10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γράμματα αναγνωστών

Το 10% μιλάει

Αγαπητο 10%

Ειμαι μολις 16 χρονων και πριν εναν χρονο επεισα τον εαυτο μου πως ειμαι gay και παραδεχτηκα την ομοφυλοφιλια μου στους φιλους μου. Είμαι από την Μυτιλήνη και επειδή είναι επαρχία, οι ομοφυλόφιλοι εδώ από πολλούς θεωρείται κάτι ανάμεσα σε χολέρα και πανούκλα. Οι καθηγητές και οι γονείς μου πάντα μου έλεγαν και ακόμα μου λένε πως είμαι έξυπνος και μπορώ να καταφέρω πολλά. Βασιζόμενος στα λόγια τους αποφάσισα να αφιερωθώ και να καταφέρω πολλά στην ανύψωση της κοινωνικής τάξης των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα. Όταν ενηλικιωθώ και πάω να εγκατασταθώ στην Αθήνα, θα μπορέσω από εκεί να κάνω κάτι, αλλά επιθυμώ να κάνω και κάτι από τώρα. Δεν μπορώ να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια και να ακούω να με φωνάζουν κάθε μέρα "δαχτυλωμένε", "ξεφωνημένη", "πουστόσπορε" και γενικότερα όλα όσα σχετίζονται με αυτό. Θέλω κάπως να τους βουλώσω το στόμα και να τους αποδείξω πως πουστιά δεν είναι να πηγαίνεις με άτομα του ίδιου φύλου, αλλά το να κοροϊδεύεις κάποιον που δεν ντέπεται να αποκαλύψει δημοσίως την πραγματική του ταυτότητα. Θέλω να ασχοληθώ με αυτό το θέμα βαθύτερα και απευθύνομαι σε σας γιατί πιστεύω πως μπορείτε να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ που αφιερώσατε χρόνο στο e-mail μου και ανυπομονώ για την απάντησή σας. Λευτέρης Υ.Γ. Κάνετε πάρα πολύ καλή δουλειά στο περιοδικό και σας συγχέρω. Αξίζει σε όλους.

Αγαπητέ Λευτέρη,

σ' ευχαριστούμε πολύ για το μέιλ σου και τα καλά σου λόγια.

Το γράμμα σου όχι μόνο μας χαροποίησε αλλά και μας γέμισε περηφάνια και ελπίδα. Δεν είναι μικρό πράγμα ένας άνθρωπος στην ηλικία σου να έχει την εσωτερική δύναμη όχι μόνο να αποδεχτεί τον εαυτό του όπως είναι αλλά και να διεκδικήσει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Θέλεις ήδη να κάνεις κάτι εκεί που βρίσκεσαι. Θα χρειαστεί να σκεφτούμε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό, με τρόπο που να μην είναι πυροτεχνηματικός ούτε και να σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα σου λύσει.

Καταρχάς έχεις συμμάχους στο σχολείο; Καθηγητές; Συμμαθητές; Σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατά της καταπίεσης, είναι όχι μόνο συνετό αλλά και απολύτως απαραίτητο να έχουμε συμμάχους. Πρώτα θα δημιουργήσεις κάποιες συμμαχίες, ώστε να έχεις στήριξη και ύστερα μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο "δύσκολους" στόχους.

Να θυμάσαι επίσης ότι "εχθροί" δεν είναι αυτοί που σε ξεφωνίζουν. Ακούγεται παράξενο αυτό που λέμε, αλλά έτσι είναι. Αυτοί, οι καταπιεστές, είναι φορείς της καταπίεσης, αυτοί που την εκφράζουν. Και να τους εξαλείψεις ως δια μαγείας, θα εμφανιστούν άλλοι στη θέση τους. Διότι είναι οι θεσμοί που γεννούν την καταπίεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τους "νικήσεις" ή έστω να τους αδραναποιήσεις. Είτε με το καλό, με προσπάθειες να συνεννοηθείς μαζί τους, να τους κερδίσεις, είτε με το κακό, με το ζόρι, την περιφρόνησή τους ή και με καβγά, αν χρειαστεί.

