10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

HIV

Τεστ ζωής

του Κύρου Κόκκα

Ό,τι δεν ξέρουμε δεν μας ενοχλεί. Ισχύει, αλλά όταν βρεθούμε στο νοσοκομείο με AIDS μάλλον θα έχουμε αλλάξει γνώμη.

Τεστ ζωής. Παρακαλούμε επιλέξτε το κουτάκι που ισχύει για εσάς:

  1. Κάνω τεστ για HIV και μαθαίνω αν έχω HIV ή όχι, ώστε αν έχω να μην αρρωστήσω ποτέ.
  2. Δεν κάνω τεστ, ώστε αν έχω κολλήσει να το μάθω μόνο αφού μπω στο νοσοκομείο με διάφορες βαριές αρρώστιες.
  3. Δεν υπάρχει 3.

Όταν λέμε ότι όλοι κινδυνεύουν από τον HIV εννοούμε όλοι.

Ο HIV έχει πάψει να είναι θανατηφόρα νόσος. Αρκεί βέβαια να διαγνωστεί νωρίς και ο οροθετικός (φορέας του ιού) να παρακολουθεί την υγεία του, ώστε όταν χρειαστεί να ξεκινήσει φάρμακα εγκαίρως.

Μπορεί να έχετε HIV και να μην έχετε κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια! Όταν λέμε κανένα σύμπτωμα, εννοούμε κανένα. Μέχρι να καταστραφεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ν’ αρχίσετε ν’ αρρωσταίνετε, δηλαδή να εμφανίσετε AIDS. Από κει και μετά είναι δύσκολο να γίνουν θαύματα. Ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων από AIDS στην Ελλάδα οφείλεται σε καθυστερημένη διάγνωση! Στην Ελλάδα υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, μερικές χιλιάδες άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό και δεν το γνωρίζουν.

Ωραία, να το κάνω το ρημάδι το τεστ. Αλλά πού;

Πράγματι, το τεστ στην Ελλάδα είναι δωρεάν και ανώνυμο παντού, αλλά όπως πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα, είναι μπελάς να βρεις άκρη πού και πότε μπορείς να το κάνεις. Χαρτάκια, ουρές, ασυνεννοησία, μεγάλη αναμονή...

Ευτυχώς, ένα νοσοκομείο πήρε το μήνυμα και οργανώθηκε καλύτερα. Εφεξής στον Ευαγγελισμό μπορείτε να κάνετε το τεστ δυο μέρες την εβδομάδα με ή χωρίς ραντεβού και το σημαντικότερο: με συμβουλευτική από τον γιατρό!


Ο παθολόγος κ. Θανάσης Σκουτέλης, διευθυντής της μονάδας λοιμώξεων του Ευαγγελισμού, μίλησε στο 10% για αυτή την καινούργια υπηρεσία.

Τι καινούργιο παρέχει ο Ευαγγελισμός;

«Η καινούργια υπηρεσία δεν είναι ακριβώς καινούργια· υπήρχε αλλά δεν γινόταν με τον σωστό τρόπο, δηλαδή με αξιοπρεπή συμπεριφορά προς τους πολίτες. Δεν είναι σωστό να παίρνεις τηλέφωνο και να σε παραπέμπουν από πόρτα σε πόρτα ή από γραμμή σε γραμμή. Έπρεπε να γίνει πιο οργανωμένα και σωστά. Τώρα οι άνθρωποι ξέρουν ακριβώς πού να έρθουν, ποιες ώρες να έρθουν, σε ένα σύστημα που ξέρετε είναι γενικά δυσκίνητο».

«Το τεστ ανέκαθεν γινόταν σωστά, αλλά το να παίρνεις μια ξερή αιμοληψία και να ανακοινώνεις ένα ξερό αποτέλεσμα δεν γίνεται πουθενά στον πολιτισμό κόσμο. Τώρα εφαρμόζουμε το λεγόμενο pre & post test counseling, δηλαδή συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός κάνει μια κουβέντα με τον ενδιαφερόμενο».

Ποια ακριβώς είναι η διαδικασία;

«Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έρθει με ραντεβού ή χωρίς. Τον αναλαμβάνει ένας γιατρός, συζητούν οι δυο τους κι ο γιατρός συμπληρώνει μερικές ερωτήσεις – για ποιον λόγο θέλει να κάνει το τεστ, αν το έχει ξανακάνει και πότε, αν έχει συγκεκριμένο λόγο να το κάνει κοκ. Οι ερωτήσεις είναι απλές, παίρνουν μόλις λίγα λεπτά. Καμία σχέση με προσωπικά δεδομένα! Δεν χρειάζεται να δώσεις καν ονοματεπώνυμο, μπορείς να δώσεις κάποιο φανταστικό ή έναν αριθμό».

