Από το πράιντ στις εκδρομές: ΜΜΕ

Αφιέρωμα: Το ελληνικό γκέι κίνημα

των Ζαχαρία Μαυροειδή, Λύο Καλοβυρνά και Δημήτρη Αγγελίδη

 

Eίκοσι ένα λόατ περιοδικά, ιστοσελίδες και πολυάριθμα μπλογκ ζωγραφίζουν μια πολύχρωμη–πολιτική, ακτιβιστική, ψυχαγωγική, lifestylίστικη, εξομολογητική– και πάντα πολύτιμη εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας.

 

Από το Αμφί, το πρώτο γκέι έντυπο στην Ελλάδα, μέχρι το Screw, το πιο πρόσφατο, έχουν κυκλοφορήσει πολλά περιοδικά, κάποια βραχύβια, κάποια πιο μακρόβια. Τα τελευταία χρόνια, με την εξάπλωση του διαδικτύου, δίπλα στα έντυπα προστέθηκαν νέοι τρόποι επικοινωνίας και ενημέρωσης, τα ηλεκτρονικά περιοδικά και τα μπλογκ, διευρύνοντας τις ευκαιρίες για αλληλοενημέρωση και φυσικά ευαισθητοποίηση.

Η ακόλουθη λίστα με τα 21 περιοδικά, ιστοσελίδες και μπλογκ είναι κάτι παραπάνω από μια αποδελτίωση της λόατ κληρονομιάς μας. Ήταν και είναι ένας προσωπικός και συλλογικός αγώνας, μια κατάθεση ψυχής, προσπάθειες να ξορκίσουμε την απομόνωσή μας και να δυναμώσουμε.

Ζητούμε συγγνώμη αν παραλείψαμε κάποια πρωτοβουλία, δράση ή ομάδα· σε τέτοια περίπτωση, παρακαλούμε ενημερώστε το 10%, ώστε να συμπεριληφθεί.


Έντυπα-ιστοσελίδες


Αμφί

afieroma-mme-amfiΤο Αμφί ήταν το πρώτο γκέι περιοδικό της Ελλάδας. Στήριγμα, βήμα και κρυφό σχολειό για μια ολόκληρη γενιά, ήταν από τους προπομπούς της γκέι κουλτούρας στην Ελλάδα. Ξεκινά να εκδίδεται την άνοιξη του 1978, ως έκδοση του Απελευθερωτικου Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ), καλώντας τους ομοφυλόφιλους «να αλώσουν το δικαίωμα του λόγου», να προκαλέσουν ένα «σκάνδαλο αλήθειας» και περιλαμβάνοντας την ιδρυτική διακήρυξη του ΑΚΟΕ, κείμενα για τη σεξουαλική απελευθέρωση, την ομοφυλοφιλία στον καπιταλισμό αλλά και στην ΕΣΣΔ, καθώς και τον πρώτο χάρτη της γκέι Αθήνας.

Συνεχίζει να εκδίδεται για δώδεκα ολόκληρα χρόνια (1978-1990), αλλά εκτός από περιοδικό ήταν σημείο αναφοράς για το γκέι κίνημα. Εκατοντάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους οι Νίκος Μουρατίδης, Μάρκελλος Νύκτας, Δημήτρης Ξανθούλης κ.ά.- πέρασαν από το ιστορικό υπόγειο της Ζαλόγγου 6α στα Εξάρχεια όπου στεγαζόταν το ΑΚΟΕ-Αμφί ανταλλάσσοντας επιθυμίες, ιδέες και οράματα και ξορκίζοντας ανασφάλειες, φόβους κι ενοχές.

Σταθμός στην πορεία του περιοδικού ήταν η μήνυση που δέχτηκε για τη δημοσίευση ενός ποιήματος που περιείχε τους στίχους «φουριόζικο καβλί» και «δυνατό καβλί». Προς υπεράσπιση του εκδότη του περιοδικού, Λουκά Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος τελικά αθωώθηκε, έσπευσαν ως συνήγοροι και μάρτυρες υπεράσπισης προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, πολιτικού και νομικού χώρου. Περισσότερα για την πλούσια ιστορία του θα διαβάσετε στο άρθρο του 10% για το Αμφί.