Δεν θα τους κερδίσεις ποτέ όλους, Λευτέρη. Αυτό όμως ισχύει είτε είσαι γκέι είτε στρέιτ. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σε συμπαθούν όπως είσαι, ό,τι κι αν είσαι και άλλοι που θα σε θεωρούν αδιάφορο. Όπως όλους μας. Όπως κι εσύ θα συμπαθείς και θ' αντιπαθείς άλλους. Στο τέλος όλοι μας, στρέιτ, γκέι, παοκτζήδες, ροκάδες, αθλητές κτλ χτίζουμε έναν μικρόκοσμο, με άλλους περίπου σαν κι εμάς, με τους οποίους συνεννοούμαστε καλύτερα και ταιριάζουν τα χνώτα μας.

Ό,τι άλλο χρειαστείς γράψε μας και θα σου απαντήσουμε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα το υλικό του 10% στο σχολείο σου ή στους φίλους σου, εάν το θέλεις.

φιλικά

10%


Αγαπητό 10%

Σας γράφω με αφορμή την έρευνα που κάνατε με θέμα πίστη κ ομοφυλοφιλία. Πρέπει να πω πως ξαφνιάστηκα με το θέμα. Είναι ένα κάτι που προσωπικά με έχει απασχολήσει αρκετά κ το ψάχνω με διάφορους τρόπους αλλά το συναντώ κ στους φίλους μου οι οποίοι με ελαφρά καρδιά απλά δείχνουν αδιαφορία για την έννοια του Θεού, όχι απο ιδεολογία αλλα επειδή είναι ομοφυλόφιλοι κ νοιώθουν παρίσακτοι κ οι κολασμένοι κ άλλα τέτοια. Δεν περίμενα να δώ να θίγεται ένα τετοιο θέμα απο τον τύπο. Πολύ ενδιαφέρον.

Ευχαριστώ

Στάθης Σαμαντάς, αναγνώστης του περιοδικού


Geia sas! Legome Giorgos, eimai apo Thessaloniki kai spoudazo Agglia. Ime 20 xronon kai ime protoetis. Fetos eipa stous goneis mou gia mena. 2 Ianouariou sti mama kai 4 Ianouariou sto baba. Sto baba to eipa tin epomeni mera afou ixe di to Straight Story. Poli kalo timing :D Doksa to Theo ola einai para poli kala metaksi mas kai oi sxesis mas exoun beltiothi kai exoun gini pio alithines. I simperifora tous apenanti mou den exi allaksi katholou! Sinexizoun na mou lene oti me agapane kai oti einai perifani gia mena :D

 Ego tha ithela na po oti to 10% me exi boithisi para poli kai sinexizi kai me boithai. Giafto to logo tha ithela na boithiso me opiondipote tropo boro to ergo sas. Px na grapso to diko mou ftou k bgeno. Na metafrazo arthra i otidipote aggliko sta ellinika.

Aftaaa. Na exete oloi eseis sti sinthesi ena poli oreo Sabbatokiriako kai elpizo na labo apantisi.

Giorgos


Γεια σε όλους/ες!

Μπράβο για το κουράγιο και την ενέργεια να συνεχίσετε το 10%. Με λένε Αναστάση και είμαι 32 χρόνων, είμαι καθηγητής αγγλικών σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στο Ναύπλιο. Η δράση δρόμου είναι φοβερό μέτρο, βοηθάει και τους συμμετέχοντες εκτός από τον υπόλοιπο κόσμο. Θα ήθελα να συμμετέχω, έτσι κι αλλιώς ανεβαίνω συχνά στην Αθήνα. Στο Ναύπλιο δεν ξέρω ειλικρινά πως θα λειτουργούσε το όλο project!

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Α.


