Η Γνώμη του 10%

Δεν γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες. Γινόμαστε.

του Λύο Καλοβυρνά

athens-pride-120Νομίζουμε ότι γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες, αλλά δεν. Γινόμαστε. Μέσα από ένα αυστηρότατο εκπαιδευτικό σύστημα ανταμοιβής και τιμωρίας μαθαίνουμε πώς πρέπει να φερόμαστε σαν άντρες ή γυναίκες, δηλαδή αποκτάμε κοινωνικό φύλο. Το οποίο δεν είναι παρά μια κοινωνική κατασκευή. Η οποία διαφέρει από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο.

Μια από τις πιο άκαμπτες κοινωνικές συμβάσεις είναι ότι εφόσον έχεις ΧΥ χρωματοσώματα (άρρεν) πρέπει να σου αρέσουν οι γυναίκες και αν έχεις ΧΧ χρωματοσώματα (θήλυ) πρέπει να σου αρέσουν οι άντρες. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες έχει αναπτυχθεί η έρευνα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, καταδεικνύοντας την κοινωνική κατασκευή των φύλων αλλά και της σεξουαλικότητας. Ακαδημαϊκές μελέτες, διδακτορικά, μεταπτυχιακές εργασίες και έρευνες ανάγουν τη σεξουαλικότητα σε επιστημονικό εννοιολογικό εργαλείο με στόχο την κατανόηση των ταυτοτήτων και την ανάδειξη της πολυμορφίας της.

Τι σημαίνει γκέι; Είναι ταυτότητα ή σεξουαλική πράξη; Γιατί οι λεσβίες είναι αόρατες; Πώς ιεραρχούνται τα φύλα; Έρευνες που πραγματοποιούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια εστιάζουν στις λεσβιακές, γκέι, αμφί, τρανς και queer σεξουαλικές ταυτότητες και ανοίγουν το θέμα της ύπαρξης πολλών σεξουαλικοτήτων και της σχέσης τους με τις έμφυλες ταυτότητες.

Αυτά και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα θίγει η ημερίδα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην προφεστιβαλική εκδήλωση: «Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα». Καθηγήτριες και καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές και ακτιβιστικές ομάδες θα παρουσιάσουν μελέτες σχετικές με τις lgbtq κοινότητες στην Ελλάδα.

Από αυτούς, έχουν ήδη παρουσιάσει στο 10% την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά τους ο Κώστας Γιαννακόπουλος (τεύχος 11: ¨«Τίποτα δεν είναι φυσικό» και ο Κώστας Κανάκης (τεύχος 23: «Η αγωνία για την αρρενωπότητα»), ενώ στο επόμενο τεύχος θα δημοσιευτεί η εξίσου ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Βενετίας Καντσά.

Η ημερίδα γίνεται το Σάββατο 9 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Συγγρού 136, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2) 10:30-14:30.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου θεωρητικούρες για επιστήμονες και βαρεμένους. Αφορούν πολύ πρακτικά καθημερινά θέματα, όπως το πώς βιώνουμε τον ανδρισμό μας ή τη γυναικότητά μας, τι σόι γυναίκες ή άντρες μας μάθανε να είμαστε, πώς επηρεάζει η σεξουαλικότητα τη ζωή μας. Be there!

10:45-11:00 Χαιρετισμοί-Έναρξη, Φιλίππα Διαμάντη, Μέλος του Athens Pride, Αλεξάνδρα Χαλκιά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

11:00-12:40 Πάνελ 1 Συντονίστρια: Αλεξάνδρα Χαλκιά

«Ορατά αόρατες, αόρατα ορατές. Δύο όψεις της λεσβιακής παρουσίας στην Ελλάδα». Βενετία Καντσά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Ενσώματη συμμετοχή: υποκειμενοποίηση και queer συλλογικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα». Άννα Αποστολίδου, Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Ανθρωπολογίας, University College London, UK.

«Πολιτισμικές εννοιολογήσεις της μοναξιάς: Συγγένεια, κοινότητα και πολιτικές του lgbt/ΛΟΑΤ κινήματος». Κώστας Γιαννακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Τα καλιαρντά του Ηλία Πετρόπουλου: η ορατότητα και το περιθώριο της ομοφυλοφιλικής εμπειρίας». Τerminal 119 για την κοινωνική και ατομική αυτονομία.

13.00-14.40 Πάνελ 2 Συντονίστρια: Άννα Αποστολέλλη

«Από τη λεσβιακή θεματική στο queer: η διαδρομή μιας εμπειρικής έρευνας». Στυλιανή Λαχανιώτη, Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Κοινωνικές αναπαραστάσεις της ομοφυλοφιλίας στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο». Βασίλης Διαμαντόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Αναπαραστάσεις για το κοινωνικό φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στις περσόνες των ελληνικών ΛΟΑΤ /LGBTQ μπλογκ». Κωστής Σπηλιώτης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γιώργος Χαλάτσης, Διδάσκων Ισπανικού Πολιτισμού, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

«Γλώσσα, αρσενικότητα και σεξουαλικότητα: Οι προσωπικές αγγελίες στο διαδίκτυο». Κώστας Κανάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 guests και κανένα μέλος