10%

afieroma-mme-10percentΤο free press περιοδικό 10% ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2003 από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Σύνθεση ως μια προσπάθεια στήριξης της γκέι κοινότητας, σε επίπεδο ενημέρωσης, υγείας, συνειδητοποίησης και γενικότερου ανοίγματος. Από το 2003 ώς το 2006 εξέδωσε 16 διμηνιαία τεύχη, με ευρύτατη διανομή σε 18 πόλεις της Ελλάδας και σε δύο πόλεις της Γερμανίας. Λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων το 2006 διακόπηκε η έντυπη έκδοση, ωστόσο το 10% συνέχισε να εκδίδεται ηλεκτρονικά, με επισκεψιμότητα γύρω στους 1000 μοναδικούς επισκέπτες την ημέρα.

Με σύνθημα «Το δικαίωμα στη διαφορά», το 10% προσπάθησε από την αρχή να καλύψει την ευρεία θεματολογία που αφορά τους γκέι άντρες και γυναίκες. Με συνεντεύξεις σημαντικών προσώπων (Παπαϊωάννου, Πάγκαλος, Μπακογιάννη, δήμαρχος Βερολίνου, κ.ά.), πρωτογενείς έρευνες και εκτενή ρεπορτάζ (ομόφυλες σχέσεις, σεξουαλική ζωή των γκέι, θρησκεία και ομοφυλοφιλία, γεννιόμαστε ή γινόμαστε, γκέι στην επαρχία κ.ά.), τη στήλη Φτου & βγαίνω, το κόμικ Στη μέση ο Μανώλης, τη στήλη συμβουλών της Καλής Νεράιδας, τη στήλη νομικών συμβουλών του elawyer, άρθρα θεωρητικά αλλά και πρακτικά κ.ά., το 10% παραμένει σημείο αναφοράς για τη λόατ κοινότητα της Ελλάδας.


Antivirus

afieroma-mme-av

Tο Αntivirus είναι ένα free press έντυπο που κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες από τον Δεκέμβριο 2003. Το περιοδικό περιέχει νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο, μαρτυρίες, θέματα υγείας, συνεντεύξεις κ.ά. Στον διαδικτυακό τόπο του περιοδικού θα βρείτε, πέρα από το περιοδικό σε ηλεκτρονική μορφή, φόρουμ, ειδήσεις, οδηγό πόλης, βιβλιοπαρουσίαση κ.ά.


City Uncovered

afieroma-mme-cu

Η City Uncovered είναι ένα δεκαπενθήμερο free press έντυπο, το οποίο έχει κλείσει αισίως τα 55 τεύχη. Ξεκίνησε το 2006 και περιέχει άρθρα ενημερωτικά πάνω σε γκέι, λεσβιακά, αμφιφυλοφιλικά και τρανσεξουαλικά θέματα, συνεντεύξεις, καλλιτεχνική επικαιρότητα κ.ά. Η εφημερίδα έχει αποκτήσει ένα ευρύ δίκτυο διανομής, όντας η πρώτη λόατ εφημερίδα που άρχισε να διανέμεται στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό. Σήμερα είναι μια σταθερή παρουσία στα δρώμενα της ΛΟΑΤ κοινότητας και δίνει μεγάλη έμφαση στην έκφραση της λεσβιακής φωνής.

Σημαντική δράση της City Uncovered είναι ο σχεδιασμός, υλοποίηση και δημοσίευση εκστρατειών για την αντιμετώπιση του HIV. Είναι η μοναδική σοβαρή πρωτοβουλία, εκτός από τη Σύνθεση, για την προώθηση του ασφαλέστερου σεξ στον γκέι πληθυσμό, οι δε εκστρατείες ήταν ευφάνταστες και καλά οργανωμένες.


Screw

Δες εδώ.


