10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: HIV/AIDS

AIDS από μπατονέτες!

Θεωρίες συνωμοσίας

του Κύρου Κόκκα

Το AIDS προκαλείται από μπατονέτες. Και τη CIA που θέλησε να ξεπαστρέψει τους μαύρους. Και από την KGB που θέλησε να αφανίσει τη Δύση. Ή από το χλώριο του πόσιμου νερού. Ή από όλα μαζί.

Η βασίλισσα σκότωσε τη Νταϊάνα, η CIA την Μαίρυλιν Μονρόε, η Γιόκο Όνο τον Τζον Λένον, ο Φιντέλ Κάστρο τον Τζον Κέννεντι (αλλά μπορεί και η CIA, τo FBI, η KGB), ο Έλβις Πρίσλεϊ είναι ακόμη ζωντανός, η προσσελήνωση του 1969 δεν έγινε ποτέ, το Περλ Χάρμπορ ήταν προσχεδιασμένο, η CIA γκρέμισε τους δίδυμους πύργους, ο Μπιν Λάντεν είναι κολλητός του Μπους...

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ατελείωτες. Η τάση ορισμένων ανθρώπων να βλέπουν παντού δολοπλοκίες είναι γνωστή από παλιά στους ψυχίατρους. Πίσω από κάθε μεγάλο θέμα υπάρχει μια «άλλη» αλήθεια, καλά κρυμμένη από το κοινό.

Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι στον χώρο του HIV/AIDS δεν θα εμφανίζονταν κάποια ανάλογη θεωρία συνωμοσίας. Ήδη από πολύ νωρίς διατυπώθηκε η θεωρία ότι ο ιός HIV κατασκευάστηκε σε στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ ως μέσο βιολογικού πολέμου και πρωτοδοκιμάστηκε σε κατάδικους, από τους οποίους εξαπλώθηκε στον γενικό πληθυσμό.

Μία άλλη θεωρία τον θέλει (πάλι κατασκευασμένο από μυστικές υπηρεσίες) να εξαπλώθηκε μέσω πειραμάτων για την ηπατίτιδα ή μέσω εμβολίων για την πολιομυελίτιδα. Άλλη θεωρία τον θέλει ως μυστικό μέσο ελέγχου του πληθυσμού «εκφυλισμένων κοινωνικών ομάδων» (με τη ναζιστική έννοια του όρου), όπως μαύρων, τσιγγάνων, λατινοαμερικάνων κλπ.

Ωστόσο, η θεωρία με τις πιο απρόβλεπτες προεκτάσεις είναι αυτή που αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη του HIV.

Στην αρχή της επιδημίας οι επιστήμονες έψαχναν απεγνωσμένα να ανακαλύψουν το αίτιό της. Είχαν γίνει σκέψεις για τα πάντα. (Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονταν ότι είχαν προκαλέσει συμπτώματα AIDS σε ποντίκια βάζοντας επανειλημμένα μπατονέτες με KY jelly στον πρωκτό τους!).

Τελικά το 1984 οι ιολόγοι Luc Montagnier (γάλλος) και ο Robert Gallo (αμερικανός) δουλεύοντας σε ξεχωριστά εργαστήρια απομόνωσαν και ταυτοποίησαν τον ιό που προκαλεί το AIDS[1].

Robert Gallo
Luc Montagnier


Οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν ήταν τελείως επιστημονικές, διαφανείς και επαναλήψιμες και ανακοινώθηκαν με κάθε λεπτομέρεια. Ο ιός HIV συμφωνούσε με όλα τα επιστημονικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα παθογόνα μικρόβια (οι περίφημες «τέσσερις απαιτήσεις» του Κοχ, βάσει των οποίων από το 1890 καθορίζεται η σχέση ανάμεσα στα μικρόβια και τη νόσο που προκαλούν[2]), ο ιός φωτογραφήθηκε αμέτρητες φορές.

Φωτογραφία του HIV

Την ίδια στιγμή με την ταυτοποίηση του ιού γεννήθηκε και η αντίστοιχη θεωρία συνωμοσίας: ο ιός δεν υπάρχει. Είναι όλα ψέματα. Η δραματική αύξηση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο είναι τέχνασμα. Το AIDS προκαλείται από άλλα αίτια, υποστηρίζουν.

Ακόμη και όταν εμφανίστηκαν τα αντι-ιικά φάρμακα που στρέφονται κατά του ιού, τον καταστέλλουν και εξασφαλίζουν την επιβίωση στους μολυσμένους από τον ιό, οι παρανοϊκοί δεν πείστηκαν. «Το AIDS και όλα τα συμπτώματα των οροθετικών προκαλούνται από τα ίδια τα φάρμακα!».

Μια κραυγαλέα περίπτωση ήταν ο πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής Thabo Mbeki. Ήταν ένας από τους αρνητές του ιού, κατηγορούσε για συνομωσία τη CIA και τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέχρις ότου η κατακραυγή της κοινής γνώμης, τα 5,5 εκατομμύρια φορείς και τα 300.000 χιλιάδες θύματα του AIDS κάθε χρόνο στη Νότια Αφρική[3] τον ανάγκασαν να προσγειωθεί και να κάνει στροφή 180 μοιρών. Από εκεί που η υπουργός υγείας της χώρας πρότεινε θεραπείες με σκόρδο (!), το 2003 οι φαρμακοβιομηχανίες της χώρας άρχισαν να κατασκευάζουν μαζικά αντιρετροϊικά φάρμακα και να τα χορηγούν στον πληθυσμό[4].

Όταν τα πράγματα περνούν από τη θεωρία και την αντίδραση στην πράξη και την επιβίωση, πολλά αλλάζουν. Παρ’ όλα αυτά ανά τον κόσμο πολλοί θιασώτες των συνομωσιών παραμένουν αμετακίνητοι: ο ιός δεν υπάρχει! Όπως δεν υπάρχει χειρότερος τυφλός από αυτόν που δεν θέλει να δει, και χειρότερος κουφός από αυτόν που δεν θέλει να ακούσει.

Διαβάστε επίσης:

AIDS conspiracy theories, από τη Wikipedia
The Origin of AIDS, από το Snopes.com

Αναφορές

[1] Discovering the Cause of AIDS (sciencemag.org)

[2] Koch's postulates (from wikipedia.org), Definition of Koch's postulates (from medicinenet.com), Koch's Postulates (from MicrobiologyBytes.com)

[3] South Africa HIV & AIDS Statistics (from avert.org)

[4] SA firms take lead in Aids fight (from southafrica.info)