10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Κόλαση στο κρεβάτι

του Ανδρέα Δημόπουλου

Όταν το προφυλακτικό σπάει, μια “κολασμένη” νύχτα μπορεί να μετατραπεί σε σκέτη κόλαση. Τι κάνουμε μετά;

Αν σπάσει το προφυλακτικό με κάποιον που κάνεις σεξ (ενεργητικά ή παθητικά, δεν έχει σημασία) κι ο άνθρωπος αυτός είναι οροθετικός στον HIV, υπάρχει τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητες να κολλήσεις! Το επόμενο πρωί πήγαινε σ’ ένα νοσοκομείο που έχει μονάδα AIDS*. Μίλησε με το/τη γιατρό και ζήτησε Προφύλαξη μετά από Έκθεση (ΠΜΕ). ΠΜΕ σημαίνει ότι εάν έχεις κολλήσει HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS, και πάρεις φάρμακα κατά του HIV (τα ίδια που παίρνουν οι οροθετικοί), είναι πολύ πιθανό να μην κολλήσεις.

(*) Μονάδες AIDS υπάρχουν στα παρακάτω νοσοκομεία. Αθήνα: Συγγρού, Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό, ΙΚΑ Πεντέλης, Τζάνειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεν. Νοσ. Δυτικής Αττικής, Αττικόν. Θεσ/νίκη στο ΑΧΕΠΑ. Επίσης πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Λάρισα.

Προσοχή!

Για να πετύχει η ΠΜΕ πρέπει να την ξεκινήσεις μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή που έκανες σεξ με κάποιον που έχει HIV. Αν καθυστερήσεις, δεν ωφελεί σε τίποτα. Όσο πιο γρήγορα πάρεις ΠΜΕ από τη στιγμή που εκτέθηκες στον HIV, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να μην κολλήσεις!

Για να αυξήσεις τις πιθανότητες να μην κολλήσεις, ζήτα (αν γίνεται) από τον οροθετικό με τον οποίο έκανες έρωτα να σου πει πού παρακολουθείται και πήγαινε στο ίδιο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να ξέρεις εάν παίρνει φάρμακα και, αν παίρνει, ποια φάρμακα παίρνει, ώστε να σου δώσουν κι εσένα τα κατάλληλα. Αν δεν θέλεις / δεν μπορείς να πας στο ίδιο νοσοκομείο, ζήτα από τον ερωτικό σου παρτενέρ να σου πει ποια φάρμακα παίρνει και αν έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, ώστε να ενημερώσεις τη/το γιατρό σου.

Έσπασε το προφυλακτικό και ανησυχείς; Πάρε τηλέφωνο στη γραμμή βοήθειας ΛΑΪΣ:

210 330 3306

Η γραμμή ΛΑΪΣ είναι μια δράση της ACT-UP.

Αν ζεις στην επαρχία, απευθύνσου στην Παθολογική Κλινική, στο νοσοκομείο της περιοχής σας. Ντρέπεσαι; Αν ντρέπεσαι, ζύγισε τι είναι προτιμότερο: λίγη ντροπή ή πολλή αρρώστια; Τα νοσοκομεία οφείλουν να είναι ενημερωμένα και εξοπλισμένα, αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι σίγουρο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε.

Ο/η γιατρός θα εκτιμήσει το πόσο πιθανό είναι να έχεις κολλήσει HIV. Θα εξηγήσεις πώς ακριβώς εκτέθηκες ενδεχομένως στον HIV και εάν το κρίνει απαραίτητο, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, θα σου χορηγήσει τα φάρμακα. Προσοχή! Ο/η γιατρός θα σου χορηγήσει φάρμακα μόνο αν θεωρήσει ότι είναι απαραίτητο, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας.

Σε περίπτωση που σου χορηγήσουν ΠΜΕ, θα πρέπει να τα πάρεις ανελλιπώς για έναν μήνα. Η ΠΜΕ έχει αποτέλεσμα μόνο αν την αρχίσεις το αργότερο μέσα σε 72 ώρες. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.

Όσο πιο γρήγορα πάρεις ΠΜΕ από τη στιγμή που εκτέθηκες στον HIV, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να μην κολλήσεις!

Αν κάποιος τελειώσει μέσα σου, η πρώτη κίνηση είναι να βγάλεις από μέσα σου το σπέρμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην κάνεις κλύσμα: το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το σπρώξεις πιο μέσα. Προσπάθησε να σφιχτείς για να το βγάλεις.

Μια εξαιρετικά διαδεδομένη ανοησία είναι να τρέξεις την επομένη και κάνεις τεστ για HIV. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει τίποτα, αφού πρέπει να περάσουν τρεις μήνες για να μάθεις αν μολύνθηκες. Ο εραστής σου μπορεί να φαίνεται υγιής, γεροδεμένος, όλο ζωντάνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει HIV ή κάποιο άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί να έχει και να μη φαίνεται.

 

Ωραία! Παίρνω τα φάρμακα και ησυχάζω!

Όχι ακριβώς! Πρώτον, η Προφύλαξη Μετά από Έκθεση δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Μερικές φορές αποτυχαίνει. Δεύτερον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να τηρήσεις με απόλυτη ακρίβεια τις ώρες λήψης των φαρμάκων. Τρίτον, η αγωγή κατά του HIV μπορεί να σου προκαλέσει παρενέργειες.

Επειδή κινδυνεύεις και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ηπατίτιδα, σύφιλη κτλ.) που ενδεχομένως είχε ο άλλος κι επειδή αυτά τα νοσήματα δεν εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα, αλλά έχουν μια περίοδο επώασης, πρέπει να ξαναεξεταστείς για αυτά μετά από λίγο καιρό. Η/Ο γιατρός θα σου δώσει οδηγίες.

Πιο απλή λύση δεν υπάρχει;

Αμέ! Ο καλύτερος τρόπος για να μη σπάει το προφυλακτικό είναι να χρησιμοποιείς λιπαντικό. Χωρίς λιπαντικό είναι πιο πιθανό να σπάσει. Το σάλιο δεν αρκεί! Προσοχή: το λιπαντικό πρέπει να είναι υδατοδιαλυτό (KY κτλ) και όχι βαζελίνη, κρέμες, λάδι, γιατί χαλάνε το προφυλακτικό και  μπορεί να το σπάσουν. Επίσης βάζοντας λιπαντικό μειώνεις τις πιθανότητες να δημιουργηθούν πληγές στον πρωκτό σου.

Και με τις πίπες;

Ο στοματικός έρωτας έχει κάποιους κινδύνους, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το πρωκτικό σεξ. Διάβασε το εκτενές άρθρο μας για τις πίπες εδώ και εδώ.