10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Κλύσμα: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μετάφραση-προσαρμογή: του Νίκου Χαπέσιη

Η μαμά μας μάς έμαθε να πλένουμε τα χέρια μας αλλά πιθανότατα αμέλησε να μας διδάξει την τεχνική του κλύσματος. Το τελευταίο άρθρο της σειράς του 10% για την υγεία του πρωκτού αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του κλύσματος.

Το κλύσμα είναι απαραίτητο πριν από το πρωκτικό σεξ, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λόγους υγείας.

Αν είναι η πρώτη φορά που κάνεις κλύσμα, φρόντισε να είσαι ήρεμος και υπομονετικός. Ακολούθησε τις πιο κάτω οδηγίες όσο πιο προσεκτικά μπορείς προκειμένου να μειώσεις στο ελάχιστο τον κίνδυνο επιπλοκών, μολύνσεων, αλλά και ενοχλήσεων.

  • Κατ’ αρχάς, καθόρισε τον χώρο που θα κάνεις αυτή τη διαδικασία. Το πιο κατάλληλο μέρος είναι συνήθως η τουαλέτα. Ωστόσο, όπου κι αν αποφασίσεις να το κάνεις, θυμήσου ότι το να προσπαθείς να σπρώξεις τα περιττώματα να χωρέσουν στην τρύπα της μπανιέρας ή ντους δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα. Άσε που πιθανότατα δεν θα χαρούν ιδιαίτερα οι συγκάτοικοι ή όποιος τέλος πάντων καθαρίζει το μπάνιο.
  • Μερικοί το βρίσκουν πιο βολικό να αφοδεύουν με φυσικό τρόπο πριν κάνουν κλύσμα, χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο.
  • Προφανώς καλύτερα να κλειδώσεις την πόρτα (εκτός κι αν σε φτιάχνει να σε βλέπουν).
  • Το κλύσμα θα γίνει πιο εύκολο και πιο άνετο αν χρησιμοποιήσεις χλιαρό νερό. Άφησε το νερό να τρέξει λίγο μέχρι να βεβαιωθείς ότι είναι στη σωστή θερμοκρασία και πίεση. Προσοχή! Χλιαρό νερό δεν σημαίνει καυτό! Το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι ένα έγκαυμα στον κώλο!
  • Στα φαρμακεία πωλούνται ειδικά μπουκαλάκια για κλύσμα (π.χ. Fleet enema). Περιέχουν ένα ελαφρά ερεθιστικό υγρό που αναγκάζει το έντερο να αδειάσει. Είναι καλύτερο να αδειάσεις αυτό το υγρό και στη θέση του να βάλεις μόνον χλιαρό νερό, γιατί τα φαρμακευτικά κλύσματα επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου. Πάντως, κλύσμα μπορείς να κάνεις και χωρίς αυτά, είτε βγάζοντας το τηλέφωνο και χρησιμοποιώντας μόνο το λάστιχο είτε και με το τηλέφωνο, «κολλώντας» το στην κωλοτρυπίδα (η δεύτερη λύση δεν είναι τόσο αποτελεσματική και συνιστάται μόνο στην ανάγκη, αν δεν ξεβιδώνει το τηλέφωνο).
  • Βεβαιώσου άλλη μια φορά ότι και το νερό του ντους είναι χλιαρό. Το να χρησιμοποιήσεις παγωμένο νερό είναι σαν να βάζεις τον κώλο σου στο ψυγείο! Οι μύες θα συσπαστούν, η τρύπα σου θα κλείσει και μπορεί να σε πονέσει η κοιλιά σου.
  • Τοποθέτησε το λάστιχο / τηλέφωνο του ντους στην είσοδο του ορθού και ρύθμισε τη ροή σε μέτρια ένταση. Χαλάρωσε τον κώλο σου για να αρχίσει να μπαίνει νερό μέσα. Καθώς το ορθό θα γεμίζει, θα αισθανθείς την ανάγκη να το αδειάσεις. Προσπάθησε να βάλεις αρκετό νερό, χωρίς όμως να το παρακάνεις. Θα καταλάβεις ότι το παρακάνεις όταν αισθανθείς δυσφορία. Μην επιμείνεις γιατί μπορεί να προκαλέσεις ρήξη εντέρου!
  • Στη συνέχεια, σφίξε την κοιλιά σου και άσε το νερό να βγει παίρνοντας μαζί του υπολείμματα από περιττώματα. Επανάλαβε τη διαδικασία μέχρις ότου να δεις ότι βγαίνει καθαρό νερό.
  • Στο τέλος σφίξου καλά για να βεβαιωθείς ότι βγήκε όλο το νερό στην τουαλέτα και δεν θα βγει το μισό αργότερα, στο εσώρουχό σου ή το κρεβάτι. Τέλος πλύνε καλά τα χέρια σου με σαπούνι.
  • Δεν έχει νόημα να κάνεις κλύσμα πολλές ώρες πριν το σεξ, γιατί το ορθό μπορεί να ξαναγεμίσει με περιττώματα. Γενικά, ένα κλύσμα θα σε κρατήσει καθαρό 1-3 ώρες, ανάλογα όμως και με τις τροφές που έχεις φάει. Αν το τελευταίο γεύμα είχε πολλές φυτικές ίνες, τα περιττώματα θα κινούνται γρηγορότερα μέσα στο έντερο και το ορθό θα ξαναγεμίσει γρηγορότερα. (Αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι πρέπει να περιορίσεις τις φυτικές ίνες στο φαγητό σου. Είναι απολύτως απαραίτητες!)
  • Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς φαρμακευτικά κλύσματα! Μάλιστα, είναι καλύτερο να τα αποφεύγεις γιατί η συχνή χρήση τους δημιουργεί προβλήματα στην κινητικότητα του εντέρου.

Βασισμένο στο www.prowlerdirect.co.uk/default-show-article-aid-1343.htm