10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Κοινότητα

Πολύχρωμη κοινότητα

του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Η λογοτεχνία, ένας ακόμα τρόπος να συναντηθούμε.

Το πρώτο γκέι, λεσβιακό, τρανσεξουαλικό, αμφισεξουαλικό βιβλιοπωλείο στην Αθήνα συμπλήρωσε κιόλας δυόμισι χρόνια ύπαρξης στο ισόγειο της οδού Αντωνιάδου 6, δίπλα στην Εμπορική Σχολή στην Πατησίων.

Ανάμεσα στις τόσες πρωτιές του έχει καθιερώσει και τις Λογοτεχνικές Τετάρτες. Γίνονται περίπου μία φορά τον μήνα και στόχο έχουν την παρουσίαση συγγραφέων βιβλίων σχετικής θεματολογίας. Ξεκίνησαν τον Μάιο του 2005 με μια παρουσίαση του συνολικού έργου του συγγραφέα και σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη. Έκτοτε οι Τετάρτες έχουν εξελιχθεί σε έναν μικρό θεσμό, που όχι μόνο φέρνει όσους θέλουν να γνωρίσουν τους συγγραφείς και το έργο τους σε επαφή προσωπικά μαζί τους αλλά και έχουν γίνει τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και πληροφορίας ανάμεσα στους γκέι και τις λεσβίες της κοινότητας της Αθήνας και της Ελλάδας.

Είπα «κοινότητας», διότι ναι, έχουμε μια δυνατή αίσθηση κοινότητας στον Πλανήτη τις Τετάρτες: άνθρωποι που συναντιούνται σε έναν χώρο ασφαλή και φιλικό γι’ αυτό που είναι και αντιπροσωπεύουν, ανθρώπων που είναι εκεί για να μιλήσουν γι’ αυτό που είναι, για την επιθυμία τους να γνωριστούν, να προωθήσουν ιδέες και να ανταλλάξουν γνώμες, ακόμα και να συμφωνήσουν σε κοινές εκδηλώσεις.

Όσοι έχουν έρθει λένε ότι έχουν απολαύσει αυτές τις παρουσιάσεις. Όσοι δεν έρχονται λένε ότι το κάνουν γιατί δεν ξέρουν από λογοτεχνία. Έχω να τους πω ότι οι συναντήσεις στον Πολύχρωμο Πλανήτη είναι κάτι περισσότερο από λογοτεχνικές συνευρέσεις, ταμπέλα που θα αποθάρρυνε πιθανώς κάποιους. Προσωπικά, σ’ αυτές τις παρουσιάσεις έχω συναντήσει συγγραφείς που πάντα ήθελα να γνωρίσω από κοντά, αλλά και ανθρώπους που δεν ήξερα ότι υπήρχαν και που τώρα είμαστε φίλοι. Όπως είπα, πουθενά δεν ξαναείχα τέτοια αίσθηση κοινότητας, εκτός ίσως από ακτιβιστικές συγκεντρώσεις και συναντήσεις που όμως έχουν άλλο χαρακτήρα και ατμόσφαιρα.

Μπορεί η αίθουσα να μη χωράει πάνω από πενήντα άτομα, όμως από πείρα επιβεβαιώνω ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο ζωντανή, οι παρεμβάσεις περισσότερες και τα θέματα που θίγονται τέτοια που συνήθως δεν ακούγονται σε πιο μεγάλες, καθιερωμένες εκδηλώσεις εκδοτικών οίκων, όπου το κοινό τείνει συχνά να είναι πιο ουδέτερο και αδρανές. Εδώ όσοι έχουν έρθει ξέρουν γιατί το έχουν κάνει και συνήθως έχουν έντονο ενδιαφέρον να μάθουν, να παρέμβουν και να απαντήσουν δικά τους ερωτήματα.

