Η Γνώμη του 10%

Ένας Συμπαραστάτης για την LGBT κοινότητα στην Αθήνα

Η γνώμη του 10%

Μια νέα δυνατότητα δημιουργείται στην Αθήνα για την υπεράσπιση των lgbt δικαιωμάτων.




του Βασίλη Σωτηρόπουλου

e-lawyerΣύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, το δημοτικό συμβούλιο θα επιλέξει ένα πρόσωπο στο οποίο θα ανατεθεί η αποστολή του "Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης". Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, ο οποίος θα δέχεται καταγγελίες για κακοδιοίκηση από τις υπηρεσίες του Δήμου και θα διαμεσολαβεί για την επίλυσή τους. Ένας νέος μηχανισμός για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, από τις πιθανές παραβιάσεις τους από τον Δήμο Αθηναίων θα γίνει πραγματικότητα.

"Δεν αρκεί ο Συνήγορος του Πολίτη;" θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Ο Συνήγορος πράγματι έχει αρμοδιότητα και για την κακοδιοίκηση από τις δημοτικές αρχές. Ο Συμπαραστάτης όμως βρίσκεται πιο κοντά στην πηγή των δημοτικών προβλημάτων κι επιπλέον έχει την θεσμική δυνατότητα να παρουσιάζει τις προτάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ μπορεί να χειρίζεται και μια καταγγελία που κατατέθηκε μετά την παρέλευση 6 μηνών από την παραβίαση, ενώ ο Συνήγορος μετά το εξάμηνο είναι αναρμόδιος. Επιπλέον, ο νόμος υποχρεώνει τον Συμπαραστάτη να απαντά στους καταγγέλλοντες εντός 30 ημερών, προθεσμία που δεν προβλέπεται για τον Συνήγορο του Πολίτη.

Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προβλέπει ο Καλλικράτης, ώστε να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος, ευέλικτος, δραστικός κι αποτελεσματικός νέος θεσμός που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους. Ήδη ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Γιώργος Καμίνης έχει τοποθετηθεί υπέρ αυτών των δικαιωμάτων κι έχει κάνει θετικές δηλώσεις για την υποστήριξη του Athens Pride και για την ανάγκη να εκλείψουν οι προκαταλήψεις που υπάρχουν απέναντι στις λεσβίες, τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς. Αν δεν κάνω λάθος, είναι μάλιστα ο πρώτος πολιτικός που πρόφερε την λέξη "τρανς" και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Μπορεί να διαφωνούμε μαζί του για το θέμα του γάμου, όταν είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η στάση του κ. Καμίνη ανοίγει νέους ορίζοντες για την εφαρμογή των lgbt δικαιωμάτων στην Αθήνα.

Σε αυτό το θετικό πεδίο που διαμορφώνεται για τα lgbt δικαιώματα, μια ομάδα εργασίας στην οποία είμαι μέλος παρουσιάζει ένα σχέδιο - πρόταση για την λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στην Αθήνα. Βασική αρχή της πρότασης είναι η ίση μεταχείριση κι αυτό μεταφράζεται με την δυνατότητα να έχουν όλες και όλοι πρόσβαση στις υπηρεσίες του νέου θεσμού. Γι' αυτό προτείνουμε η καταγγελία στον συμπαραστάτη να μπορεί να υποβάλλεται, εκτός από τον παραδοσιακό γραπτό τρόπο, μέσω τηλεφώνου, fax, αλλά και μέσω ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν αισθάνονται άνετα όταν προσέρχονται σε μια δημόσια υπηρεσία και μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και τα διαφυλικά άτομα που δυστυχώς βιώνουν την περιφρόνηση, τον αποκλεισμό, ακόμη και το μίσος και τη βία. Θέλουμε να δούμε τα διαφυλικά άτομα να κινούνται στον δημόσιο χώρο, αλλά και να τους δώσουμε την επιλογή να καταγγείλουν το πρόβλημά τους και διαδικτυακά.

Στην πρόταση μας για τον Συμπαραστάτη των Αθηναίων, έχουμε επισημάνει ότι τα ζητήματα διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου είναι διακριτά από τα άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες, όπως λόγω της εθνικής καταγωγής, της οικονομικής κατάστασής τους κλπ. Γι' αυτό προτείνουμε οι καταγγελίες που αφορούν τα lgbt θέματα να αποτελούν την ύλη ενός "ειδικού συμπαραστάτη για τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου" που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμπαραστάτη των Αθηναίων και θα συνεργάζεται μαζί του για τον ειδικό χειρισμό αυτών των υποθέσεων.

Η πρότασή μας είναι ανοιχτή και μπορείτε να συμβάλλετε στη διαμόρφωσή της, σχολιάζοντας κάθε κεφάλαιό της στο www.symparastatis.wordpress.com

Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το Δήμο να οργανώσει έναν Συμπαραστάτη, ο οποίος θα επιλύσει τα προβλήματα όλων, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς. Οι συνθήκες είναι πιο ιδανικές από ποτέ.

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος