Δεν μπορώ να κρύβομαι μια ζωή

Αφιέρωμα: γκέι & εφηβεία

Ο Μ.Σ. είναι 14 χρονών, πάει Α΄ Γυμνασίου, ζει στα περίχωρα της Αθήνας, είναι γκέι και μας μιλά για τη ζωή του.

Συνέντευξη στον Σταύρο Γιαννακόπουλο

 

ms-01Μια μέρα που σερφάριζα σ' ένα γκέι τσατ μου έστειλε μήνυμα ένας που ήθελε να με γνωρίσει. Δήλωνε 18, οπότε απορριπτόταν καταρχήν λόγω μικρής ηλικίας (μου αρέσουν οι 30+ άντρες), αλλά επέμενε και αποφάσισα να του μιλήσω. Μου ξεφούρνισε πως ήταν 13 στα 14 και πήγαινε Α΄ Γυμνασίου! Δεν είχα ξαναμιλήσει με τόσο νεαρό γκέι πλην του εαυτού μου, τότε που ήμουν σ' εκείνη την ηλικία. Αναρωτήθηκα πόσα πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε και πώς είναι η νοοτροπία των γκέι εφήβων στις μέρες μας. Του πρότεινα λοιπόν μια συνέντευξη στο 10% και δέχτηκε.

Η συνέντευξη έγινε μέσω διαδικτύου. Το όνομα και η περιοχή του 14χρονου δεν δημοσιοποιούνται, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του. Μένει στα περίχωρα της Αθήνας, με γονείς ηλικίας σαράντα κάτι και δύο μεγαλύτερες αδελφές.

 


 

Από ποια ηλικία άρχισες να νιώθεις κάποια διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητά σου;

Μμμ... από μικρός μου άρεσε να παίζω με την αδελφή μου και τέτοια. Μετά άρχισα να βλέπω πιο πολύ τ' αγόρια ερωτικά, από τα 9 μου δηλαδή.

Συχνά λένε ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια φάση που περνάμε. Εσύ πώς νιώθεις γι' αυτό;

Είμαι γκέι. Εγώ με έχω αποδεχτεί, απλώς διαβάζω για άλλους, για coming oυt και τέτοια. Θέλω μια μέρα να κοιτάξω στα τον άλλον στα μάτια και να 'μαι είμαι καθαρός.

Νιώθεις ενταγμένος στο σχολικό σου περιβάλλον ή θεωρείς ότι πρέπει να κρύβεσαι;

Μμμ... δύσκολο αυτό... Δεν ξέρω. Μερικοί με αποδέχονται ενώ άλλοι όχι. Μερικοί με λένε γκέι, αλλά όχι εκείνα τ' άτομα που αγαπώ και με αγαπάνε. Και δε με νοιάζει για τους άλλους.

Οι καλύτεροι σου φίλοι είναι αγόρια, κορίτσια ή και τα δύο;

Είναι κορίτσια, γιατί νιώθω πιο άνετα μαζί τους. Τις βοηθώ και δεν είναι ηλίθιες. Αντίθετα με τ' αγόρια, που είναι σχεδόν όλοι κάφροι.

Αντιμετωπίζεις διακρίσεις στα λόγια των γονιών σου, των φίλων σου, των καθηγητών; Όταν ακούς αρνητικά σχόλια πώς το αντιμετωπίζεις;

Δεν νομίζω να μου φαίνεται, αλλά μερικοί από το σχολείο με λένε γκέι, αν και δεν ξέρω γιατί. Νιώθω ότι εκείνη την ώρα με απομονώνουν και λέω πάντα κάτι καλό για να «κρυφτώ». ΟΚ τι να κάνω; Έτσι είναι η ζωή;

Θα ήθελα κάποιον να με καταλαβαίνει και να με συμβουλεύει. Αλλά όχι να με ΚΡΙΝΕΙ.


