10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: γεννιόμαστε ή γινόμαστε;

Η έρευνα του 10%

του Δημήτρη Νάστου

Ωραία τα λένε οι επιστήμονες, εμείς τι πιστεύουμε; Γεννιόμαστε ή γινόμαστε γκέι; Μας νοιάζει ή μας αφήνει ανεπηρέαστους το θέμα;

322 αναγνώστες απάντησαν στην έρευνα του 10% και τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον.

Ούτε καν 1 στους 3 γκέι άντρες και γυναίκες νοιάζεται αν είναι θέμα γονιδίων ή ανατροφής. Για τους άλλους 2 στους 3 γκέι άντρες και γυναίκες δεν παίζει κανένα ρόλο ή δεν τους νοιάζει.

Το 34% των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών θα προτιμούσαν να ήταν στρέιτ, αν ήταν στο χέρι τους.

Αν το αναλύσουμε σε άντρες και γυναίκες, το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο στους άντρες (36%) απ’ ό,τι στις γυναίκες (19%), γεγονός που ίσως δείχνει ότι οι γκέι άντρες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με αποδοχή της ομοφυλοφιλίας τους.


Μπορεί τους περισσότερους από εμάς να μας νοιάζει το θέμα, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουμε άποψη. Πάνω από τους μισούς γκέι άντρες και γυναίκες πιστεύουν ότι γεννιόμαστε ομοφυλόφιλοι (53%).

Μόνο 1 στους 3 (30%) πιστεύει ότι είναι θέμα ανατροφής ή περιβάλλοντος.

Αντιθέτως, όταν η ερώτηση διατυπωθεί «η ομοφυλοφιλία οφείλεται σε ένα συνδυασμό γονιδίων και κοινωνικού περιβάλλοντος;», πάνω από τους μισούς γκέι και λεσβίες συμφωνούν (57%).

Μόνο το 21%  απαντά ότι θα ένιωθε διαφορετικά για την ομοφυλοφιλία του εάν οφειλόταν σε γονίδια, δηλαδή στη φύση. Το 62% δεν θα ένιωθε διαφορετικά, ενώ 1 στους 10 δεν ξέρει.

Η συντριπτική πλειοψηφία, επίσης, δεν θέλει να αποδείξει ότι η ομοφυλοφιλία οφείλεται στη Φύση γιατί δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να το αποδείξει. Μόνο το 23% θα προτιμούσε να οφείλεται στη Φύση, ώστε να μη φταίμε εμείς.

Ταυτότητα

Η έρευνα του 10% δεν είναι τυχαιοποιημένη και άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονική. Ωστόσο, αντανακλά γενικές τάσεις για την ομάδα πληθυσμού που απάντησε. Στην έρευνα συμμετείχαν 322 άτομα. Το 79% ήταν άντρες, το 20% γυναίκες και το 1% τρανσέξουαλ. Όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό, 73% ήταν ομοφυλόφιλοι/ες, το 17% αμφισεξουαλικοί/ές και το 10% ετεροφυλόφιλοι/ες.

Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών.