Η Γνώμη του 10%

Γκέι πράιντ και ανθρώπινα δικαιώματα

του e-lawyer

090517-moscow-120Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας, την ημέρα που εκατοντάδες lgbt φαν της Εurovision βρέθηκαν στην Μόσχα για τον τελικό της διοργάνωσης, στην πόλη απαγορεύτηκε μια γκέι εκδήλωση, το Σλαβικό Πράιντ, και οι συμμετέχοντες διώχτηκαν από την αστυνομία.

Η απαγόρευση του πράιντ, η σύλληψη διοργανωτών, ακόμα και οι φραστικές καταδίκες του πράιντ από επίσημα χείλη συνιστούν κραυγαλέες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Ρωσική Ομοσπονδία, κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβαλλόμενο μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), δεν σεβάστηκε το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Θεώρησε προφανώς ότι αυτά αποτελούν δικαιώματα των ετεροφυλόφιλων πολιτών.

Το 2007 η Πολωνία καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ («δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης») επειδή ο Δήμαρχος της Βαρσοβίας είπε σε μια συνέντευξη: «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, αλλά όχι και να διαδηλώνουν». Το αποτέλεσμα ήταν οι υπηρεσίες του Δήμου να εκλάβουν τα λόγια του ως εντολή απαγόρευσης μιας παρέλασης κατά των διακρίσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε (υπόθεση Baczkowski κατά Πολωνίας) ότι οι αιρετοί κρατικοί λειτουργοί δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν δηλώσεις σε βάρος ευπαθών ομάδων, επειδή οι υφιστάμενοί τους υπάλληλοι είναι πολύ πιθανό να εκλάβουν τα λόγια τους ως εντολές απαγόρευσης δικαιωμάτων!

Τα γκέι πράιντ προστατεύονται ως γεγονότα ειδικής σημασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έχει αποφανθεί το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε δύο κείμενά του (Σύσταση 211(2007) για την ελευθερία της συνάθροισης και της έκφρασης ΛΟΑΤ προσώπων και Ψήφισμα 230/2007 για την ελευθερία της συνάθροισης και της έκφρασης ΛΟΑΤ προσώπων).

Και όμως, παρά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας στις 17 Μαΐου, κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δεν καταδίκασε τα γεγονότα στην Ρωσία. Ακόμη χειρότερα: μάλλον κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δεν είχε υπόψη του τον εορτασμό της ημέρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ζητάμε συγγνώμη λοιπόν που την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα ευρωψηφοδέλτια, αντί να ασχοληθούμε με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ασχολούμαστε με άγνωστες λέξεις, όπως «Ευρώπη».

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 1039 guests και κανένα μέλος