10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Συμβουλές

Καλή μου Νεράιδα

Υποφέρετε πολύ; Σας σιγοτρώει κάποιο μαράζι; Απευθυνθείτε στην Καλή σας Νεράιδα. Τι;! Δεν πιστεύετε στις νεράιδες; Χα, κουτά μου παιδιά! Εδώ πιστεύετε στον αληθινό έρωτα και τα πρόφαϊλ του gaydar, σε μένα δεν πιστεύετε; Γράψτε μου τα προβλήματά σας, τα βάσανα και τις κακουχίες σας, το πόσο άσχημα σας φέρονται η ζωή και οι άντρες. Αλλά όχι στα greeklish – μου βγαίνουνε τα μάτια – κι αν είναι να μου βγουν, προτιμώ να τα βγάζω μόνη μου. Στείλτε μέιλ στο: neraida@10percent.gr.

Φιλούμπες,

Καλή Νεράιδα ®


Εναλλακτική μου καλή νεράιδα, Με λένε Νίκο και εγώ μαζί με την πλειοψηφία των άλλων Ελλήνων gay έχω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, τους γονείς μου. Τους αγαπάω και δεν θα ήθελα ποτέ μου να τους πληγώσω και να τούς στεναχωρήσω τόσο πολύ, αλλά θέλω να τους το πω, και να τους εξηγήσω τέλος πάντων ότι δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριούνται, το διαφορετικό δεν είναι πάντα κακό.

Οι γονείς μου είναι 50 και 65 (μαμά-μπαμπάς), ειδικά ο πατέρας μου κοροϊδεύει πολύ το διαφορετικό, και η μαμά μου το κρίνει και φοβάται πολύ τα στόματα του κόσμου. Έχω ένα αδελφό πιο μεγάλο που το ξέρει και με στηρίζει, και δύο αδελφές, η μία το ξέρει, η άλλη ζει σε άλλη πόλη και είναι μακριά.

Είμαι 17 τώρα, καλή μου Νεραϊδούλα, και σε λίγα χρόνια θα πάω Αγγλία να σπουδάσω fashion design, εκεί λοιπόν θα κάνω σχέσεις με άλλους, αν ακούσουν οι γονείς μου οτιδήποτε περί του θέματος τι θα γίνει; Πότε είναι ο καταλληλότερος καιρός να τους το πω; Και με ποιο τρόπο να τους το πω; Ο πατέρας μου είναι αρκετά μεγάλος φοβάμαι να μην πάθει κάτι. Νεράιδα, βοήθεια :( !!

-- Δ

Προβληματισμένε μου φίλε γεια σου,

Λυπάμαι που θα σου το πω έτσι, αλλά για τους περισσότερους γονείς δεν είναι ποτέ ο κατάλληλος καιρός να ακούσουν κάτι που δεν θέλουν. Αν περιμένεις τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως, τη σωστή φάση της σελήνης και την πολιτικοοικονομική συγκυρία για να μην το πάρουν στραβά, δεν πρόκειται να τους το πεις ποτέ. Εσύ πρέπει να πάρεις τη μεγάλη απόφαση και να το πεις. Από την άλλη, δεν σου συνιστώ να τους το πετάξεις στα μούτρα τύπου «καλημέρα μαμά, μπαμπά, είμαι γκέι», αλλά ούτε να τους το πεις σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα, στη μέση ενός καυγά τύπου «δεν μου δίνετε λεφτά να αγοράσω i-pod, ε, να λοιπόν, είμαι γκέι». 

Το πώς θα αρχίσεις εξαρτάται από τους γονείς σου, από εσένα, από τις συνθήκες. Είναι δύσκολο να σου δώσω μια συνταγή. Πάντως, μια από τις βασικές ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους είναι μήπως είναι ή γίνουν δυστυχισμένα. Δώσε τους το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είσαι καλά όπως είσαι, δεν έχεις προβλήματα με τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου, ότι έχεις φίλους που σε αγαπάνε, ότι όλα είναι καλά. Αυτό είναι το εύκολο.

Για παρακάτω:

1) Μπορείς πολύ απλά να μην τους πεις ευθέως ότι είσαι γκέι, αν πιθανολογείς ότι δεν θέλουν να το ακούσουν ή αν πιστεύεις ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Πες τους το μόνο αν σε ρωτήσουν αυτοί, όταν δηλαδή είναι οι ίδιοι έτοιμοι (ρωτάς κάτι όταν σε έχει απασχολήσει και όταν ήδη έχεις σκεφτεί μερικά πράγματα για αυτό). Μην τους δημιουργείς ψευδαισθήσεις με φανταστικές γκόμενες κι άσε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους. Πολλές οικογένειες ζουν μια χαρά και πολύ αρμονικά, χωρίς εκατέρωθεν πιέσεις χωρίς ποτέ να ειπωθεί με λόγια αυτό το «μυστικό» – που φυσικά δεν είναι πραγματικά μυστικό.

2) Αν θεωρείς ότι είναι σημαντικό να τους το πεις, ένα επιχείρημα είναι ότι δεν γίνεται να αλλάξει αυτό που είσαι και αισθάνεσαι. Είναι όπως το χρώμα των μαλλιών και των ματιών σου. Αν θέλεις να το κρατήσεις κρυφό, θα πρέπει ή να κρύβεσαι ή να λες ψέματα μια ζωή.

3) Τέλος, για το «τι θα πει ο κόσμος»: Είναι ένας φόβος που παραλύει πολλούς, πρώτον γιατί έχουν ζήσει μια ζωή με αυτόν και δεύτερον γιατί, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, αυτοί οι ίδιοι είναι ο «κόσμος»  που συζητάει, σχολιάζει και κουτσομπολεύει όλους τους άλλους. Έτσι φοβούνται μήπως βρεθούν και αυτοί στη θέση του κατηγορουμένου, εκεί που μέχρι τώρα έφερναν τους υπόλοιπους. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τα μυαλά των γονιών σου, αλλά σκέψου ότι:

  1. Ο «κόσμος» κάτι θα βρει να πει έτσι και αλλιώς είτε γκέι είσαι είτε στρέιτ.
  2. Ο «κόσμος» θ’ ασχοληθεί μαζί σου κουτσομπολεύοντας και συζητώντας 5 λεπτά τη μέρα για κανένα δεκαήμερο, το πολύ. Και μετά 1-2 φορές το χρόνο. Μετά θα το ξεχάσουν και θα ασχολούνται με άλλα «ενδιαφέροντα» θέματα. Αξίζει γι’ αυτά τα 5 λεπτά, εσύ να ζεις έναν εφιάλτη 24 ώρες το 24ωρο για όλη σου τη ζωή; Το θέλουν αυτό το πράγμα οι γονείς σου; Και  μη φανταστείς ότι με το να κρύβεσαι για να είσαι «καθώς πρέπει» ο κόσμος θα το εκτιμήσει και θα σου κάνει παρεούλα για να σου περάσει η κατάθλιψη και η μοναξιά.
  3. Αφού δεν σκέφτεσαι να ζήσεις στα κρυφά, είναι προτιμότερο να το μάθουν από εσένα παρά από κάποιον άλλο.
  4. Κανένας δεν είναι τέλειος (ούτε οι γονείς σου, ούτε και εγώ η ίδια, αν και για μένα είναι θέμα ολίγων ημερών!)

