10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Στρέιτ αλλά πάνε με άντρες

του Ανδρέα Δημόπουλου

Λένε ότι είναι στρέιτ, πιστεύουνε ότι είναι στρέιτ, νιώθουνε στρέιτ. Όμως το σεξ τους με άντρες το κάνουν. Μόνο με άντρες.

 


- Αφού ξέρω ότι τον παίρνεις, ντάρλινγκ,
τουλάχιστον φόρα και καμιά καπότα!

Σχεδόν ένας στους δέκα άντρες που λένε ότι είναι στρέιτ κάνουν σεξ μόνο με άντρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη. Αυτοί οι άντρες αυτοπροσδιορίζονται ως στρέιτ, αλλά κάνουν σεξ μόνο με άντρες.

Από αυτούς τους άντρες που αυτοπροσδιορίζονται ως στρέιτ, παρότι κάνουν σεξ με άντρες, τα δύο τρίτα  είναι παντρεμένοι. Για την ακρίβεια, το 10% όλων των παντρεμένων αντρών που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα δήλωσαν κάποια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκστρατείες για ασφαλέστερο σεξ που έχουν στόχο τους στρέιτ και γκέι άντρες αφήνουν ανεπηρέαστη αυτή τη σημαντική υποομάδα, όπως παρατήρησε η Preeti Pathela, διδάκτωρ στον Τομέα Υγείας και Πνευματικής Υγιεινής στη Νέα Υόρκη.

Το 2003, η ομάδα της Pathela διεξήγαγε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με περίπου 4200 Νεοϋορκέζους, διάφορων εθνικοτήτων. Σχεδόν σε όλες τις έρευνες που μελετούν τη σεξουαλική συμπεριφορά, οι άντρες που δηλώνουν ότι κάνουν σεξ με άντρες είναι περισσότεροι από τους άντρες που δηλώνουν ότι είναι γκέι. Για το λόγο αυτό, η Pathela και οι συνεργάτες της ρώταγαν πρώτα τους άντρες αν ήταν αμφιφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, ή ετεροφυλόφιλοι. Στη συνέχεια τους ρωτούσαν για συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Η έρευνα κατέληξε στα ακόλουθα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι άντρες που αυτοπροσδιορίζονται ως στρέιτ και έχουν κάνει σεξ με άντρες:

  • δήλωσαν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τους γκέι άντρες.
  • δήλωσαν λιγότερα ΣΜΝ τον τελευταίο χρόνο από τους γκέι άντρες.
  • δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την τελευταία τους σεξουαλική επαφή σε μικρότερο ποσοστό από τους γκέι άντρες.
  • προέρχονται από το εξωτερικό σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους γκέι άντρες.

Ποιο είναι το πρόβλημα από άποψη επικινδυνότητας; Οι άντρες που αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι αλλά κάνουν σεξ με άντρες αναφέρουν λιγότερα ΣΜΝ και λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τους ομοφυλόφιλους, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό HIV και τα άλλα ΣΜΝ. Αυτό όμως δεν ισχύει απαραιτήτως. Ο λόγος; Αυτοί μπορεί να κάνουν λιγότερο συχνά σεξ και με λιγότερους συντρόφους, όμως οι σύντροφοί τους μπορεί να έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για ΣΜΝ και HIV. Το σημαντικότερο είναι ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό λιγότερο συχνά από τους γκέι.

«Τα μηνύματα για την πρόληψη θα πρέπει να εστιάζουν στις πρακτικές που εμπεριέχουν κίνδυνο – για παράδειγμα, το παθητικό πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό – και δεν θα πρέπει να περιορίζονται και να απευθύνονται αποκλειστικά σε άντρες που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι», ήταν η παρατήρηση της Pathela και των συνεργατών της.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο Annals of Internal Medicine Sept. 19, 2006; vol 145: pp 416-425.