Το Κράξιμο

afieroma-mme-kraximo

Το Κράξιμο ήταν ένα γκέι περιοδικό που κυκλοφόρησε από το 1981 ως το 1993. «Περιοδικό επαναστατικής ομοφυλόφιλης έκφρασης» αυτοπροσδιορίζεται, αλλά ήταν πολλά παραπάνω• ήταν μια επίθεση στη σεμνοτυφία, μια εξύμνηση της καύλας ως πολιτικής ιδεολογίας, μια προσπάθεια βίαιου ανοίγματος της κοινωνίας στο καταδικαστέο «άλλο». Εκδότρια ήταν η εκδιδόμενη τραβεστί Πάολα, η οποία παρά τις μεγάλες αντιξοότητες της εποχής (διώξεις, μηνύσεις, οικονομική δυσπραγία) κατάφερε να βγάζει το περιοδικό επί 12 χρόνια. Το Κράξιμο φιλοξένησε συνεντεύξεις σημαντικών μορφών (Ταχτσής, Κάραλη, Παπαϊωάννου κ.ά.) αλλά στις σελίδες του δόθηκε φωνή στο μέχρι τότε βουβό: συνεντεύξεις με έναν νταβατζή, μια τζουρνατζού, ένα τσόλι. Συνεργάτες του περιοδικού ήταν σπουδαίοι άνθρωποι του γκέι και μη χώρου (Γκουαταρί, Πετρόπουλος, Μπίστικας, Χρονάς κ.ά.)

Ένας συλλεκτικός τόμος με επιλεγμένα άρθρα του εκδόθηκε το 2007 από τις εκδόσεις Γοργώ.


Πόθος

afieroma-mme-pothos

Στα τέλη του 1996 μια αιρετική εφημερίδα έκανε την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη. Το όνομά της Ο Πόθος, το περιεχόμενό της ανατρεπτικά ομοφυλοφιλικό, οι εκδότες της μια ομάδα ανθρώπων που τόλμησε να βγει επώνυμα προς τα έξω: ΟΠΟΘ - Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης. Ο Πόθος ήταν η πρώτη δωρεάν διανεμόμενη γκέι εφημερίδα στην Ελλάδα. Σκοπός της ήταν να αποτελέσει ένα βήμα αυθεντικής έκφρασης της σκέψης και του προβληματισμού γύρω από την ομοφυλοφιλία.

Ο Πόθος αγαπήθηκε από την avant garde, μισήθηκε από λιγοστούς γκέι για την αθυροστομία του, προκάλεσε την έκπληξη της αθηναϊκής πρωτοπορίας με την προκλητική εικονογράφησή του. Μαζί με τον Πόθο κυκλοφόρησε ως ένθετο το αιρετικό ένθετο Πούστριξ, αποδεικνύοντας ότι «ο χειρότερος εχθρός του πούστη είναι ο εαυτός του».

Ο Πόθος κυκλοφόρησε για δύο χρόνια από το υστέρημα, σε χρήμα και σε κόπο, των μελών του. Το 2007 εκδόθηκε ένας συλλεκτικός τόμος με κείμενα του Πόθου (επιμ. Άρης Μπατσιούλας) από τις εκδόσεις Γοργώ, όπου μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν.


Βιταμίνη Ο

afieroma-mme-vitamini-oΗ Βιταμίνη Ο είναι η Βιταμίνη Ομοφυλοφιλία. Ήταν το περιοδικό της Σύμπραξης Κατά της Ομοφυλοφοβίας. Η έκδοσή του ξεκίνησε το 1995, μαζί με την ίδρυση της Σύμπραξης και κυκλοφορούσε δωρεάν σε όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης. Το 2004, από το τεύχος 34 και μετά, η Βιταμίνη Ο κυκλοφορούσε σε συνεργασία με το περιοδικό Antivirus, κατά της βίας, σε κοινό έντυπο, ως το 2006, όταν σταμάτησε να κυκλοφορεί. Το περιοδικό φιλοξένησε σημαντικές συνεντεύξεις (Γλέζος, Λαζόπουλος, κ.ά.) και πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για την ομοφυλοφιλία.

Παλιά τεύχη μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Σύμπραξης, ενώ επιλεγμένα άρθρα και από τις δύο περιόδους θα βρείτε εδώ σε μορφή pdf.


