10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Editorial

Με την Εκκλησία αν κοιμηθείς...

του Λύο Καλοβυρνά

... το πρωί αμαρτάνεις. Γιατί η Εκκλησία βλάπτει την υγεία.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία ευγνωμονώ τους γονείς μου είναι ότι δεν μου δημιούργησαν θρησκευτικές αναπηρίες. Μεγαλώνοντας σε ένα άθεο περιβάλλον με γενναίες δόσεις σκεπτικισμού για τη βιομηχανία της θρησκείας, ως γκέι φορτώθηκα μόνο τον στάνταρ εξοπλισμό κοινωνικής κατακραυγής απέναντι στους γκέι και ευτυχώς γλύτωσα από τις ζημιές που θα είχα υποστεί αν με γαλουχούσαν με το δηλητήριο των Γραφών για τους ομοφυλόφιλους.

Γνωρίζω ανθρώπους, στην Ελλάδα και αλλού, που χρειάστηκαν εντατική ψυχοθεραπεία για να ξεπεράσουν τις αναπηρίες που άφησε η θρησκεία στην ψυχούλα τους: μια βαθιά αίσθηση ενοχής, χωρίς καν να ξέρουν γιατί. Απλά και μόνο επειδή υπάρχουν. Επειδή γεννήθηκαν διαφορετικοί.

Από την άλλη, η Εκκλησία δεν σ’ αφήνει στην ησυχία σου πιστεύεις δεν πιστεύεις. Σαν κακομαθημένο παιδί που θέλει με το ζόρι να το παίξουν τα άλλα παιδάκια (κι ας τους χαλάει τα παιχνίδια με τα κηρύγματά της), μπλέκεται συνεχώς εκεί που δεν τη σπέρνουν. Παρεμβαίνει στην πολιτική, παρεμβαίνει στην παιδεία, παρεμβαίνει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στον οικογενειακό προγραμματισμό, στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων... Ωστόσο, η ίδια θέλει να παραμένει στο απυρόβλητο. Μην την αγγίζετε, είναι ιερός θεσμός.

Είναι πολλές οι βλάβες που προκαλεί η Εκκλησία της Ελλάδος στην ελληνική κοινωνία, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά θα εμμείνω σε μία: Με τα μισαλλόδοξα διδάγματά της, η Εκκλησία παρέχει τη θεωρητική βάση ώστε διάφοροι σαλεμένοι να πιστεύουν ότι κάνουν το θέλημα του Θεού όταν ασκούν βία στους γκέι άντρες και γυναίκες. Η Εκκλησία τους παρέχει την πιστοποίηση θεάρεστης διαγωγής.

Αναμφίβολα, άλλο θρησκεία και άλλο Εκκλησία. Όμως η θρησκεία δεν φύεται αυτόνομη· διυλίζεται πάντα από κάποιους επαγγελματίες, το ιερατείο, που θέλει σώνει και καλά να μας λέει τι κάνουμε με τα πουλιά μας. Αν υπήρχε θεός, είμαι βέβαιος ότι θα είχε ν’ ασχοληθεί με πολύ σοβαρότερα θέματα απ’ το πού βάζω το πουλί μου.

Σε αυτό το τεύχος καταπιανόμαστε με διάφορες πτυχές της πίστης, της θρησκείας και της Εκκλησίας σε σχέση με την ομοφυλοφιλία.

Διακρίνετε μια εμπάθεια του 10% απέναντι στην Εκκλησία; Λάθος! Δεν είναι εμπάθεια. Νόμιμη άμυνα και κοινή λογική είναι, μια αντίδραση στη νοσηρή εμμονή της Εκκλησίας κατά της ομοφυλοφιλίας. Σε μια εμμονή που διαρκεί τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια και που έχει βασανίσει εκατομμύρια ομοφυλόφιλους σε όλον τον πλανήτη.