Η Γνώμη του 10%

Athens Pride 2011: Ένα ρεπορτάζ για την παρέλαση


Το έβδομο Athens Pride οργανώθηκε άψογα. Ακόμη και η ξαφνική μπόρα λίγο πριν τις 5μμ δεν κατάφερε να αναστατώσει τις εκδηλώσεις.

του Λύο Καλοβυρνά

AP_2011_2Αντιξοότητες

Εδώ και αρκετές μέρες υπήρχε πυρετός επαφών αφενός με τους Αγανακτισμένους, αφετέρου με την Αστυνομία, ώστε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση ομοφυλόφιλης περηφάνιας ανεμπόδιστα. Οι οργανωμένοι Αγανακτισμένοι δεν είχαν πρόβλημα να περάσει η παρέλαση από το Σύνταγμα, αλλά δεν μπορούσαν να εγγυηθούν πώς θα αντιδράσει ο όχλος που συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος της πλατείας, όπου μέσα στο ετερόκλητο πλήθος μαζεύονται και φασίστες.

Η δε Αστυνομία δεν ήθελε να επιτρέψει φέτος η παρέλαση να περάσει από το Σύνταγμα λόγω της άλλης συγκέντρωσης που θα υπήρχε εκεί "για λόγους ασφάλειας". Το Athens Pride, όμως, ήταν αποφασισμένο!

Η παρέλαση ξεκίνησε κανονικά, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό από κάθε άλλη χρονιά χάρη στην ξεσηκωτική, διονυσιακή συμμετοχή των Batala, μιας διεθνούς μουσικής μπάντας κρουστών που οδηγούσαν την παρέλαση. Υπήρξε απόπειρα από τα ΜΑΤ να ακυρώσουν την παρέλαση προς το Σύνταγμα, αλλά τελικά κάμφθηκαν ειρηνικότατα και η παρέλαση ξεκίνησε.

Λίγο πριν το Σύνταγμα, ένα περιπολικό κάθετα σταθευμένο επί της Σταδίου αποπειράθηκε να διακόψει την παρέλαση. Οι παρελαύνοντες, ωστόσο, απλώς το προσπέρασαν και συνέχισαν προς το Σύνταγμα!

{youtube}OvJmDOGeYSY{/youtube}

Τα άρματα

Τα δύο άρματα του Athens Pride, το ένα γεμάτο με τους τραγουδιστές και τραγουδίστριες της αγγλικής γκέι χορωδίας Pink Singers, έστριψαν στην οδό Αμερικής, καθώς η Αστυνομία εμπόδισε την πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία δημιουργεί πρόβλημα στη διεξαγωγή του Athens Pride και δυστυχώς αποτελεί απόδειξη της μικρόνοιας και των απλοϊκών λύσεων που συχνά χαρακτηρίζουν τη στάση της και την επιχειρησιακή δράση της.

{youtube}7GMn3FzwqjY{/youtube}

Η διεθνής μουσική μπάντα κρουστών Batala οδηγεί την παρέλαση

Η συνάντηση με τους "Αγανακτισμένους"

Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρουν κάποια διόλου σοβαρά ΜΜΕ, η παρέλαση του Αthens Pride δεν ενώθηκε με τους "Αγανακτισμένους". Υπήρξαν προφανώς άνθρωποι στο Σύνταγμα που καλωσόρισαν την παρέλασή μας και εκφράστηκαν θετικά με χειροκροτήματα και επευφημίες, αλλά υπήρξαν επίσης και μικρές εντάσεις με φασιστοειδή που, όπως είναι γνωστό, παρευρίσκονται στις συγκεντρώσεις της Πλ. Συντάγματος στο "κίνημα" των "Αγανακτισμένων". Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν υπήρξε "ένωση", όπως αναφέρουν κάποια ΜΜΕ.

Η παρέλαση συνέχισε στην Πανεπιστημίου μετά το Σύνταγμα, όπου ενώθηκε με τα δύο άρματα που περίμεναν εκεί. Συνέχισε μέχρι την Αιόλου, όπου έστριψε και επέστρεψε από τη Σταδίου στην Πλ. Κλαυθμώνος.

Το φετινό Athens Pride συγκέντρωσε περισσότερο κόσμο. Εμφανής ήταν επίσης η παρουσία περισσότερων νέων γκέι αγοριών και κοριτσιών, δείγμα ότι η νεότερη γενιά ντρέπεται λιγότερο και διεκδικεί δυναμικότερα το δημόσιο χώρο του της ανήκει.

Η φετινή παρέλαση προβλήθηκε περισσότερο τηλεοπτικά και μάλιστα ζωντανά, καθότι υπήρχαν ήδη τηλεοπτκά κανάλια στην Πλ. Συντάγματος λόγω των "Αγανακτισμένων". Δυστυχώς, γι' άλλη μια χρονιά συνεχίζει το άτυπο ενημερωτικό εμπάργκο των ελληνικών ΜΜΕ στο γκέι κίνημα περηφάνιας και τις εκδηλώσεις του. Η αδιαφορία αυτή δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειές μας για αύξηση της ορατότητάς μας.

AP_2011_1Οι φετινές νίκες

Παρά τις αντίξοες συνθήκες φέτος, αξίζει να τονίσουμε πόσο σημαντική ήταν η πρόσκληση των είκοσι γκέι γυναικών και αντρών από τη γειτονική Αλβανία στη δική μας γιορτή γκέι περηφάνιας. Ήταν η πρώτη τους συλλογική συμμετοχή σε Pride. Η δική μας στήριξη τους βοηθά να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα στη δική τους χώρα, όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους ΛΟΑΤ πολίτες.

Αξιέπαινη είναι επίσης η πρόσκληση δύο λεσβιών ακτιβιστριών από τον Λίβανο, καθώς και εκπροσώπου από την γκέι οργάνωση της Τουρκίας. Το Athens Pride αναγνωρίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η καταπάτησή τους μας αφορά όλες και όλους, όπο και αν συμβαίνει.

Στο φετινό Pride συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία από τη ΛΟΑΤ οργάνωση Κύπρου Accept, η οποία μέσα σε μόνο ενάμιση χρόνο παρουσίας έχει ήδη καταφέρει να βάλει τα γκέι δικαιώματα στην πολιτική ατζέντα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οργανωτική επιτροπή του Athens Pride, που εργάστηκε εθελοντικά γι' άλλη μια χρονιά, ώστε να πετυχεί αυτή η σύνθετη και δύσκολη διοργάνωση.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος