10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: γεννιόμαστε ή γινόμαστε;

Πού έβαλα το χεράκι μου

του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Γιατί μπάνιζα τον Γιαννάκη απ’ την κλειδαρότρυπα στα πέντε μου;

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε;

Θα ήθελα πολύ να μην υπήρχε αυτό το δίλημμα. Θα ήθελα να μη χρειάζεται να δικαιολογήσουμε την ομοφυλοφιλία μας λέγοντας ότι είμαστε έτσι επειδή έτσι γεννηθήκαμε. Θα ήθελα να μη χρειάζεται να τη δικαιολογήσουμε με κανένα τρόπο. Μου φαίνεται άκομψο να πρέπει να υπερασπίζεται ή να αναλύει κανείς το σεξουαλικό του γούστο. Συν ότι νοιώθω ότι είναι σαν να απευθυνόμαστε σε συνομιλητές χαμηλής νοημοσύνης.

«Γινόμαστε, δηλαδή όταν το μάθουμε έχουμε ήδη γίνει». Αυτή είναι μια έκφραση που βρίσκω πιο κοντά στην αλήθεια μου. Δεν θυμάμαι κανένα σημείο της ζωής μου που να αποφάσισα συνειδητά ότι θα μου αρέσουν σεξουαλικά οι άντρες. Θυμάμαι ότι από πάντα μου άρεσαν, αλλά αυτό δεν ξέρω αν σημαίνει ότι ήταν στο γονίδιό μου.

Γιατί άραγε, πριν οποιαδήποτε γνώση για θέματα έλξης, στα πέντε μου, κοίταζα τον Γιαννάκη, τρία χρόνια μεγαλύτερό μου, φίλο από τη γειτονιά, όταν πήγαινε να κάνει μπάνιο, από την κλειδαρότρυπα; Αργότερα, ως «αναλυόμενος» έμαθα ότι υπήρξαν στο βιογραφικό μου τόσοι λόγοι που θα μπορούσαν να με έχουν κάνει ομοφυλόφιλο χωρίς να έχω αναγκαστικά γεννηθεί έτσι. «Έγινα» αλλά χωρίς εγώ να βάλω το χεράκι μου, χωρίς συνειδητή επιλογή. Εκεί που έβαλα το χεράκι μου ήταν το τι έκανα με αυτό που ανακάλυψα ότι ήμουν.

Το να είμαστε έτσι γονιδιακά με απαλλάσσει από κάθε ευθύνη αλλά δεν μου αρέσει, γιατί με κάνει υποκείμενο μιας βιολογίας και αυτό πάει ενάντια στη -ρομαντική μου ίσως- ανάγκη για λιγότερο καθορισμό, περισσότερη συνείδηση και ελευθερία. Μεγαλύτερο εύρος παιχνιδιού και ανακάλυψης.

Η ευθύνη μου είναι πώς έχω επιλέξει να φέρω τον εαυτό μου προς τα έξω, πώς εκφράζω αυτό που έχω ήδη μέσα μου και πώς το δουλεύω σε όλη μου την ζωή. Η ομοφυλοφιλία μου ήταν ήδη εκεί πριν μάθω καν την ύπαρξή της, ανεξάρτητα από μένα και μου χτύπησε την πόρτα. Εγώ απλά επέλεξα να την ανοίξω.