Και μετά από αυτή τη σύντομη κουβεντούλα;

«Η αιμοληψία γίνεται εκεί και αμέσως, χωρίς να τους στέλνουμε σε άλλο τμήμα με χαρτάκι όπου θα χρειαστεί να περιμένουν. Ύστερα τους λέμε να έρθουν την τάδε ημερομηνία για να πάρουν τα αποτελέσματα».

Πώς γίνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων;

«Για να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα ακολουθούμε μια παρόμοια διαδικασία. Σε περίπτωση που είναι αρνητικό αποτέλεσμα, ανακοινώνουμε το αποτέλεσμα, εξηγούμε τι σημαίνει αρνητικό αποτέλεσμα και ρωτάμε εάν έχει απορίες».

Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό;

Είναι η ίδια διαδικασία αλλά πιο επισημοποιημένη. Γίνεται επιβεβαίωση με άλλη εξέταση. Απλώς, η ανακοίνωση γίνεται με πολύ τακτ και πολλή κουβέντα. Ο γιατρός αφιερώνει αρκετή ώρα».

Γιατί είναι σημαντική αυτή η κουβέντα, η συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ;

«Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ πρέπει να γίνεται και σε όσους παίρνουν αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι επικίνδυνο να δώσεις σε κάποιον αρνητικό αποτέλεσμα έτσι ξερά χωρίς να του εξηγήσεις δυο πράγματα· είναι σαν να του δίνεις λευκή κάρτα να συνεχίσει την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά».

Στο δικό σας νοσοκομείο γίνεται;

«Τώρα με το καινούργιο σύστημα, ναι».

Τη συμβουλευτική την κάνετε εσείς οι γιατροί ή κάποιος ειδικός σύμβουλος;

«Το ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να το συμπληρώσει και μόνος του ο ασθενής, αλλά προτιμήσαμε να συμπληρώνεται μαζί με τον γιατρό».

Πόσοι ασθενείς δεν εμφανίζονται να πάρουν τα αποτελέσματα;

«Δεν έχω να σας δώσω συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά είναι αρκετοί που εξαφανίζονται και δεν έρχονται να πάρουν το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θελήσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία».

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σε πολλές άλλες χώρες προτιμάται το γρήγορο τεστ, ώστε τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται αμέσως. Εσείς θα το κάνετε;

«Δεν χρησιμοποιούμε το τεστ στον Ευαγγελισμό αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον».

«Τώρα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρχονται στον Ευαγγελισμό για να κάνουν το τεστ γρήγορα, ανώνυμα, εμπιστευτικά και εύκολα. Ξέρουμε ότι πολλοί πάνε να κάνουν τεστ έμμεσα δίνοντας αίμα στην αιμοδοσία. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται».

Είναι δύσκολο να πάει κανείς να κάνει τεστ κάπου στην Ελλάδα. Για να διευκολυνθεί ο κόσμος, έχετε σκεφτεί την επέκταση του ωραρίου;

«Σαφώς, ανάλογα με το πώς θα πάει το πρόγραμμα μας, θα προχωρήσουμε στην επέκταση του ωραρίου, αν και για απόγευμα είναι λίγο δύσκολο. Βάλαμε ένα ωράριο σχετικά μεγάλο, μέχρι τις τρεις. Η υπηρεσία λειτουργεί με τον καινούργιο τρόπο μόλις από 1η Μαΐου 2007. Μας έκανε εντύπωση ότι χωρίς καμία προσπάθεια δημοσιοποίησης ήδη προσέρχεται περισσότερος κόσμος για να κάνει τεστ».

Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ δεν παρέχεται πουθενά οργανωμένα στην Ελλάδα! Υπάρχει μόνο ένας συμβουλευτικός σταθμός στο νοσοκομείο Συγγρός, αλλά αφήνεται στην ευχέρεια του κάθε ενδιαφερομένου εάν θα πάει εκεί ή όχι. Οι περισσότεροι δε ούτε καν ξέρουν ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.


Πότε να κάνω το τεστ;

Τετάρτη 08:00-11:00, Πέμπτη 12:00-15:00

Πώς να κάνω το τεστ;

Εύκολα και γρήγορα. Με ή χωρίς ραντεβού. Ανώνυμα, εμπιστευτικά και δωρεάν. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία (π.χ. να είστε νηστικοί κλπ). Έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε με γιατρό και να λύσετε απορίες.

Πού να κάνω το τεστ;

Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός». Ιατρείο Λοιμώξεων (Ιατρείο Νο 9). Υπόγειο Παλαιού Κτιρίου, είσοδος από οδό Υψηλάντου.

Πώς να επικοινωνήσω μαζί τους;

Τηλέφωνο: 210 720 1242 E-mail: mel@evaggelismos-hosp.gr