Ποιες πρακτικές χρησιμοποιείς για να μη φαίνεσαι ότι είσαι γκέι; Αν σου δινόταν η ευκαιρία να είσαι ελεύθερος να είσαι ο εαυτός σου τι θα έκανες;

ms-02Λοιπόν, συνήθως ξέρω να υποστηρίζω τον εαυτό μου με τις απαντήσεις μου. Πολλές φορές με πληγώνουν άτομα όχι με το να με λένε γκέι, αλλά με το να μη με σέβονται. Κάθε άνθρωπος αξίζει σεβασμό. Πολλές φορές κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, είμαι και εύσωμος, λίγο δύσκολο πια χιχιχιχι... Αν μπορούσα να 'μαι ελεύθερος, σίγουρα θα ήμουν συνέχεια με τη σχέση μου και δεν θα φοβόμουν τι θα γίνει αν με δει κανείς να φιλιέμαι... Απλώς επειδή, ΟΚ Ελλάδα είμαστε, δεν γίνεται να αποδεχτούν πλήρως τον γκέι πληθυσμό δεν θα φιλιόμασταν συνέχεια και οπουδήποτε.

Οι γονείς σου γνωρίζουν για σένα;

Όχι, όχι σίγουρα όχι. Φοβάμαι να τους το πω. Ίσως δεν με δεχτούν. Ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά και να μαλώσω με τους γονείς μου ΟΚ. Την αδελφή μου δεν θέλω να χάσω, γιατί είναι ρατσίστρια.

Σκέφτεσαι να τους το πεις;

Πιστεύω ότι θα το κάνω όταν αποκτήσω την ελευθερία μου, το δικό μου σπίτι και είμαι ανεξάρτητος από μαμά και μπαμπά. Κι αυτό γιατί φοβάμαι πως δεν θα με αποδεχτούν, δεν θα μου μιλάνε, δεν ξέρω, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω ότι θα με χτυπήσουν, αλλά δεν το λέω και με σιγουριά, αν και βέβαια δε με έχουν χτυπήσει ποτέ. Επίσης φοβάμαι την απόρριψη, την αδιαφορία από μέρους τους, το να είναι θυμωμένοι και τις υστερίες.

Τα αδέλφια σου γνωρίζουν για σένα;

Η μία δεν το ξέρει γιατί είναι ρατσίστρια. Έχω και μια άλλη αδελφή, που ίσως αντιδράσει ψύχραιμα. Είναι πολύ καλή και ίσως με βοηθήσει.

Πιστεύεις πως αξίζει να την κάνεις παρέα όταν δεν σε αποδέχεται γι' αυτό που είσαι;

Αυτή με βοήθησε ως τώρα. Όταν είχα κάτι με αυτήν μίλαγα και πιστεύω πως αν βρω τρόπο να με καταλάβει ΟΚ, αλλά ξέρω στην ζωή δεν θα σε αποδέχονται όλοι. Αν την χάσω θα είναι μεγάλο πλήγμα για μένα, αλλά ΟΚ, δεν μπορώ να κρύβομαι μια ζωή.

Υπάρχουν φίλοι ή συγγενείς που ξέρουν για σένα και σε στηρίζουν;

Όχι, δεν το ξέρει κανείς.

Νιώθεις την ανάγκη για στήριξη όσον αφορά την ομοφυλοφιλία σου;

Όχι, νομίζω ότι τα καταφέρνω, αλλά φυσικά θα ήθελα κάποιον με τον οποίο να μιλάω που να με καταλαβαίνει και να με συμβουλεύει. Αλλά όχι να με ΚΡΙΝΕΙ.

Είναι υπέροχο να σε αποδέχονται όπως είσαι.


