10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γκέι πολιτισμός

9 νεκροί γκέι… στον όρμο του Δάντη

του Γιώργου Καρδάρα

Κάποτε κάναμε κρα για να πετύχουμε μισό γκέι χαρακτήρα σε μια ταινία – κι αυτός ήταν κραγμένη κομμώτρια. Τέρμα αυτά. Ο Γιώργος Καρδαράς μας ενημερώνει για σειρές και ταινίες με ομοερωτικό ενδιαφέρον.

DANTE’S COVE
Γκέι σαπουνόπερα
www.dantescove.com

Ο Kevin εγκαταλείπει το βίαιο και συντηρητικό πατρικό του για να ακολουθήσει τον μεγάλο του έρωτα Toby στο Dante’s Cove, ένα τροπικό, ειδυλλιακό νησί όπου ζουν γκέι και στρέιτ και όπου διευθύνει ένα ξενοδοχείο. Δυστυχώς, ο Toby δεν γνωρίζει πως το μέρος αυτό κρύβει μια σκοτεινή και επικίνδυνη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1840 όταν μια γυναίκα-μάγισσα (η κακιά της ιστορίας) έπιασε τον άντρα της (έναν κούκλο) να κάνει έρωτα στη rococo πολυθρόνα του καθιστικού της με τον υπηρέτη του (άλλο κούκλο). Τι κάνει λοιπόν; Βάζει τα κλάματα; Φεύγει στη μαμά της; Όοχι! Σκοτώνει τον εραστή (σκόνη τον έκανε τον δόλιο) και καταριέται τον άντρα της να περάσει ισόβια τη ζωή του στο υπόγειο του σπιτιού, αλυσοδεμένος και κατά 50 χρόνια γερασμένος. Μόνο το φιλί ενός παλικαριού που τον αγαπάει αληθινά θα σπάσει το ξόρκι. Και εδώ αρχίζει η ιστορία….

Το σίριαλ άρχισε να μεταδίδεται στην αμερικανική τηλεόραση από το τέλος του 2005, με μεγάλη ανταπόκριση στους γκέι και λεσβίες. Μπορεί να υστερεί λίγο στο σενάριο, αλλά η φωτογραφία και οι ηθοποιοί που μοιάζουν να ξεπηδούν από φωτογραφίες του Tom Bianchi θα σας κάνουν να κολλήσετε στην οθόνη. Ο σκηνοθέτης, Sam Irvin, με τους πρωταγωνιστές του William Gregory Lee (Dark Angel, Xena, Nip/Tuck) και την Tracy Scoggins (Babylon5, Nip/Tuck,Dallas) δημιουργεί έναν απαλό ερωτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς από την οποία, σημειωτέον, το γυμνό στοιχείο δεν λείπει καθόλου.

Τα DVD του πρώτου και δεύτερου κύκλου θα τα βρείτε στο διαδίκτυο προς πώληση.


9 DEAD GAY GUYS
Φαρσοκωμωδία

Μια μαύρη κωμωδία για τους λάτρεις του αγγλικού χιούμορ. Η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη Lab Ky Mo προβλήθηκε στο Gay and Lesbian φεστιβάλ κινηματογράφου της Βοστόνης πριν από 4 χρόνια. Κέρδισε βραβείο στο ανάλογο φεστιβάλ του Δουβλίνου και ένα βραβείο στο Φεστιβάλ Κωμωδίας του Μόντρεαλ.

Ως το τέλος της ταινίας αριθμούμε όντως εννέα πτώματα, και ο σεναριογράφος μας φέρνει αντιμέτωπους με κάθε πιθανό στερεότυπο της gay and lesbian κοινότητας.

Ο νεαρός πρωταγωνιστής Μπάιρον δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει παρά να φιλοσοφεί τη ζωή με ένα μπουκάλι μπύρα στο χέρι ξαπλώνοντας στρωματσάδα στην γκαρσονιέρα του στο Λονδίνο. Για να διατηρήσει αυτά τα βασικά της ζωής του, πάει μια φορά την εβδομάδα σ’ ένα gay bar του Λονδίνου και κάνει «εξυπηρετήσεις» στις τουαλέτες σε κάτι ξεπεσμένες αδελφές τρίτης ηλικίας που διατηρούνται με φυτευτά μαλλιά και πολλή, πολλή βότκα.

