10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: πίστη και ομοφυλοφιλία

Κόψτε το σεξ, αμαρτωλοί!

του Ανδρέα Δημόπουλου

Ζητήσαμε από την Καθολική Εκκλησία Ελλάδος και την Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Ελλάδος την επίσημη θέση τους για την ομοφυλοφιλία. Απολαύστε!

«Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας» για το θέμα της ομοφυλοφιλίας

Αγνότητα και ομοφυλοφιλία

2357 Η ομοφυλοφιλία δηλώνει τις σχέσεις ανδρών ή γυναικών που αισθάνονται μια σεξουαλική έλξη, αποκλειστική και κυρίαρχη προς πρόσωπα του ίδιου φύλου. Παίρνει μορφές πολύ διαφορετικές μέσα στους αιώνες και στους πολιτισμούς. Η ψυχική της προέλευση μένει σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη. Βασιζόμενη στην Αγία Γραφή, η οποία την παρουσιάζει ως βαριά διαφθορά[1], η Παράδοση εδήλωσε πάντοτε ότι "οι πράξεις της ομοφυλοφιλίας είναι εσωτερικά ακόλαστες"[2]. Είναι αντίθετες στο φυσικό νόμο. Αποκλείουν τη σεξουαλική πράξη από το δώρο της ζωής. Δεν προέρχονται από μια αληθινή αμοιβαία συμπλήρωση, αισθηματική και σεξουαλική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιδοκιμασθούν.

2358    Ένας μεγάλος αριθμός ανδρών και γυναικών παρουσιάζουν έμφυτες ομοφυλοφιλικές τάσεις βαθιά ριζωμένες. Αυτή η τάση, αντικειμενικά άτακτη, αποτελεί για τους περισσότερους από αυτούς, μια δοκιμασία. Δεν κάνουν οι ίδιοι την επιλογή της ομοφυλοφιλικής τους καταστάσεως. για τους περισσότερους απ’ αυτούς αποτελεί μια δοκιμασία. Γι’ αυτό οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γίνονται δεκτοί με σεβασμό, συμπόνια και λεπτότητα. Πρέπει να αποφεύγονται οι άδικες διακρίσεις σε βάρος τους. Τα πρόσωπα αυτά καλούνται να πραγματοποιήσουν το θέλημα του Θεού στη ζωή τους, και αν είναι χριστιανοί να ενώσουν στο Σταυρό του Κυρίου τις δυσκολίες που ενδέχεται να συναντούν από την κατάστασή τους.

2359 Τα ομοφυλοφιλικά πρόσωπα καλούνται να ζήσουν την αγνότητα. Με τις αρετές της αυτοκυριαρχίας, οι οποίες εκπαιδεύουν τον άνθρωπο στην εσωτερική ελευθερία του, μερικές φορές με την υποστήριξη μιας ανιδιοτελούς φιλίας, με την προσευχή και τη μυστηριακή χάρη, μπορούν και οφείλουν να πλησιάσουν, βαθμιαία και αποφασιστικά, στη χριστιανική τελειότητα.

Η θέση της Αρχιεπισκοπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αυτό δεν είναι "αληθινή αμοιβαία συμπλήρωση,
αισθηματική και σεξουαλική"

Μετά από τέσσερις τηλεφωνικές προσπάθειες και ισάριθμα e-mail ανάμεσα στις 19/3 – 25/4/2007, το Γραφείο Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνείται να απαντήσει στην αίτησή μας για την επίσημη τοποθέτησή της στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ελλείψει νεωτέρας, η τελευταία γνωστή τοποθέτηση ήταν η πεφωτισμένη και άκρως χριστιανική ρήση του αρχηγού της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου (31/10/2004):

«Σκεφθείτε που έχουμε φθάσει σε ποιο κατάντημα έχει φθάσει η ανθρωπότητα. Αυτό που είναι αμαρτία, διακεκηρυγμένη, βοώσα και κράζουσα, θέλει να την καλύψει, να μη μιλάμε, γιατί ενοχλούνται αυτοί που έχουν το "κουσούρι" γιατί θέλουν όλοι οι άλλοι να το παραδέχονται ως φυσιολογική κατάσταση».

 

[1] Πρβλ. Γεν 19, 1-29. Ρωμ. 1, 24-27. Α΄Κορ. 6, 10. Α’ Τιμ 1, 10.

[2] CDF, Δήλωση Persona humana 8.