10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Και στα δικά μας!

Αναγνώριση γάμων παγκοσμίως

του Λύο Καλοβυρνά

Ενώ εμείς έχουμε υπουργίσκους να μας βρίζουν, σε άλλα «υπανάπτυκτα» κράτη οι πολιτικοί δεν μένουν στα λόγια περί ίσων δικαιωμάτων.

Τον Νοέμβριο δύο κράτη με θυελλώδη ιστορία παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατίες που είναι ακόμη σε βρεφική ηλικία έβαλαν τα γυαλιά σε χώρες όπως η Ελλάδα που της αρέσει να το παίζει λίκνο της δημοκρατίας.

Μεξικό

Στο Μεξικό, το νομοθετικό σώμα της Πόλης του Μεξικού ενέκρινε νόμο που αναγνωρίζει τις αστικές ενώσεις ομοφυλοφίλων. Στη Νότιο Αφρική το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Το νομοθετικό σώμα της Πόλης του Μεξικού ψήφισε να αναγνωρίζονται νομικά οι αστικές ενώσεις ομοφυλοφίλων, ένα μέτρο που για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας παρέχει στα γκέι ζευγάρια κοινωνικά οφέλη παρόμοια με αυτά των παντρεμένων ετεροφυλόφιλων. Το νομοσχέδιο εγγυάται τα κληρονομικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και τους επιτρέπει να κατοχυρώσουν τις ενώσεις τους σε επίσημα ληξιαρχεία με αστική ισχύ. Ο νέος νόμος καλύπτει και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Alejandro Encinas Rodrigues, είναι υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ μια συντηρητική ομάδα δήλωσε ότι προτίθεται να ζητήσει δικαστική εντολή κατά του νομοσχεδίου.

Η Πόλη του Μεξικού, η πρωτεύουσα του Μεξικού, με πληθυσμό 8,7 εκατομμύρια, είναι μια ομοσπονδιακή περιφέρεια με δικό της νομοθετικό σώμα. Κυβερνάται από το αριστερίζον Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης, PDR, το οποίο προωθεί το μέτρο εδώ και αρκετά χρόνια, υπό την πίεση των γκέι ακτιβιστών. Οι νομοθέτες στη βόρεια μεξικανική πολιτεία Coahuila κατέθεσαν παρόμοιο νομοσχέδιο στα μέσα Νοεμβρίου.

«Αυτός ο νόμος… δεν υποχρεώνει κανέναν να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του, ούτε πλήττει την ιδέα της πυρηνικής οικογένειας», δήλωσε ο Juan Bustos του PRD. Αντιθέτως, η συντηρητική Εθνική Ένωση Γονέων, τον έχει χαρακτηρίσει «διεστραμμένο». Περίπου το 90% των Μεξικανών είναι τουλάχιστον κατ’ όνομα Ρωμαιοκαθολικοί.

Ο Tito Vasconcelos, ένας από τους επικεφαλής γκέι ακτιβιστές της Πόλης του Μεξικού, διαφώνησε, λέγοντας ότι ο νόμος αντιπροσωπεύει «την είσοδο του Μεξικού στον πρώτο δημοκρατικό κόσμο, μαζί με άλλες χώρες που αναγνωρίζουν αυτό τον τύπο ένωσης».

Εάν ο νόμος θεσπιστεί, το Μεξικό θα συνταχθεί με την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες και τη βραζιλιάνικη πολιτεία του Rio Grande Da Sul, που έχουν εγκρίνει τις αστικές ενώσεις για γκέι. Παρόμοια μέτρα συζητιούνται επίσης στην Ουρουγουάη, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και τη Χιλή.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Μασαχουσέτης επιτρέπει τους ομόφυλους γάμους. Το Βερμόντ και το Κονέκτικατ έχουν νομιμοποιήσει αστικές ενώσεις που δίνουν στα ομόφυλα ζευγάρια προνόμια και ευθύνες παρόμοια με το γάμο. Τον Οκτώβριο του 2006, το ανώτατο δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ διέταξε το νομοθετικό σώμα να επιτρέψει είτε το γάμο είτε τις αστικές ενώσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αντιθέτως, νομοθετικές τροποποιήσεις για να απαγορευθεί ο ομόφυλος γάμος ψήφισαν οι πολιτείες Κολοράντο, Άινταχο, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τέννεσι, Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν. Μόνο η Αριζόνα ματαίωσε μια τέτοια τροποποίηση.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, το Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής ψήφισε σε μια ιστορική συνεδρίαση να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων στη χώρα. Η Νότια Αφρική είναι η πρώτη χώρα στην Αφρική και η πέμπτη στον κόσμο που προβλέπει πολιτικό γάμο με ίσα δικαιώματα για τους γκέι και τις λεσβίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής διέταξε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νομικό ορισμό του γάμου, καθότι ήταν αντισυνταγματικός και παραβίαζε το άρθρο που εγγυάται ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες. Έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία ενός έτους για την αλλαγή του νόμου. Για να γίνει νόμος, πρέπει πρώτα να υπογραφεί από το Εθνικό Συμβούλιο Επαρχιών και τον Πρόεδρο Θάμπο Μπέκι.

Σε πολλά αφρικανικά κράτη, η ομοφυλοφιλία θεωρείται έγκλημα και τιμωρείται από τον νόμο, ενίοτε με αυστηρότερες ποινές απ’ ό,τι ο βιασμός ή φόνος.

Πού επιτρέπονται οι γάμοι

Στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τον Καναδά. Τον Νοέμβριο του 2006, οι γάμοι ομοφυλόφιλων που συνάπτονται στο εξωτερικό αναγνωρίζονται πλέον και στο Ισραήλ, χάρη σε μια ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι τα γκέι ζευγάρια που έχουν παντρευτεί σε μία από τις άλλες πέντε χώρες απολαμβάνουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα (π.χ. υιοθεσία) με τα στρέιτ ζευγάρια.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Τίποτα. Αν εξαιρέσουμε την εκ του ασφαλούς πρόταση του ΠΑΣΟΚ (την οποία ουδέποτε κατέθεσε ως πρόταση νόμου) για την κατοχύρωση των συμφώνων συμβίωσης, μόνο ο Συνασπισμός βλέπει θετικά την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Κάποιοι πολιτικοί τίθενται υπέρ, αλλά μόνο θεωρητικά, αφού στην πράξη κάθονται και το λιβανίζουν, αποφεύγοντας τεχνηέντως να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Χώρες με αστικές ενώσεις

Χώρες με νομοθεσία που κατοχυρώνει τις αστικές ενώσεις υπό διάφορες μορφές:

Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ανδόρα, Ισραήλ. Η Ιρλανδία και η Κολομβία συζητούν την υποβολή σχετικού νομοσχεδίου, ενώ η κυβέρνηση της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας προετοιμάζει νομοθεσία που θα αναγνωρίζει τις αστικές ενώσεις.

Μπορώ να παντρευτώ στην Ισπανία;

Όχι. Τα ισπανικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι οι Ισπανοί πολίτες επιτρέπεται να παντρεύονται πολίτες μόνο από χώρες που έχουν νομιμοποιήσει τον γκέι γάμο (Ολλανδία, Καναδάς, Νότια Αφρική και Βέλγιο).

Πού επιτρέπεται η υιοθεσία από γκέι ζευγάρια;

ΗΒ: Οποιοδήποτε ζευγάρι, παντρεμένο ή ανύπαντρο, ομόφυλο ή ετερόφυλο, δικαιούται να υποβάλει αίτηση για κοινή υιοθεσία.

Σουηδία: Επιτρέπεται η κοινή υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο αστικής συμβίωσης.

Ισπανία: Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τα ετερόφυλα και στην υιοθεσία.

Ολλανδία: Ισχύει το ίδιο με την Ισπανία.

Βέλγιο: Ισχύει το ίδιο με την Ισπανία.

Δανία: Ο σύντροφος ενός ζευγαριού που έχει συνάψει σύμφωνο αστικής συμβίωσης δικαιούται να υιοθετήσει το παιδί του συντρόφου του, αλλά το ζευγάρι δεν μπορεί να υιοθετήσει άλλα παιδιά.

Ισλανδία: Ο σύντροφος ενός ζευγαριού που έχει συνάψει σύμφωνο αστικής συμβίωσης δικαιούται να υιοθετήσει το παιδί του συντρόφου του, εκτός εάν το παιδί έχει υιοθετηθεί από αλλοδαπή χώρα. Δεν προβλέπεται υιοθεσία για ζευγάρια.

Βιβλιογραφία

www.ilga-europe.org/europe/issues/marriage_and_partnership/same_sex_marriage_and_partnership_country_by_country
madrid.angloinfo.com
www.ilga-europe.org/europe/issues/parenting