Transexual Βήμα

afieroma-mme-transexual-vima

Το περιοδικό Transexual Βήμα εκδίδεται από το Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί-Τρανσέξουαλ. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2005, με στόχο την ενημέρωση για τα δικαιώματα των τραβεστί-τρανσέξουαλ και την προβολή διάφορων θεμάτων που απασχολούν την κοινότητά τους. Το Transexual Βήμα έχει βγάλει 5 τεύχη, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε ηλεκτρονικά εδώ.


queericulum vitae

Ηλεκτρονικό περιοδικό που εκδίδει η ομάδα QVzine. Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει τρία τεύχη, με ιδιαίτερα πρωτότυπη και εντυπωσιακή αισθητική και διεισδυτικά, πολιτικά κείμενα γύρω από την ομοφυλοφιλία, τη σεξουαλική ταυτότητα, τις συνδέσεις της με άλλα κοινωνικά προβλήματα, την έμφυλη ταυτότητα, προσφέροντας μια ανατρεπτική ματιά ως προς το τι σημαίνει σεξουαλική ταυτότητα.


Flesh machine

Το περιοδικό Flesh Machine κυκλοφόρησε πρώτη φορά το φθινόπωρο 2006 και εκδίδεται τρεις φορές τον χρόνο. Είναι ένα queer περιοδικό, «για το σώμα και τις επιθυμητικές μηχανές», που πραγματεύεται την έννοια της επιθυμίας γενικότερα μέσα από ένα πιο ριζοσπαστικό και λογοτεχνικό πρίσμα διανόησης, μια σοβαρή προσπάθεια να εξετάσει θέματα όπως ετεροκανονικότητα, φεμινισμός και σαδομαζοχισμός, τον ερμαφροδιτισμό, τα βασανιστήρια κ.ά.

Το Flesh Machine έχει εκδώσει 5 τεύχη και πωλείται σε επιλεγμένους χώρους (3€). Θα το βρείτε στον Πολύχρωμο Πλανήτη. Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ροζ Μωβ Σελίδες

Η πρώτη ΛΟΑΤ ιστοσελίδα της Ελλάδας ονομαζόταν Ροζ Μωβ Σελίδες και δημιουργήθηκε το 1996, καλύπτοντας κάλυπτε σχεδόν όλα όσα αφορούσαν τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Η ιστελίδα Roz Mov έμεινε ενεργή για δέκα χρόνια και σήμερα αποτελεί εξαιρετικά πολύτιμο ιστορικό αρχείο των δράσεων στον ελληνικό ΛΟΑΤ χώρο.


Gayworld.gr

afieroma-mme-gayworld

Το gayworld είναι ένας πλούσιος διαδικτυακός τόπος αφιερωμένος στη ΛΟΑΤ κοινότητα. Δημιουργός του gayworld είναι ο Ανδρέας Ιωαννίδης, δραστήριος ακτιβιστής του ελληνικού ΛΟΑΤ χώρου. Το πόρταλ περιέχει εκτενές φόρουμ με συζητήσεις επί παντός επιστητού, οδηγό πόλης, τσατ ρουμ για γνωριμίες, άρθρα και ειδήσεις σχετικές με το ΛΟΑΤ κίνημα, πληροφορίες για τρέχοντας δρώμενα στην πόλη, ερωτικές ιστορίες, μικρές αγγελίες κ.ά.


Gay Patras

Δες εδώ.


Transs.gr

Το transs.gr είναι ένα σάιτ που απευθύνεται σε όλη τη ΛΟΑΤ κοινότητα με έμφαση στα διαφυλικά άτομα. Στόχος είναι η ανάδειξη των δημιουργικών δυνάμεων των διαφυλικών ατόμων και η ανάπτυξη ενός διαλόγου γύρω θέματα φύλου. Το σάιτ περιέχει αγγελίες και άρθρα. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστοσελίδας είναι η ειδησεογραφία που αφορά ειδικά τα θέματα των διαφυλικών, καθώς φυσικά και των γκέι αντρών και γυναικών. Το transs.gr περιέχει επίσης μεγάλο όγκο παρουσίασης βιβλίων, καθώς η ιδιοκτήτρια του, Μαρίνα Γαλανού, είναι και η ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Πολύχρωμος Πλανήτης.


Lesbian.gr

afieroma-mme-lesbian.grΤο lesbian.gr είναι ένα πλούσιο πόρταλ που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο λεσβιακό κοινό. Είναι η μεγαλύτερη και πιο ενήμερη ιστοσελίδα για λεσβίες και περιέχει ειδήσεις, άρθρα, τσατ, αγγελίες, ταξιδιωτικούς οδηγούς κ.ά. Δίνει επίσης την δυνατότητα shopping. Θα βρείτε DVD με ταινίες ή σειρές, μπλουζάκια και rainbow gadgets. Το lesbian.gr είναι δημιουργία της Μαρίας Cyber.