Φιλιά,

η ατελής Καλή Νεράιδα

 


 

Γεια σου πανέξυπνη νεράιδα,

Τι κάνεις; Σίγουρα μια χαρά είσαι εσύ, αφού έχεις το ραβδάκι σου και τη νεραϊδόσκονή σου και τα λύνεις όλα... Να σου πω ότι γελάω απίστευτα με τις ατάκες σου, οπότε συνέχισε να μας φτιάχνεις τη διάθεση με τη στήλη σου και να μας δίνεις τις πολύτιμες συμβουλές σου.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: η πρωκτική διείσδυση μπορεί να προκαλέσει με τον καιρό ακράτεια; Μ' αρέσει πολύ, ρε νεράιδα, αλλά λες σε λίγα χρόνια να έχω ξεχειλώσει; Είναι τόσο έντονο να χύνεις με το εργαλείο του αγαπημένου σου μέσα σου... Ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα μου άρεσε μέχρι που το δοκίμασα! Περιμένω με αγωνία την απάντησή σου, εσένα που είσαι τόσο έμπειρη σε όλα και που σίγουρα έχεις δει κι ακούσει πολλά.

Π.

Παιδί μου, τι λες; Αρ γιου κρέιζι; Καμία ακράτεια. Απλώς χαλαρώνει λιγάκι ο έξω σφιγκτήρας και μπαίνει μέσα ο πούτσος χωρίς να υποφέρεις. Για την ακράτεια είναι υπεύθυνος ο έσω σφιγκτήρας, ο οποίος δεν παθαίνει απολύτως τίποτε με το πρωκτικό σεξ. Κάντο χωρίς φόβο. Όντως είναι υπέροχο να χύνεις με το εργαλείο του αγαπημένου σου μέσα σου, αλλά με προφυλακτικό και υδατοδιαλυτό λιπαντικό (τύπου ΚΥ). Πάντα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις και τα ΣΜΝ κάνουν θραύση (και δεν εννοώ μόνο το HIV/AIDS).

Φιλούμπες,

η ακράτητη Καλή Νεράιδα

 


 

Γεια σας.

Είμαι ένας νέος 21 ετών, λεπτός, 1,80 στο ύψος και, κατά γενική ομολογία, εμφανίσιμος. Είμαι συνειδητοποιημένος σχετικά με τη σεξουαλικότητα μου και δεν τραβάω κανενός είδους ζόρι με το τι θα πουν είτε άγνωστοι είτε συγγενείς και φίλοι. Έχω τη δουλειά μου, τα λεφτά μου, τους φίλους μου και γενικότερα μια ζωή αρκετά καλή, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι δεν έχω αγόρι. Αυτός είναι και ο λόγος που σας γράφω.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η σεξουαλική μου ζωή είναι αρκούντως ικανοποιητική. Δεν έχω πρόβλημα με το να βρω κάποιον μόνο και μόνο για περάσω μαζί του ένα βράδυ. Αντιθέτως. Έχω μεγάλη πέραση στο αντρικό φύλο. Αρκεί να το θέλω και να είμαι στην κατάλληλη διάθεση και μπορώ να έχω σχεδόν όποιον μου αρέσει. Αυτό που με στενοχωρεί, όμως, είναι το γεγονός ότι αυτή η «πέραση» περιορίζεται στο κρεβάτι. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι εγώ τους δίνω να καταλάβουν κάτι τέτοιο ή ότι οι ίδιοι τους δεν θέλουν κάτι παραπάνω από ένα «κρεβατικό ξεσάλωμα», αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το ίδιο: το επόμενο πρωί «δε σε ξέρω-δε με ξέρεις». Πρόσφατα έτυχε παρόμοιο περιστατικό με αγόρι που το βράδυ μου έταζε τον ουρανό με τ' άστρα και από την επόμενη ημέρα δεν ξαναεπικοινώνησε μαζί μου. Μάλιστα, εκείνες τις μέρες ήταν η γιορτή μου, με αποτέλεσμα να ευελπιστώ κρεμασμένος κάτω από ένα νεκρό τηλέφωνο μπας και ακούσω τη φωνή του. Δεν με έπαιρνε. Αποφάσισα να τον πάρω εγώ τηλέφωνο, δήθεν τάχα μου να δω τι κάνει. Ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση του; Μου το έκλεισε! Τον πήρα εγώ τηλέφωνο την ημέρα της γιορτής μου και μου το έκλεισε! Δεν μπορώ να καταλάβω τι στα κομμάτια συμβαίνει. Γιατί δεν μπορεί κανείς να συμβιβαστεί; Γιατί όλοι ψάχνουν ένα κρεβάτι για ένα βράδυ; Γιατί κανείς δεν ψάχνει την αγάπη; Μήπως φταίω εγώ; Μήπως νομίζω ότι όλα είναι ρόδινα και γλυκά; Ξέρω, έχω πολλά πράγματα να ζήσω ακόμα. Δε θέλω όμως να σταματήσω να πιστεύω. Όχι στον περιβόητο «ένα και μοναδικό» τον οποίο όλοι ψάχνουν. Άλλωστε δε ζήτησα ποτέ τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Έκανα προσπάθειες, πλήγωσα ανθρώπους, με πλήγωσαν άνθρωποι, έκλαψα, γέλασα, τη μια στιγμή ανέβηκα στον ουρανό και το επόμενο λεπτό γκρεμοτσακίστηκα. Δε θέλω να σταματήσω να πιστεύω στην αγάπη. Δε θέλω να μετατραπούν όλα αυτά που έχω μέσα μου σε αρνητικά συναισθήματα και τελικά να κατασπαραχθούν από το μίσος, την απέχθεια, την αηδία.

