10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: πίστη και ομοφυλοφιλία

Όταν η Εκκλησία εγκληματεί

του Πέρη Αποστολάκη

Μια σταυρωμένη έγκυος έφηβη δείχνει τον ηθικό αυτουργό των αμβλώσεων: την Εκκλησία της Ελλάδος.

1η Δεκεμβρίου 2006. Έξω από τον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης εγείρεται ένα άγαλμα που απεικονίζει μια έγκυο έφηβη πάνω σ’ έναν σταυρό.

Το άγαλμα είναι έργο ενός προκλητικού δανού καλλιτέχνη που το φιλοτέχνησε για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Ο Γενς Γκάλσχιετ (Jens Galschiot) είπε ότι το γλυπτό αποτελούσε διαμαρτυρία κατά των χριστιανών φανταμενταλιστών και της άποψής τους ότι «ο Θεός επιτρέπει μονάχα την αποχή και το σεξ χωρίς προφυλακτικό». Διάλεξε να τοποθετήσει μια έγκυο έφηβη στο έργο του επειδή «οι έφηβες πλήττονται χειρότερα από το AIDS».

Το γλυπτό, για την ανέγερση του οποίου δόθηκε άδεια από τις δημοτικές αρχές, τιτλοφορείται «Στο όνομα του Θεού». Ελάχιστοι σοκαρίστηκαν στη δανέζικη πρωτεύουσα, ούτε καν ο κλήρος. «Συμπληρώνει όμορφα τον εσταυρωμένο που έχουμε μέσα στον ναό» δήλωσε ο Άνερς Γκέδεγκοο, ο πρωτοπρεσβύτερος του καθεδρικού.

Ο δανός καλλιτέχνης αγωνίζεται για τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και συχνά δημιουργεί δυσκολοχώνευτα χάπενινγκ που προκαλούν δημόσιο διάλογο. Σε άλλα έργα του στηλιτεύει τον ρατσισμό, την επιμονή των ΗΠΑ να ρυπαίνουν όλη την υφήλιο, τις γενοκτονίες, κτλ.

Η πραγματική θέση αυτού του αγάλματος, ωστόσο, είναι μπροστά στη Μητρόπολη Αθηνών. Η Ελλάδα κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ αμβλώσεων, ειδικά σε έφηβες γυναίκες. Δύσκολα θα βρείτε μια γυναίκα στην Ελλάδα που να μην έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση. Στην ουσία, η έκτρωση χρησιμοποιείται σαν μέσο αντισύλληψης. Ο λόγος; Οι περισσότερες γυναίκες στην εφηβεία αγνοούν τη χρήση προφυλακτικού. Και πώς να τη μάθουν, αφού ακόμη δεν γίνεται σωστό μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Ο λόγος; Επειδή το εμποδίζει, άμεσα και έμμεσα, η Εκκλησία της Ελλάδος, με τη δειλή συνενοχή του κράτους.

Θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν τραγικό: οι αμβλώσεις στην Ελλάδα οφείλονται σε μεγάλο μέρος στη σκοταδιστική και άκαμπτη στάση της Εκκλησίας, η οποία σταματά όχι μόνο τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, αλλά, μέσω του εκπροσώπου της στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ενημέρωσης των Ελλήνων για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το τραγικό είναι ότι όλες οι γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να προβούν σε άμβλωση, εξ ορισμού έχουν κινδυνεύσει να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα – από κονδυλώματα ή βλεννόρροια μέχρι HIV, αφού με τον ίδιο τρόπο που μένεις έγκυος μολύνεσαι και με τα ΣΜΝ.

Την Εκκλησία της Ελλάδος, όμως, τη νοιάζει μόνο να μην κάνουμε σεξ πριν από το γάμο. Στις 25 Μαΐου 2007, η Εκκλησία καταδίκασε άλλη μία φορά, δια στόματος μητροπολίτη Σπάρτης «τη δολοφονία μιας ανθρώπινης ζωής, της ζωής του εμβρύου», ακόμη και στην περίπτωση που η ιατρική επιβάλλει την άμβλωση για λόγους υγείας, επειδή «ο Θεός έχει τις λύσεις».

Στην Ελλάδα φαίνεται οι γυναίκες θα συνεχίσουν για καιρό να σταυρώνονται στο όνομα του Θεού.