Πώς πιστεύεις πως θα αντιδρούσαν οι γονείς σου, οι φίλες-οι, οι συμμαθητές-τριές, συγγενείς και οι καθηγητές-τριές σου στο ενδεχόμενο να αποκαλύψεις τα πραγματικά σου αισθήματα;

Στην αρχή θα ταραχτούν, αλλά ίσως να με αποδεχτούν, ίσως όχι ανάλογα και με το timing. Πάντως εύχομαι να με αποδεχτούν.

Θα ήθελες να έχεις έναν γκέι κολλητό;

Ναι, θα ήθελα πολύ, αλλά κολλητό όχι μέσω νετ. Θα ήταν πολύ ωραίο αν με ένιωθε, ανταλλάζαμε ιδέες και τέτοια... Τουλάχιστον θα 'χα με κάποιον να μιλήσω χωρίς να παραποιώ τα ονόματα.

Έχεις κάνει σεξ με κάποιο άτομο; Νιώθεις έτοιμος για κάτι τέτοιο ή νιώθεις πολύ μικρός ακόμη;

Μόνο φιλιά. Έχω εκπαιδευτεί καλά, χιχιχιχι. Όχι, δεν έχω κάνει τίποτε και ναι νιώθω ακόμη μικρός...αν και μερικές φορές θέλω πολύ.

Πώς γνωρίζεις τα αγόρια με τα οποία φιλιέσαι και τι ηλικίας είναι;

Από τα γκέι σάιτ και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από εμένα. Ο μικρότερος ήταν 16 και ο μεγαλύτερος 31, με τον οποίο είχα κάνει και τη μεγαλύτερη σχέση.

Τι ηλικίας είναι οι άνθρωποι με τους οποίους βγαίνεις; Μπορείς να βρεις γκέι εφήβους κοντά στην ηλικία σου;

Μμμ... δεν ξέρω, είναι ανάλογα τον άνθρωπο και αν μπορεί να αποδεχτεί τον εαυτό του.... Δεν νομίζω να μπορώ, γιατί το καμάκι στους δρόμους έχει σταματήσει και πολλοί φοβούνται να μπουν σε τέτοια σάιτ.

Εσύ από πού αντλείς τη δύναμη να μπαίνεις σε γκέι σάιτς; Έχει βοηθήσει το ότι έχεις αποδεχτεί τον εαυτό σου;

ms-03Ναι, με έχει βοηθήσει πολύ που με έχω αποδεχτεί. Ξέρεις, το να μπαίνεις σε γκέι σάιτ δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι θα κάνεις κάτι. Όπως προανέφερα, το καμάκι στον δρόμο έχει σταματήσει, κι εγώ λόγω ηλικίας δεν μπορώ να τρέχω στα Γκάζια για να βρω φίλο. Μπαίνω εδώ μήπως και βρω αυτό που ψάχνω.

Τι σε κάνει να πιστεύεις πως έχει σταματήσει το καμάκι στους δρόμους; Το βιώνεις ή στο έχουν πει ή το έχεις διαβάσει κάπου;

Ξέρεις το βιώνω εδώ. Έχω κάνει πολλές γνωριμίες από δω μέσα, ενώ όταν βγεις έξω στον δρόμο δεν θα παιχτεί τίποτα...

Γνωρίζεις τι είναι το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας; Θα ήθελες να συμμετάσχεις στη διοργάνωση κάποια στιγμή με γκέι εφήβους;

Ναι, θα το 'θελα να δείξουμε ότι είμαστε και εμείς που, αν και μικροί, ξέρουμε τι θέλουμε και αν έπρεπε να βγούμε με τα εσώρουχα θα το κάναμε. Αν κι εγώ προσωπικά λόγω σώματος καλύτερα να το αποφύγω. Δε θα 'θελα κάτι εξτρίμ σαν εμφάνιση ή κάτι τέτοιο. Με την ομιλία ίσως να κάνουμε τους ανθρώπους να μας καταλάβουν. Είναι υπέροχο να σε αποδέχονται όπως είσαι. Θα ήταν και πολύ ωραίο όλα τα γκέι ζευγάρια στο τέλος να φιλιόντουσαν.