Γεια σου στραπατσαρισμένε μου φίλε,

Τα καταλαβαίνω όλα αυτά που γράφεις και σε διαβεβαιώνω ότι δεν είσαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι. Όμως γύρισε γύρω σου και κοίτα πόσοι άνθρωποι είναι συνειδητοποιημένοι και ζουν τη ζωή τους όπως την ονειρεύονται. Άρχισε από τους στρέιτ, που δεν τραβάνε κανένα ζόρι με την σεξουαλικότητά τους και μετά πέρνα στους γκέι. Ξέρεις πόσο τεράστια απόσταση υπάρχει από το «ονειρεύομαι γυμνούς άντρες όταν τον παίζω» μέχρι το «χαίρομαι τη σεξουαλικότητά μου χωρίς συμπλέγματα και αναστολές»; Τεράστια. Ξέρεις πόσοι γκέι τρώγονται με τα ρούχα τους; Πόσοι έχουν ενοχές για να συναισθήματά τους ή ακόμη σιχαίνονται τον εαυτό τους;

Το γεγονός ότι κάποιος βρέθηκε σ’ ένα γκέι μπαρ, σε ένα σινεμά ή σε ένα πάρκο γιατί η καύλα τον έχει χτυπήσει στο δόξα πατρί και δεν αντέχει άλλο στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι θα χαρεί τον έρωτα που θα κάνει (αν κάνει), ότι θα θελήσει να γνωρίσει με ποιον το έκανε ή ότι θα θελήσει να τον ξαναδεί. Γιατί όλα αυτά θα σημαίνουν ότι είναι ομοφυλόφιλος και αυτός μπορεί να αγωνίζεται να πείσει τον εαυτό του ότι ΔΕΝ είναι. Μόλις χύσει, έρχεται η φωνή του Υπερεγώ και παγώνει τα πάντα.

Θα συναντήσεις πολλούς τέτοιους στη ζωή σου, αλλά μην πτοείσαι. Ψάξε, ψάξε θα βρεις κάποιον που να σου κάνει.  Έχεις την στατιστική με το μέρος σου.