Σαπφίδες

afieroma-mme-sapphidesΟ ιστότοπος Σαπφίδες δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2000 και αποτελεί έναν εκτενέστατο κατάλογο λεσβιακού περιεχομένου. Δημιουργήθηκε από την Ερμεία με στόχο να ανθολογηθεί ένας κατάλογος που να συγκεντρώνει οτιδήποτε σχετικό στο διαδίκτυο, να μας ενημερώνει και να μας βοηθάει να επικοινωνούμε και να αρθρώσουμε το δικό μας λόγο. Ένα μεγάλο προτέρημα των Σαπφίδων είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου τους υπάρχει και στην αγγλική γλώσσα.


gayathens.gr

Το gayathens.gr είναι το αδερφάκι του lesbian.gr. Και τα δύο ανήκουν στην Proud Productions. Τα δύο πόρταλ έχουν πανομοιότυπη δομή και περιεχόμενο, με μόνη διαφορά ότι το gayathens.gr απευθύνεται κυρίως στο αντρικό κοινό.


Gaygreece.gr

Το gaygreece.gr είναι ένα πλούσιο πόρταλ, με ειδήσεις, πληροφορίες για εκδηλώσεις, προσφορές για εκδρομές, αγγελίες, βιβλιοκριτική, ταινίες κ.ά. Δεν είναι όλες οι σελίδες του σάιτ εξίσου ενημερωμένες. Μέρος της ύλης του πόρταλ υπάρχει και στο περιοδικό DEON, το οποίο το βρίσκεται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση deon.gr.


Νταλίκα

afieroma-mme-ntalikaΤο πιο πρόσφατο περιοδικό της λεσβιακής κοινότητας ονομάζεται Νταλίκα και εκδίδεται από τη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας. Το πρώτο τεύχος (Διαδρομή 1η) κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2009.


Απελευθέρωση

afieroma-mme-apeleytherosiΤριμηνιαία εφημερίδα που εξέδιδε η ΠΟΕΚ από τον Μάρτιο του 2004 έως περίπου το 2007. Συνολικά η ΠΟΕΚ εξέδωσε έξι τεύχη της εφημερίδας, με αναφορές σε επίκαιρα θέματα και θέματα που αφορούσαν το LGBT κίνημα.


Λάβρυς

Το Λάβρυς, ένα τα δύο αμιγώς λεσβιακά περιοδικά που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, έβγαινε το διάστημα 1982-1983 από την πρώτη λεσβιακή ομάδα, την Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλόφιλων Γυναικών. Ναι μεν είχε μια σχετικά μικρή σε χρονικά πλαίσια παρουσία με μόνο τρία τεύχη, όμως τα θέματα που έθιγε μέσα από τις σελίδες του εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να θεωρούνται και να παραμένουν επίκαιρα. Λάβρυς είναι το διπλό τσεκούρι των Αμαζόνων και σύμβολο του λεσβιασμού.


Μαντάμ Γκου

Μαντάμ Γκου ονομαζόταν ένα από τα δύο αμιγώς λεσβιακά περιοδικά, το οποίο έβγαλε τέσσερα συνολικά τεύχη. Το Μαντάμ Γκου, που σημαίνει λεσβία στα καλλιαρντά, πρωτοκυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 1995 και σταμάτησε τον Απρίλιο 1997. Ενδεικτικά άρθρα του ήταν ένας κατάλογος με ταινίες λεσβιακού ενδιαφέροντος, για τη λεσβιακή κοινότητα της Ερεσσού, μια λεσβιακή βιβλιογραφία στα ελληνικά κ.ά.


Gay

afieroma-mme-gay

Γκέι περιοδικό που κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Μάιο 1988, από τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και συνεργάτες τον Βαγγέλη Γιαννέλο, τον Ιωσήφ Βαρδάκη, την Ειρήνη Πετροπούλου κ.ά. Το Gay έβγαλε τρία τεύχη.


Μπανάνες

Έκδοση του Αυτόνομου Μετώπου Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης, της πρώτης γκέι οργάνωσης της Θεσσαλονίκης, το οποίο έβγαλε μόνο ένα τεύχος το 1980.