Οι παρουσιάσεις γίνονται στον χώρο του βιβλιοπωλείου από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο. Στις παρουσιάσεις είναι παρόντες ή παρούσες οι συγγραφείς, η παρουσίαση γίνεται από τους ίδιους και/ή άλλους συγγραφείς, δημοσιογράφους ή ποιητές και ανάγνωση αποσπασμάτων συνήθως από ηθοποιούς ή τους ίδιους τους παρουσιαστές. Στο τέλος το κοινό κάνει ερωτήσεις. Συνήθως η κουβέντα καταλήγει σε γενικότερα ερωτήματα γύρω από την γκέι λογοτεχνία, αν αυτή υπάρχει και αποτελεί ξεχωριστό κλάδο, θέματα πολιτικής γύρω από την ομοφυλοφιλία, θέσεις του γκέι συγγραφέα στο ελληνικό κοινωνικό πλαίσιο.

Οι Λογοτεχνικές Τετάρτες έχουν δημιουργήσει πιστό κοινό και συνεχίζονται ακμαίες με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε γνωριστεί με το έργο συγγραφέων, ποιητών και ποιητριών όπως Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, Λεία Παπαδάκη, Γεράσιμος Δενδρινός, Σταυρούλα Πετρέλλη, Μένης Κουμανταρέας, Θ. Γρηγοριάδης, Α. Ρουσοχατζάκης, Λύο Καλοβυρνάς, Γιώργος Συμπάρδης, Χάρης Μεγαλυνός, Π. Ευαγγελίδης, Αρβανιτάκης, Σ. Σαμψούνης και άλλοι. Έχει γίνει παρουσίαση των δύο μεταφρασμένων από τον Πολύχρωμο Πλανήτη βιβλίων του αμερικανού συγγραφέα Λώρενς Σίμελ, ο οποίος ήρθε από την Μαδρίτη προσκεκλημένος του εκδοτικού οίκου, καθώς και του μυθιστορήματος του Άλαν Χόλλινγκχερστ «Η γραμμή της ομορφιάς» με την ευκαιρία της παρουσίας και του ίδιου στην Αθήνα. Επίσης παρουσιάστηκε η ανθολογία ομοερωτικής ποίησης που έκανε ο Ρήγας Κούπα.

Επίσης προβλήθηκε η τηλεταινία του Τάκη Σπετσιώτη «Υπό το φως της Ημέρας», μεταφορά του διηγήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη και ακολούθησε κουβέντα. Υπάρχει η σκέψη να προβληθούν και άλλες ταινίες, δίνοντας έτσι μια καινούργια διάσταση στις εκδηλώσεις.

Πληροφοριακά, μετά τον πρώτο διαγωνισμό διηγήματος που κατέληξε στην έκδοση ενός βιβλίου με τον τίτλο Πρόσεχε τη στροφή, όπου περιέχονται τα καλύτερα από τα διηγήματα που υποβλήθηκαν και για το οποίο έγινε ξεχωριστή παρουσίαση, για φέτος έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ποίησης. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός διαγωνισμών εναλλάξ ποίησης και λογοτεχνίας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πλανήτη: www.colourfulplanet.gr

Παράλληλα με την καθιέρωση λογοτεχνικών και ποιητικών διαγωνισμών με βραβεία και την έκδοση των περισσότερων υποβληθέντων έργων, έχουμε και μία παρότρυνση προς τους νέους δημιουργούς που νιώθουν ότι υπάρχει ένας χώρος που θα τους υποστηρίξει και απ’ όπου θα μπορέσουν να μιλήσουν για το έργο και τον εαυτό τους.

Τελειώνοντας ας αναφέρω ότι ο Πολύχρωμος Πλανήτης έχει εκδώσει μέχρι τώρα 11 βιβλία, με αρχή δύο βιβλία του Λουκά Θεοδωρακόπουλου, εκ των οποίων το ένα είναι το Αμφί και Απελευθέρωση, το μοναδικό βιβλίο που καταγράφει στοιχεία για το ελληνικό ομοφυλοφιλικό κίνημα στην Ελλάδα και που επί χρόνια δεν έβρισκε εκδότη. Οι τελευταίες κυκλοφορίες είναι η Ιστορία της Σύγχρονης Ομοερωτικής Λογοτεχνίας, μια συλλογή από 11 δοκίμια που έχει συλλέξει η Σόνια Ελ Τζόυνς και το Ένα σπίτι στον ωκεανό, ένα σπίτι στην παραλία του Φελίτσε Πικάνο.

Γεια σας και θα σας δω εκεί!