Η σίγουρη Καλή Νεράιδα

ΥΓ. Ξέρεις πόσα βατράχια έχω φιλήσει εγώ, που είμαι και νεράιδα; Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως πρέπει να βάλω αγγελία στο 10% «η Καλή Νεράιδα ψάχνει γκόμενο»;

ΥΥΓ. Μ' αφού οι μισοί που μου γράφετε ψάχνετε μόνιμη σχέση και όχι ξεπέτες, πώς γίνεται και δεν συντονίζεστε; Μπας και μου γράφετε ψέματα κι είστε κι εσείς απ' αυτούς που ξεχέζετε και το άλλο πρωί την κάνετε κι εσείς με ελαφρά πηδηματάκια;

 


 

Καλή μου Νεράιδα,

Σε θαυμάζω πολύ και σε εκτιμώ αφάνταστα και έτσι σκέφτηκα ότι θα χαρώ πολύ να πάρω τη συμβουλή σου ένα θέμα. Έχω σκεφτεί να πάω σε ψυχολόγο για μια έξτρα βοήθεια γιατί νιώθω πολύ αδύναμος να αντιμετωπίσω μόνος μου τα προβλήματά μου (όχι απαραίτητα με τη γκέι ζωή μου). Μένω Θεσσαλονίκη και δεν ξέρω κανέναν ψυχολόγο. Επίσης έχω φίλους που έχουν πάει σε ψυχολόγο και μου έχουν πει διάφορες ιστορίες ότι ήταν ομοφοβικοί και τέτοια. Αυτό που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή είναι κάποιον να με βοηθήσει να βάλω τη ζωή μου σε τάξη. Συνήθως ήμουν πολύ καλός σε αυτά αλλά όπως προείπα, νιώθω πολύ αδύναμος ψυχολογικά και θέλω μια στήριξη και κάποιον που να ξέρει να με βοηθήσει χωρίς να έχω να αντιμετωπίσω τις γκέι φοβίες του και τις λανθασμένες αντιλήψεις του. Ξέρεις κανέναν; Επίσης οποιαδήποτε συμβουλή σε αυτό το θέμα είναι δεκτή of course. Φιλάκια και να σε έχει καλά ο καλός θεούλης να βοηθάς τον κόσμο με το έργο που κάνεις. Ciao!

Φίλε μου γεια,

Πράγματι, ορισμένοι ψυχολόγοι είναι ομοφοβικοί, αλλά δεν είναι όλοι. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσεις με τον/την ψυχολόγο σου από την αρχή μερικά πράγματα, όπως αυτά που μου γράφεις. Να πεις από τη πρώτη φορά ότι είσαι γκέι (να μη νομίζει ότι έκανε και την μεγάλη ανακάλυψη όταν βγει στην επιφάνεια αργότερα), ότι δεν έρχεσαι για να «θεραπευτείς» από το «κακό» και να εξηγήσεις ότι αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση  με τις αντιλήψεις του/της, να μη συνεχίσετε. Από την άλλη μην περιμένεις από τον ψυχολόγο να σου λύσει τα προβλήματα, ούτε να σου πει τι να κάνεις. Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να ακούσεις τον εαυτό σου και να βρεις τι πιστεύεις εσύ ότι είναι καλύτερο για σένα. Το τι πιστεύουν άλλοι τι είναι καλύτερο για σένα το μαθαίνεις και χωρίς να πληρώνεις! Ο ψυχολόγος δεν θα γίνει δεκανίκι σου, να σου λέει τι πρέπει να κάνεις, αλλά βοηθός στο να πλησιάσεις στα θέλω σου.

Φιλιά, η ψυχοπονετική Κ.Ν.

 


 

Νεράιδα γεια,

Κάνε κάτι πληζ για όλους αυτούς τους γελοίους που ψάχνουν αλληλοκάλυψη! Έλεος πια!

Proud to be gay!

Αγαπητό περήφανο νιάτο,

Τους μάζεψα όλους σε ένα σακούλι, τους έριξα αντισκωρικό και τους έκλεισα κάπου σκοτεινά κι απομονωμένα και δεν θα σε ξαναενοχλήσουν. Ευχαριστημένος; Τώρα μπορείς ν’ ασχοληθείς με άλλα καυτά ζητήματα όπως η τρύπα του όζοντος και η τρύπα του κώλου σου.

Η Καλή Νεράιδα