Η Γνώμη του 10%

Τι μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος...

Η γνώμη του 10%

συνέντευξη στον Λύο Καλοβυρνά

Αν ένας άνθρωπος που διεκδικεί τα δικαιώματά του μπορεί να καταφέρει τόσα, ας φανταστούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε πολλοί μαζί.




 

Ο Μ.Α. είναι 24 χρονών και ζει στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο του 2009 προσπάθησε να παντρευτεί τον σύντροφό του. Αρχικά το δημαρχείο και ύστερα στο Υπουργείο Εσωτερικών του είπαν ότι τέτοιοι γάμοι δεν αναγνωρίζονται στην Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε αφήσει το θέμα εκεί.

Ο Μ.Α. αποφάσισε να παλέψει. Και έτσι έκανε καταγγελία στην Επιτροπή Διοικήσεως (Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων).



fist_cyprusΈκανα την καταγγελία πέρυσι τον Δεκέμβριο επειδή εγώ κι ο σύντροφός μου είχαμε την επιθυμία να συνάψουμε πολιτικό γάμο. Με τον σύντροφό μου είμαστε μαζί 5 χρόνια και συζούμε. Μερικές φορές αντιμετωπίζουμε διακρίσεις. Προσωπικά σε καθημερινό επίπεδο έχω γίνει θύμα διάκρισης, στο σχολείο, στο στρατό, στη δουλειά, κυρίως όμως στο σχολείο και στον στρατό. Οι καθηγητές δεν έπαιρναν ουσιαστικά μέτρα κατά αυτών των διακρίσεων.

Έχει γίνει και άλλη καταγγελία από άλλο άτομο, με το οποίο όμως δεν έχω κάποια σχέση. Νομίζω ότι ζει στο εξωτερικό. Εκτός από την Επιτροπή Διοικήσεως απευθύνθηκα και σε άλλους φορείς: Έκανα καταγγελία στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, ο οποίος προασπίζεται τα δικαιώματα των νέων. Στην απάντηση που έδωσε δηλώνει ότι συμμερίζεται το αίτημά μου, το στηρίζει και είναι υπέρ μου.

Επίσης έκανα καταγγελία στον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει βγάλει απόφαση· παρόλ' αυτά έχει πει ότι είναι υπέρ μιας νομικής κατοχύρωσης των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα έχω προσφύγει επίσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ), απ' όπου ακόμη δεν έχουμε ακούσει, γιατί είναι χρονοβόρος διαδικασία. Έχω προσφύγει επίσης στη Διεθνής Αμνηστία, και θα με ενημερώσουν μόλις βγει η απόφαση.

Είμαι πολύ χαρούμενος που η Επίτροπος Διοικήσεως υπερασπίζεται τα δικαιώματα μου. Αυτό ανοίγει δρόμο και για τα υπόλοιπα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν. Ελπίζω το Υπουργείο Εσωτερικών το συντομότερο να πάρει απόφαση για αυτό το θέμα και να τερματιστεί επιτέλους αυτή η αδικία και η διάκριση στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και να μας δοθεί το δικαίωμα να παντρευτούμε.

Υπάρχει μια ομάδα γκέι ανθρώπων στην Κύπρο που δραστηριοποιείται πάνω σε αυτό το θέμα και γενικότερα στηρίζει, αλλά ακόμη δεν έχει συσταθεί ως σωματείο. Το καλό στην Κύπρο είναι ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, κι αυτό χάρη στον Αλέκο Μοδινό και στις δικές του προσπάθειες. Όσον αφορά τη νομική κατοχύρωση χρειάζεται, όπως μου έχουν πει και βουλευτές, πολύ μεγάλη προσπάθεια. Εγώ πάντως πιστεύω ότι αν δώσω σκληρή μάχη, θα πετύχουμε. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει.

Νέες εξελίξεις

Η κυπριακή κυβέρνηση θα πάρει «σοβαρά» την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως που προτείνει να νομιμοποιηθούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε κάπως περισσότερο. Δεν έχουμε κλείσει το θέμα, παραμένει ανοιχτό», δήλωσε.


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 guests και κανένα μέλος