10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Ρεπορτάζ

ΚΕΕΛποιό;

της Σύνθεσης

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα βασίλειο, η εύκρατη και ηλιόλουστη Κεελάνδη, όπου ο κόσμος ζούσε ευτυχεσμένος από τους πλούσιους και τιμημένους ηγεμόνες του.

 

Η Κεελάνδη φημιζόταν για τις ωραίες παραλίες και τα ψηλά βουνά της και εξήγε κέφι και διακοπές ενώ εισήγε είδη πρώτης ανάγκης και οδηγίες Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ο ηγεμόνας της ήταν άνθρωπος υπερβολικά καλός κι ευαίσθητος κι αρρώσταινε βαριά όταν έβλεπε αδικίες. Για να προστατεύει λοιπόν την αδύναμη κράση του ζούσε στο ευρύχωρο παλάτι του, απ’ όπου έβγαινε μόνο για μαμ και κακά και στιγμές εθνικής υπερηφάνειας.

Κι όλα πήγαιναν καλά στο ξεκαρδισμένα χαρούμενο βασίλειο μέχρι που ενέσκηψε κατάρα μεγάλη, ένας αδίσταχτος και μοβόρικος Ιός, σταλμένος προφανώς από τους Εβραίους οι οποίοι ευθύνονται για όλα τα κακά στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της μουχρίτσας. Ο ηγεμόνας που είχε πάρα πολλές ευαισθησίες, έφτιαξε ένα όμορφο και χαρωπό Κέντρο Ελέγχου να ασχοληθεί με τα του Ιού και επέστρεψε στην αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή. Τα μέλη του Κέντρου Ελέγχου ήταν πάααρα πολύ έξυπνοι άνθρωποι και γι’ αυτό στην αρχή δεν έκαναν τίποτα, με το σκεπτικό να δουν πρώτα τι είναι αυτός ο ιός και μετά βλέπουμε. Επίσης ήταν άνθρωποι με μεγάλη δημιουργικότητα και πρωτοτυπία· γι’ αυτό αρνήθηκαν ν’ αντιγράψουν τις προσπάθειες άλλων χωρών για πρόληψη της μετάδοσης.

«Σιγά μην κάνουμε ό,τι κι οι άλλοι. Δεν θα κλέψουμε ιδέες. Θα μαγειρέψουμε δικές μας».

Μόνο που το μαγείρεμα αργούσε πολύ, γιατί στο Κέντρο Ελέγχου συμμετείχε κι ένας παπάς που ωρυόταν ότι το σεξ και οι γκέι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα.

Μια φορά το χρόνο, στα γενέθλια του ιού, το Κέντρο Ελέγχου του έκανε πάρτυ σε κάποια κεντρική πλατεία, βγάζοντας ξυλοπόδαρους και στέλνοντας προσκλήσεις στους υπηκόους με γενικόλογα συνθήματα τύπου «προφυλαχτείτε» «μην αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους» κτλ. Ήταν έξυπνα συνθήματα, που ο κόσμος καταλάβαινε αμέσως και φυσικά τηρούσε κατά γράμμα. Επίσης, το Κέντρο Ελέγχου είχε εφεύρει κι ένα άλλο αποτελεσματικό όπλο κατά του Ιού: τις επιστημονικές ημερίδες. Άλλωστε, το λέει και ο θυμόσοφος λαός: «μια ημερίδα το χρόνο το AIDS κάνει πέρα».

Μόνο που Ιός ήταν ανάγωγος και δεν συμμορφωνόταν με τις πανέξυπνες, επιστημονικές τακτικές του Κέντρου Ελέγχου. Κι όλο και περισσότεροι υπήκοοι μολύνονταν. Στην αρχή δεν πείραζε πολύ, γιατί κολλούσανε κυρίως αδερφές και άλλα εξωτικά πλάσματα.

«Διακοσμητικοί είναι έτσι κι αλλιώς οι πούστηδες» ανακοίνωσε το Συμβούλιο, «χίλιοι παραπάνω χίλιοι παρακάτω δεν πειράζει. Με τα μπιμπελό θ’ ασχοληθούμε τώρα; Έχουμε και ημερίδες να κάνουμε!»

Έλα όμως που ο Ιός ήταν ούλτρα κακός, βαρέθηκε τους γκέι και μετακόμισε και στους στρέιτ. Το Κέντρο Ελέγχου έβγαλε μια κραυγούλα ανησυχίας, αλλά μετά οργάνωσε άλλη μια ημερίδα και του πέρασε. Κι ας αυξάνονταν συνέχεια οι νέες μολύνσεις. Κι ας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου οι γιατροί.

«Αμάν πια με τον κώδωνα του κινδύνου!» έκραξε το Κέντρο Ελέγχου. «Σταματήστε να τον κρούετε, είναι ώρα κοινού εφησυχασμού!»

