10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Ηπατίτιδα

Η σιωπηλή νόσος

του Ανδρέα Δημόπουλου

Θα πέφτατε από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο; Τότε γιατί κάνετε σεξ χωρίς εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β; Είναι ίσως η πιο επικίνδυνη γιατί δεν έχει κανένα σύμπτωμα.

Ηπατίτιδες: Τι είναι;

Ηπατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του συκωτιού. Οι ηπατίτιδες Α, Β και C προκαλούνται από τρεις διαφορετικούς ιούς που προσβάλλουν το συκώτι και το καταστρέφουν.

Πώς μεταδίδονται;

Οι ηπατίτιδες B και η C μεταδίδονται με το αίμα και τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Έχουν όμως διαφορετικά συμπτώματα.

Ηπατίτιδα Β: Γιατί με αφορά;

Η ηπατίτιδα Β κολλάει πιο εύκολα από το HIV!

Ηπατίτιδα Β: συμπτώματα

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα (πυρετό, κόπωση, ίκτερο, σκούρα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα). Μπορεί όμως να έχουμε κολλήσει και να μην έχουμε συμπτώματα!

Ηπατίτιδα C: συμπτώματα

Το 80% των πασχόντων δεν εμφανίζει απολύτως κανένα σύμπτωμα. Με άλλα λόγια, η αρρώστια προχωράει χωρίς να την πάρουμε χαμπάρι και καταστρέφει το συκώτι σιγά σιγά. Όταν στην ηπατίτιδα C εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι συνήθως πολύ αργά.

Πώς θα μάθω αν έχω κολλήσει;

Ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε αν έχουμε κολλήσει ηπατίτιδα είναι να κάνουμε ειδικές εξετάσεις αίματος που θα μας τις γράψει ο γιατρός μας (παθολόγος).  Επίσης μπορούμε να πάμε στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου. Γίνεται μια απλή αιμοληψία και έχουμε τα αποτελέσματα σε περίπου μία εβδομάδα. Προσοχή: η «γενική αίματος» δεν είναι αρκετή για να μάθουμε αν έχουμε προσβληθεί από ηπατίτιδα.

Όλοι όσοι κάνουμε σεξ, πρέπει να κάνουμε την εξέταση προληπτικά. Αν έχουμε κολλήσει, είναι πολύ σημαντικό να το μάθουμε νωρίς, πριν προχωρήσει η αρρώστια και προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Μερικές φορές η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη!

Προσοχή! Μια αρνητική εξέταση σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσουμε στο μέλλον. Αν κάνουμε σεξ, είναι έξυπνο να κάνουμε εξέταση για ηπατίτιδα μια φορά το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και με τις εξετάσεις για τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV/AIDS και η σύφιλη.

Τι να κάνω για να μην κολλήσω;

  1. Βάζω πάντα προφυλακτικό όταν κάνω πρωκτικό / κολπικό σεξ!
  2. Κάνω  εμβόλιο!
  3. Αποφεύγω την επαφή με το αίμα άλλων ανθρώπων (π.χ. δεν μοιράζομαι σύριγγες).

Εμβόλιο;

Για την ηπατίτιδα Β υπάρχει ειδικό εμβόλιο και είναι πολύ αποτελεσματικό.  Για να πετύχει το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε και τις 3 δόσεις, την καθεμία ανά μερικούς μήνες. Το εμβόλιο είναι εντελώς ασφαλές. Κάθε 3-5 χρόνια πρέπει να κάνουμε αναμνηστικό εμβόλιο, γιατί χάνεται η προστασία του.

Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο και η θεραπεία της είναι πολύ δύσκολη ή και αδύνατη! Αρκετές φορές ο ασθενής πρέπει να παίρνει φάρμακα για όλη του τη ζωή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο α) να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό  για να μην κολλήσετε, και β) να κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο καλού-κακού.

Η ηπατίτιδα Α θεραπεύεται πάντοτε και δεν αφήνει μόνιμες βλάβες. Μεταδίδεται με τρόφιμα μολυσμένα από κόπρανα ασθενούς. Υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.

Mε λίγα λόγια

  • Οι ηπατίτιδες Β και C μεταδίδονται από το αίμα και τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.
  • Μπορεί να έχουμε κολλήσει χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα.
  • Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε αν έχουμε μολυνθεί είναι να κάνουμε ειδική εξέταση αίματος.
  • Για την ηπατίτιδα Β υπάρχει εμβόλιο. Για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να κάνουμε ΟΛΕΣ τις δόσεις (τρεις).
  • Κάθε 3-5 χρόνια πρέπει να κάνουμε αναμνηστικό εμβόλιο, γιατί χάνεται η προστασία του!
  • Η ηπατίτιδα Α δεν αφήνει μόνιμες βλάβες και μπορεί να αποφευχθεί με εμβολιασμό.