Θα ήθελες να υπήρχε σεξουαλική αγωγή στα σχολεία που να σας εξηγεί τι είναι το σεξ και να μιλάει για τους γκέι ως φυσιολογικούς ανθρώπους; Τι πιστεύεις ότι φταίει που δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα;

Αν και από την αρχαιότητα υπήρχαν γκέι άντρες, πιστεύω ότι η νοοτροπία μας είναι αυτό που μας καταστρέφει. Πολλοί είναι ρατσιστές και όχι μόνο σε θέματα ομοφυλοφιλίας αλλά και σε θέματα πολιτισμού• πολλοί δε δέχονται τους αλλοδαπούς. Αλλά αυτό είναι άσχετο με την ερώτηση, απλώς ήθελα να το αναφέρω, γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι με ίδια δικαιώματα και ανάγκες. Πιστεύω πως η γραφειοκρατία μας κρατάει πίσω. Να υπήρχε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και να μάθουν το παιδιά ότι το να σε γκέι δεν είναι κάτι κακό αλλά πολύ φυσικό... Η απάντηση είναι ναι!!! Θα έπρεπε να υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Είσαι υπέρ του γκέι γάμου και της υιοθεσίας από ομόφυλα άτομα; Εσύ θα παντρευόσουν; Θα υιοθετούσες παιδιά;

Είμαι υπέρ του γάμου, αν θες να παντρευτείς και το θεωρείς αναγκαίο, αλλά όχι υιοθεσία, γιατί το παιδάκι θα νιώθει άσχημα αν το ρωτάνε στο σχολείο αν έχεις μαμά και να λέει έχω δύο μπαμπάδες και πολλοί θα το απορρίψουν.

Τι θα άλλαζες αν θα μπορούσες στον κόσμο και τι σ' εσένα αν είχες το μαγικό ραβδάκι;

Θα τους έκανα πιο φιλελευθέρους χωρίς ταμπού... Σε μένα την αυτοπεποίθησή μου, δυστυχώς δεν έχω καθόλου.

Εσύ θα απέρριπτες ένα παιδάκι που έχει 2 μπαμπάδες ή 2 μαμάδες Γιατί πιστεύεις πως το κάνουν αυτό τα παιδιά, δηλαδή να απορρίπτουν άλλα παιδιά;

Εγώ ποτέ δεν θα απέρριπτα αυτό το παιδάκι, όμως αλλά παιδία ή ακόμα και μεγάλοι ίσως να μην καταλάβουν για τους δύο μπαμπάδες ή τις δύο μαμάδες. Στην Ελλάδα πολλοί πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι άσχημο, συνεπώς το παιδάκι δεν θα είναι καλό.

Ξέρεις τι είναι οι αμφισεξουαλικοί; Έχεις γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους; Πιστεύεις πως αντιμετωπίζουν ρατσισμό, και αν ναι από ποιον;

Είναι όταν πας και με τα δύο φύλα σωστά; Από κοντά όχι και δεν θα 'θελα γιατί τους φοβάμαι. Δεν ξέρουν τι θέλουν και ίσως σε πληγώσουν πιο άνετα από τους γκέι. Πιστεύω πως, ναι, εμείς οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει τι είναι ο ομοφιλοφιλισμός και ίσως φοβούνται το διαφορετικό.

Με τι θέλεις να ασχοληθείς όταν μεγαλώσεις;

Θα ήθελα να γίνω ψυχολόγος ή σύμβουλος γάμου, αλλά επειδή βαριέμαι να διαβάζω θα προτιμήσω αισθητικός. Λολολολ!

Πώς θέλεις τη ζωή σου να είναι όταν μεγαλώσεις;

Μμμ... θέλω να με είμαι ελεύθερος μόνο αυτό θέλω. Α! Και να έχω κάποιον δίπλα μου.

 

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 guests και κανένα μέλος