Κάποιοι υπήκοοι είδαν κι απόειδαν κι είπαν: «Ας ενημερώσουμε εμείς τους συνανθρώπους μας», αλλά ποιους να πρωτοπρολάβουν μια χούφτα άνθρωποι; Το φιλεύσπλαχνο Κέντρο Ελέγχου τους έδωσε βέβαια χρήματα να βγάλουν ένα περιοδικό και φυλλάδια, και μπράβο του. Όμως με έναν άγνωστο προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων, από τον οποίο ένα εξίσου άγνωστο ποσό διατίθεται σε ανύπαρκτη πρόληψη και το υπόλοιπο σε μισθούς και κτίρια, το Κέντρο Ελέγχου έμοιαζε περισσότερο με τέρας που τρώει μόνο για να χέζει.

Μια ωραία μέρα κατά την οποία άλλοι 46 υπήκοοι της χώρας θα κολλούσαν HIV όπως κάθε μέρα, το Κέντρο Ελέγχου ξύπνησε από το λήθαργό του και πήρε μια πανέξυπνη απόφαση: «Όλο ημερίδες, μπαφιάσαμε πια. Δεν κάνουμε και λίγη πρόληψη, μπορεί να έχει πλάκα». Γι’ αυτό άλλαξε το όνομά του κότσαρε και ένα ΠΝΟ (Πρόληψη Νοσημάτων) και έγινε Κεελπνολάνδη,. Αφού επί τόσα χρόνια τα είχε καταφέρει τόοοσο καλά με τη πρόληψη του AIDS, καιρός ήταν να ασχοληθεί με μεγάλη επιτυχία και με άλλα νοσήματα.. Τριακόσιοι εβδομήντα τρεις υπήκοοι πέθαιναν από τα γέλια εκείνη τη μοιραία ημέρα, ενώ άλλοι 1.732 εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κατάγματα στο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Μα γιατί είστε τόσο αχάριστοι;» παραπονέθηκε η Κεελπνολάνδη; «Εμείς νοιαζόμαστε! Μήπως σας έλειψαν οι ημερίδες, βρε κουτά, και ντρέπεστε να μας το πείτε;»

Οι υπήκοοι, πούστηδες και μη, όμως δεν ήξεραν καν για ποιο πράγμα μιλούσε το τιμημένο Κέντρο Ελέγχου. -«Ιός; Ποιος ιός; Α, ο ιός που θεραπεύεται;» «Προφυλακτικό; Βας ιστ ντας;» Και συνέχισαν να κάνουν έρωτα χωρίς καπότα και να κολλάνε HIV, κονδυλώματα, σύφιλη, ηπατίτιδες και πολλά άλλα διασκεδαστικά Νοσήματα για τα οποία έκανε μπόλικη Πρόληψη το όμορφα διακοσμημένα, ιδιωτικά φυλασσόμενα και κτιριακά πλούσιο ΚΕΕΛΠΝΟ.


Για γέλια ή για κλάματα;

  • 46 άνθρωποι μολύνονται με HIV κάθε μήνα στην Ελλάδα (στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ 2005).
  • Το 2005 οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 23,7% σε σχέση με το 2004 και κατά 39% σε σχέση με το 2002.
  • Τα κρούσματα στις γυναίκες έφτασαν στο 24,8% το 2005, το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της επιδημίας.
  • Επίσης το 2005 αυξήθηκαν τα κρούσματα AIDS.
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει κάνει ΚΑΜΙΑ εκστρατεία πρόληψης για τους ομοφυλόφιλους από την αρχή της επιδημίας.
  • Εκστρατείες πρόληψης δεν σημαίνει κλόουν και ξυλοπόδαροι.
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει κάνει ΚΑΜΙΑ εκστρατεία που να ενθαρρύνει τον κόσμο να εξεταστεί για HIV. Κατά συνέπεια, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που μαθαίνουν ότι έχουν HIV το μαθαίνουν αφού ήδη εμφανίσουν AIDS, δηλαδή πολύ αργά.
  • Οι μοναδικές εκστρατείες για ενθάρρυνση του κόσμου να κάνει τεστ HIV έχουν γίνει από τη Σύνθεση.
  • Τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού φυλλάδια που έχει εκδώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τόσο άνευρα και συντηρητικά που δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί την ύπαρξή τους.
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε αποσπασματικά τη «Σύνθεση» για την έκδοση του 10% και κάποιων φυλλαδίων για την πρόληψη. Ωστόσο, καμία εθελοντική οργάνωση με υποτυπώδη χρηματοδότηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν κρατικό φορέα για πανελλαδική εκστρατεία πρόληψης.
  • Στην Ευρώπη, σχεδιάζονται και εκπονούνται πολλές εκστρατείες πρόληψης κάθε χρόνο, αφού συνεχώς ενηλικιώνονται σεξουαλικά νέοι άνθρωποι. Το μήνυμα για ασφαλέστερο σεξ πρέπει να μεταδίδεται συνεχώς και με νέους, ευφάνταστους τρόπους στη γλώσσα που μιλάει η κάθε ομάδα πληθυσμού.
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξακολουθεί να εξισώνει σε επικινδυνότητα τον στοματικό και τον πρωκτικό έρωτα, πρακτική που έχει σταματήσει εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη, επειδή ακολουθείται η πιο επιστημονική προσέγγιση της ελάττωσης/περιορισμού της βλάβης.