Η Γνώμη του 10%

Δεν δικάζεται η ομοφυλοφιλία! Με τους ομοφυλόφιλους τι γίνεται;

του Λύο Καλοβυρνά

diki_largeΤα γεγονότα

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε η δίκη εναντίον του Λύο Καλοβυρνά και της Σύνθεσης για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Μέσα και έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της λόατ κοινότητας. Παρών στη δίκη ήταν ο Λύο Καλοβυρνάς αλλά όχι ο μητροπολίτης.

Η απόφαση θα εκδοθεί κάποια στιγμή από τα Χριστούγεννα και μετά - ενδέχεται δε να πάρει έως τον Ιούνιο. Σε περίπτωση καταδίκης, θα ασκηθεί έφεση.

Ας σημειωθεί ότι ο Σεραφείμ Πειραιώς έχει επίσης ασκήσει αγωγή κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Χάρη και της εφημερίδας Τα Νέα, λόγω ενός άρθρου στο οποίο ο Γιάννης Χάρης στηλίτευε τον ρατσιστικό λόγο του μητροπολίτη. Η εκδίκαση της αγωγής ήταν προγραμματισμένη για τον Μάιο 2009 αλλά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο. Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Χάρη εδώ. Αγωγή έχει καταθέσει επίσης εναντίον του Γρηγόρη Βαλλιάνατου, για παρόμοιους λόγους.

Η υπερασπιστική γραμμή βασίστηκε στο ότι αφενός δεν στοιχειοθετείται συκοφαντική δυσφήμιση, αφού ο εναγόμενος δεν προέβη σε κανένα ψευδή αποδείξιμο ισχυρισμό (π.χ. κλέβει λεφτά, δεν πατάει στις λειτουργίες, κτλ), αφετέρου ότι οι έμμεσοι χαρακτηρισμοί (π.χ. παπάρας) είναι αξιολογικές κρίσεις που ναι μεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια θεωρητική κλίμακα ηπιότητας ή οξύτητας αλλά δεν επιδέχονται απόδειξη.

Σημαντικό στοιχείο ήταν ότι το επίμαχο άρθρο του Λύο Καλοβυρνά δεν ήταν αναίτια αλλά αποτέλεσε αντίδραση στη συνέντευξη του Σεραφείμ Πειραιώς, στην οποία βάλλει με μίσος εναντίον όχι μόνο της ομοφυλοφιλίας αλλά και των ίδιων των ομοφυλόφιλων.

Η ουσία

Επανειλημμένες φορές ο δικαστής της έδρας έκοψε τη συζήτηση όταν κινήθηκε στο θέμα κατά πόσο ο μητροπολίτης νομιμοποιούταν να πει αυτά που είπε για τους γκέι με τον συγκεκριμένο τρόπο και να μένει στο απυρόβλητο. «Δεν δικάζεται η ομοφυλοφιλία εδώ πέρα» ήταν η μόνιμη επωδός του. Πράγματι, δεν δικαζόταν η ομοφυλοφιλία σήμερα. Δικαζόταν ωστόσο το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να είναι ομοφυλόφιλοι χωρίς να τους ασκείται αδικαιολόγητη βία ατιμωρητί.

Διαβάστε επίσης:

syzitisi_ritoriki_80x80Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 2009: 20:30 Ρητορική μίσους vs ελευθερία του λόγου.

Με αφορμή την δίκη του ακτιβιστή Λύο Καλοβυρνά η ΟΛΚΕ σας προσκαλεί να συζητήσουμε σχετικά με τη ρητορική μίσους και την ελευθερία του λόγου. Η συζήτηση θα γίνει στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια, στον χώρο δίπλα από το Στέκι. Εισηγήτριες/ές: Βαγγέλης Μάλλιος, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Λύο Καλοβυρνάς.

Με αφορμή το αίτημα της ΟΛΚΕ για επέκταση του νόμου για τη ρητορική μίσους και το πώς αυτό επηρεάζει την ελευθερία του λόγου, το 10% ξεκινά δημόσιο διάλογο με στόχο την παρουσίαση των διάφορων απόψεων. Στείλτε την άποψή σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή γράψτε τη στο σχετικό νήμα του Φόρουμ: Θέλω να δω στο 10%.
  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 guests και κανένα μέλος