Καλησπερα παιδιά. ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το site κλπ. μία πρόταση: μήπως να χωρίζατε τις αγγελίες για κορίτσια και αγόρια για ευκολία όλων?

Ευχαριστώ

Αγαπητή φίλη,

σ' ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Όσον αφορά την πρότασή σου, αφενός υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες αφετέρου κρίνουμε ότι είναι καλό και για τους γκέι και για τις λεσβίες να διαβάζουν οι μεν τις αγγελίες των δε. Δεν χρειάζεται τόσο αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ μας.

φιλικά

10%


Geia sas,

Molis anakalypsa to periodiko sas sto internet kai mou fainetai kataplhktiko. Tha m'endiefere na synergastw mazi sas. Diavasa sto tmhma "To 10% milaei" oti psaxnete metafrastes gia th metafrash enos odhgou gia efhvous. Den kserw pote dhmosiefthke afth h anakoinwsh (den yparxei hmeromhnia) kai etsi isws erxomai poly arga. Pantws eimai Gallos, zw sthn Ellada kai h douleia mou afora th metafrash kai thn kataskevh istoselidwn. Epomenws mporw na sas kanw tetoia metafrash, me th synergasia allwn vevaia gia to teliko apotelesma (giati kanonika prepei na metafrazei kaneis mono pros th mhtrikh tou glwssa).

Peite mou an sas endiaferei. Tha xairomoun poly.

Geia

Stefanos


Para poli m'arese to arthro sas 'Ένα κουμπί που κάνει τη νύχτα μέρα'. Kalh epitixia paidia stin dierganosi tou gay pride stin Athina. Eimai gay Ellinas tou eksoterikou, kai xairomai pou yparxei kati san to 10percent.

Me ektimish,

Yannis


Καλα παιδια μιλαμε αυτο με την ομαδα δρασης τελειο. Οχι μονο να το κρατησεται σαν ενοτητα στο 10% αλλα να γραφεται και περισσοτερες ιστοριες και περιστατικα. πολυ καλο! μπραβο!

Geia sas!! poli kalo to periodiko sas! exipno,enimerotiko kai me poiotita! polla mpravo se olous! Pisteuo oti to mono pragma pou leipei gia na ginei teleio, einai to chat! ehete skeftei na dimiourgisete? euhomai ta kalitera...!! filakia polla

ioanna.

Φίλη Ιωάννα,

σ' ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνούμε πως θα'ταν καλό να είχαμε τσατ στο 10% και αν μπορείς να μας το στήσεις θα το βάλουμε αμέσως! :-)

Όπως ξέρεις, το 10% βγαίνει αμιγώς εθελοντικά και με περιορισμένους πόρους. Δεν έχουμε προς το παρόν δυνατότητα για τσατ, αν και φυσικά το έχουμε σκεφτεί.

φιλικά

10%


Περίμενα με ανυπομονησία το νέο τεύχος του 10%! Καλή μου Νεράιδα, μου έλειψες περισσότερο απ΄όλους! Ως Κρητικάκι βέρο θέλω να σας πω πως οι νέες περιπέτειες του Μανώλη είναι άκρως απολαυστικές! Ελπίζω να ξεπεράσετε τα οικονομικά προβλήματα σύντομα και να δούμε το 10% έντυπο ξανά! Φιλιά και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους τους συντελεστές από το μουχλιασμένο Λονδίνο!

Αγαπητό κρητικάκι,

σ' ευχαριστούμε πολύ για το μέιλ σου και τα καλά σου λόγια. Κι εμείς ελπίζόυμε να βρούμε χρήματα για την έντυπη έκδοση, αλλά όπως βλέπεις δεν το βάζουμε κάτω - συνεχίζουμε διαδικτυακά.

10%


Kalispeera sas xerome poli pou katafeerate na baglete kialo ena perodiko me lene theo eimai ellinas pou meno sin germania diabaza to peridiko sas pao to internet kai einai poli endiferon genika na mato ti ginete stin ellada me gay kai lesbiees. Telo na sas po ena megalo euxaristo