10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Γκέι έφηβοι

του Πέρη Αποστολάκη

Οδηγό σεξουαλικότητας κυκλοφορεί στα βελγικά σχολεία το Υπουργείο της Γαλλόφωνης Κοινότητας. Τι βλάκες... Οι έφηβοι στην Ελλάδα ενημερώνονται τζάμπα από τα lifestyle περιοδικά.

Με τίτλο «αρσενικό, θηλυκό, δεν πρόκειται απλώς για γραμματική!» ένα πολυσέλιδο, ευκολοδιάβαστο φυλλάδιο επιχειρεί να εξηγήσει σε μικρά παιδιά έννοιες δύσκολες και ταμπού, όπως οι ρόλοι των φύλων («είμαι πραγματικός άντρας;»), τα τρανσεξουαλικά άτομα, ο τραβεστισμός, η διαφορά έρωτα και σεξ και ο... σεξουαλικός προσανατολισμός.

«Σεξουαλικός προσανατολισμός είναι το να ελκύεται κανείς ερωτικά ή/και σεξουαλικά είτε από άτομα του ιδίου φύλου (ομοφυλοφιλία) είτε από άτομα του αντιθέτου φύλου (ετεροφυλοφιλία), είτε από άτομα και των δύο φύλων (αμφιφυλοφιλία). Ο προσανατολισμός σου δεν έχει καμιά σχέση με το αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, αρσενικό ή θηλυκό» γράφει το αντίστοιχο κεφάλαιο.

Χωρίς ηθικολογικό ύφος, ο οδηγός εξηγεί έννοιες και παρέχει στα νέα παιδιά σημαντικότατες πληροφορίες για το πώς να κάνουν τα πρώτα βήματα στην ερωτική ζωή τους χωρίς παραπληροφόρηση, μύθους και ταμπού.

Ο οδηγός περιέχει σκέψεις και προβληματισμούς εφήβων γύρω από το σεξ: «Πολλοί νομίζουν ότι οι ομοφυλόφιλοι μιλούν μονάχα για σεξ. Αντίθετα, εμένα μου φαίνεται ότι πάρα πολλοί ομοφυλόφιλοι ούτε καν τολμούν να μιλήσουν γι’ αυτό!» γράφει ένα αγόρι 16 χρονών. Μια 18χρονη συμπληρώνει: «Ένας ομοφυλόφιλος ίσως φοβάται να μιλήσει με άλλους για σεξ διότι ανησυχεί πως το μόνο που θα θυμούνται αργότερα οι άλλοι θα είναι η σεξουαλικότητά του και τίποτα άλλο. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί και για τη σεξουαλικότητα των ετεροφυλόφιλων. Σκέψου να σε ρωτάνε για διάφορα πράγματα όπως τις συνήθειές σου, το ατομικό σου στιλ κτλ.»

Τον οδηγό μετέφρασε στα ελληνικά εθελοντής του 10% με τη φιλοδοξία κάποια στιγμή να εκδοθεί και στην Ελλάδα. Ήδη έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου με στόχο την έκδοσή του εκεί.

Μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας να δούμε κάτι τέτοιο και στα ελληνικά; Και το ταξίδι στο φεγγάρι από ένα πρώτο βήμα ξεκίνησε.