Μπλογκ

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα γκέι, λεσβιακά και τρανς μπλογκ έχουν αναδειχτεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της ΛΟΑΤ ζωής της χώρας μας, ανοίγοντας ένα ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο όχι μόνο για αυτοέκφραση (και όλα τα θετικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται) αλλά και προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για ανατροφοδότηση, για σοβαρή ενημέρωση σε τομείς που έμεναν αόρατοι για το κυρίαρχο ρεύμα, και κυρίως για ανάδειξη του πλούτου της πολυσχιδούς γκέι κουλτούρας, με όλες τις πολυχρωματικές ποικιλίες και αντιφάσεις της.

Είτε εξομολογητικού χαρακτήρα είτε πολιτικού, ενημερωτικού, κωμικού, βιβλιογραφικού και σινεφιλικού, τα ελληνικά γκέι μπλογκ βοηθούν πολλές γκέι και τρανς γυναίκες και άντρες να αποδεχτούν και να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους στις διάφορες πτυχές της. Τα μπλογκ επίσης έπαιξαν και παίζουν ρόλο ακτιβιστικό, ενημερώνοντας, συσπειρώνοντας και κινητοποιώντας.

Λόγω του πλήθους των lgbt ελληνικών μπλογκ, η ονομαστική αναφορά σε αυτό το πλαίσιο δεν θα είχε νόημα (άλλωστε το 10% έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν κατάλογο lgbt ελληνόφωνων μπλογκ, τον οποίο σύντομα θα επικαιροποιήσει, ενώ δημοσιεύει κατά καιρούς συνεντεύξεις και συνεργασίες με μπλόγκερ). Αξίζει όμως να αναφέρουμε τέσσερις ιδιαίτερες περιπτώσεις κινητοποίησης μπλόγκερ με ευρύτερο αντίκτυπο:

Σε μια πρωτοβουλία πέντε μπλόγκερ (erva cidreira, gay super hero, tifoeus, Thomas Xomeritis, elawyer) οφείλουμε την ελληνική μετάφραση των Αρχών της Γιογκιακάρτα, μιας οικουμενικής διακήρυξης αρχών σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού στην οποία κατέληξαν ειδικοί από το χώρο του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει απευθύνει σύσταση στα κράτη της ΕΕ να ενσωματώσουν τις Αρχές στις πολιτικές τους. Η ελληνική μετάφραση του κειμένου βρίσκεται δημοσιευμένη στο ομώνυμο μπλογκ.

Τον Μάρτιο του 2008, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στη Βουλή, το οποίο απέκλειε τα ομόφυλα ζευγάρια, ομάδα μπλόγκερ συνέστησε την πρωτοβουλία «Έλληνες μπλόγκερ εναντίον των διακρίσεων», με σκοπό να ενημερωθούν για τη διάκριση του Συμφώνου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιστοσελίδες και ιστολόγια σε όλο τον κόσμο. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν με τη συνυπογραφή τους περισσότερα από 250 ιστολόγια, αρκετά από το εξωτερικό. Το μπάνερ και το κείμενο της πρωτοβουλίας αναδημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες lgbt ειδησεογραφικού χαρακτήρα.

Τον Νοέμβριο του 2008, ενόψει της προγραμματισμένης δίκης των παντρεμένων στην Τήλο ομόφυλων ζευγαριών, ομάδα μπλόγκερ πρότεινε στην επιτροπή του Athens Pride να πραγματοποιηθεί διαδήλωση υποστήριξης του γάμου ομοφύλων έξω από τη βουλή και εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης των διωκόμενων.

Τέλος, στην κινητοποίηση για την παροχή ασύλου στον ομοφυλόφιλο ιρανό πρόσφυγα το 2007, μπλόγκερ έπαιξαν σημαντικό ρόλο με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης σε ιστοσελίδες και ιστολόγια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην άσκηση πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση που τελικά παρείχε άσυλο στον ιρανό ομοφυλόφιλο.


Transsworld.gr, Gay.gr

Δύο παλιότεροι ιστότοποι, το Transsworld.gr και το Gay.gr δεν λειτουργούν πλέον, ίσως προσωρινά.


Πηγές

Σαπφίδες

Wikipedia

Αρχείο της «Σύνθεσης»

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 30 guests και κανένα μέλος