Όταν έρθει να τον βρει ο κολλητός του από το χωριό, αρχίζουν οι περιπέτειες για τα καλά. Ο Μπάιρον μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς στον Κέννυ μέχρι που ξαφνικά σκοντάφτουν από το ένα πτώμα στο άλλο. Μέσα σε όλη την υπόθεση είναι μπλεγμένος ένας γκέι εβραίος ιερέας, ένας μαύρος πουτσαράς ονόματι Donkey Dick Dark (Μελαψή Γαϊδουρόπουτσα), μια πληθωρική λεσβία με το όνομα Σιδηρά Κυρία, η οποία εκβιάζει έναν παιδεραστή καθολικό ιερέα, και ένα κρεβάτι γεμάτο λεφτά το οποίο ψάχνουν όλοι.

Η ταινία προβλήθηκε το 2004 στη Μεγάλη Βρετανία και καλύπτει όλο το φάσμα του βρετανικού χιούμορ. Προσωπικά με άφησε αδιάφορο. Ίσως φταίει που δεν είμαι British (thank you God) και δεν τα πιάνω τα υπονοούμενα. Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωρίσει και όσοι την έχουν δει: από πατάτα ως αριστούργημα. Όποιος θέλει να τσεκάρει πόσο αγγλόφιλος είναι, θα βρει την ταινία στον Πολύχρωμο Πλανήτη.

 


Angels in America
Ο θεός ξέχασε τον παράδεισο

Ένα κριτικό, πολιτικό έπος που ασχολείται με το AIDS, γραμμένο από τον Tony Kushner, που διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 80 στη Νέα Υόρκη. Μόλις έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αρρώστιας και οι συνέπειές του στην κοινωνία. Επικρατεί ένα γενικό μούδιασμα και μια αμηχανία η οποία εκδηλώνεται πολλές φορές με λεκτική ή σωματική βία. Θα διασταυρωθούν οι δρόμοι μιας ομάδας ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά στρώματα, οι οποίοι είναι τόσο ξένοι αλλά και ταυτόχρονα τόσο δεμένοι μεταξύ τους.

Άρχισε να παίζεται σαν θεατρική παράσταση στην Αμερική προτού γίνει 6ωρο mini-serial για την τηλεόραση το 2005 από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Mike Nichols (Closer, Primary colors, The Birdcage). Η σειρά σάρωσε 5 Χρυσές Σφαίρες. Η θεατρική παράσταση και η τηλεοπτική σειρά τιμήθηκαν συνολικά με 33 βραβεία και 27 υποψηφιότητες διεθνώς.

Το πρώτο επεισόδιο κατάφερε να καθηλώσει στην Αμερική 4,2 εκατ. θεατές μπροστά στη μικρή οθόνη, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο το τίτλο της πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς της χρονιάς. Το cast της τηλεοπτικής σειράς διαβάζεται σαν ένα Who’s who της αμερικανικής σούπερ λήγκας του Hollywood: Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson, Mary Louise Parker, Justin Kirk, Jeffrey Wright, Ben Shenkman και πολύ άλλοι. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές. Θα δείτε έναν Αλ Πατσίνο να παίζει έναν πλούσιο, της ανώτατης τάξης, φασίστα και καθίκι ρεπουμπλικάνο δικηγόρο στην παρακμή της ζωής του να αρρωσταίνει από τον ιό και μέχρι το τέλος να το αρνείται, επειδή το AIDS αφορά τους πούστηδες που τον παίρνουν, και όχι σίγουρα όχι τον ίδιον – κι ας τον έπαιρνε και αυτός κρυφά και συχνά πίσω από χλιδάτες κλειδωμένες πόρτες. Ένα must see. Θα το βρείτε σε DVD στα περισσότερα βίντεο κλαμπ.