικά. Δεν είναι όμως οι ενδιαφέρουσες θεωρητικές πληροφορίες που το καθιστούν τόσο καινοτόμο και χρήσιμο, όσο οι φωτογραφίες 100 ανδρικών μορίων, που δεν είναι ατάκτως ερριμμένες, αλλά ομαδοποιημένες σε λειτουργικές και αποκαλυπτικές ενότητες. Λόγου χάρη, μια σειρά φωτογραφιών καταδεικνύει πώς πέη ίσου μήκους σε χαλαρή κατάσταση αποκτούν διαφορετικό μήκος σε στύση. Μια άλλη ενότητα δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Γενικά, καθίσταται προφανές ότι το μήκος σε χαλαρή κατάσταση δεν είναι καθόλου αξιόπιστος δείκτης για το μήκος που θα αποκτήσει ένα πέος όταν σηκωθεί. Άλλες φωτογραφίες καταπιάνονται με την κλίση ή το πάχος του πέους. Στην τελευταία ενότητα, υπάρχουν συνεντεύξεις με ανθρώπους που ξέρουν το πέος καλά: έναν ουρολόγο, μια πόρνη, μια εργαζόμενη στον τομέα προφυλακτικών και ομοιωμάτων, την εκπρόσωπο της εθνικής ένωσης τρανσεξουαλικών, τον εκπρόσωπο μιας ομάδας γκέι αντρών κι έναν ιερέα Τέλος, υπάρχει μια ενότητα με κοινές ερωτήσεις για το πέος και οι απαντήσεις του συγγραφέα.

Ποιοι άντρες θέλησαν να δείξουν τ’ απαυτά τους σε κοινή θέα; «Απλοί καθημερινοί άνθρωποι ηλικίας από 18 μέχρι 72» μας απαντά ο Έσμπεν Έστερ. «Παρότι ένιωθαν άβολα και αρκετοί ζήτησαν μερικές μέρες για να το σκεφτούν, τους ήταν σημαντικό να συμμετάσχουν. Μάλιστα, κάποιοι δυσκολεύονταν να έρθουν σε στύση μπροστά στο φωτογράφο, ακόμα και με τα βοηθήματα (πορνό). Για αυτούς είχαμε ειδικές φαρμακευτικές ενέσεις που προκαλούν στύση. Οι άντρες ήθελαν να συμμετάσχουν διακαώς, ακόμα και κάνοντας ενέσεις, διότι ένιωθαν ότι με τη συμμετοχή τους βοηθούσαν άλλους «αδερφούς» τους. Ήταν ένας τρόπος για αυτούς τους άντρες να δείξουν έμπρακτα ανδρική αλληλεγγύη σε άλλους νεότερους άντρες, πράγμα συγκινητικό. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ το βιβλίο σημαντικό. Δείχνει ότι οι αρσενικοί δεν είμαστε μόνο ανταγωνιστικοί μεταξύ μας, αλλά νοιαζόμαστε, τρέφουμε ελπίδες για τους άλλους και θέλουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη σε άλλους άντρες».

Ο Άτλαντας του πέους εκθειάστηκε από την Επιθεώρηση του Νορβηγικού Ιατρικού Συλλόγου επειδή παρουσιάζει το θέμα με τρόπο επιστημονικό αλλά συγχρόνως κατανοητό και εύληπτο. Μάλιστα, προτάθηκε ως το πιο ωραίο βιβλίο το 2004 στη Νορβηγία, ενώ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το layout και το design την ίδια χρονιά. Στη Γαλλία πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβριο.