Η Γνώμη του 10%

Δεν είσαι πια μόνος!

helpline 2του Λύο Καλοβυρνά

Σε κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη σου; Σπάνε πλάκα κάνοντάς σε σκουπίδι; Σε κράζουν; Οι γονείς σου θέλουν να σε κάνουν «καλά»; Ντρέπεσαι γι’ αυτό που νιώθεις μέσα σου;

Κράξιμο, πειράγματα, τσαμπουκάς, λεκτική βία. Μοναξιά. Οι περισσότεροι γκέι, λεσβίες και άνθρωποι με διαφορετική ταυτότητα φύλου τα βιώνουμε αυτά στη ζωή μας, ειδικά όταν είμαστε παιδιά και αναγκαστικά είμαστε περιορισμένοι στο χώρο του σχολείου και της οικογένειας, όπου συχνά δεν έχουμε κανέναν να εμπιστευτούμε ή να μας καταλάβει.

Ακόμα κι όσοι δεν τα βιώνουμε από πρώτο χέρι, ανησυχούμε μήπως κάποιος πάρει χαμπάρι ότι «δεν είμαστε σαν τους άλλους» και μας συμπεριλάβει στο κράξιμο. Δηλαδή, ακόμη κι αν τη σκαπουλάρουμε, είμαστε πάντα υποψήφιοι να υποστούμε βία. Αυτός ο φόβος μπαίνει στο πετσί μας.

  • Προσποιείσαι ότι είσαι κάτι που δεν είσαι για να σε θεωρούν φυσιολογικό;
  • Έμαθαν οι δικοί σου ότι είσαι ομοφυλόφιλη και σου κάνουν ψυχολογικό πόλεμο;
  • Θέλουν να σε πάνε οι γονείς σε ψυχίατρο για να σε κάνουν «καλά;»
  • Δεν αισθάνεσαι άνετα με το φύλο σου;
  • Σε κοροϊδεύουν στο σχολείο επειδή δεν φέρεσαι όπως τ’ άλλα αγόρια;
  • Νομίζεις ότι είσαι ομοφυλόφιλη και δεν έχεις κανέναν για να κουβεντιάσεις;
  • Θέλεις να τα παρατήσεις όλα και όλους για να είσαι ο εαυτός σου;
  • Νιώθεις ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει;
  • Σκέφτεσαι ότι δεν αξίζεις να ζεις;

Επιτέλους τώρα έχεις ένα σύμμαχο!

Τώρα υπάρχει κάποιος να σ’ ακούσει. Δεν χρειάζεται να τα περνάς αυτά μόνος ή μόνη σου.

Από τον Αύγουστο του 2012 λειτουργεί μια γραμμή βοήθειας ειδικά για παιδιά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. Είναι το 1528. Οι ειδικοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι του 1528 θα σε ακούσουν και θα σε βοηθήσουν να βρεις λύσεις. Δεν χρειάζεται να κλείνεσαι άλλο στον εαυτό σου.

Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο 1528 Δευτέρα με Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Η γραμμή λειτουργεί από την ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.


{youtube}swQax_Aklbc{/youtube}

«Παιδιά, εγώ είμαι έφηβος. Μόλις πριν λίγους μήνες έκλεισα τα 14 μου. Ξέρω εδώ και καιρό για την ομοφυλοφιλία μου, αλλά δεν έχω μιλήσει σε κανέναν ποτέ ως τώρα. Ειδικότερα τον τελευταίο καιρό έχω πέσει σε βαθιά κατάθλιψη.. Όλοι με ενοχλούν και με κοροϊδεύουν στο σχολείο. Δεν κρύβω πως πολλές φορές μου έχει έρθει η τάση της αυτοκτονίας, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω. Από την άλλη όμως σκέφτομαι και τους δικούς μου.. Αισθάνομαι πως είμαι ένα τίποτα και πως έχω αποτύχει σε αυτή τη ζωή..» Τάσος

«3 koritsia sthn sxolh mou espasan ta pleura,maurisan ta matia mou kai me ekapsan me tsigaro epeidh eimai lesbia,h sxolh den tis timorise eipan pos eixan neura kai h psuxologos ths sxoleis den paradexetai ta ratsistika kinhtra,hthele mono na sigoureuth oti den yha tis mhnuso.» Lenia

Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει έρευνες σχετικά με τον εκφοβισμό λόγω σεξουαλικής διαφορετικότητας στο σχολικό ή οικογενειακό περιβάλλον, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι ευρέως διαδεδομένος, με βάση έμμεσα στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει γενικά για τον εκφοβισμό, αλλά και τις ιστορίες που μεταφέρουν νέα γκέι παιδιά στις ΛΟΑΤ οργανώσεις.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, οι παρενοχλήσεις στο σχολείο και την οικογένεια λόγω σεξουαλικής διαφορετικότητας συνδέονται με τις αυτοκτονίες ομοφυλόφιλων παιδιών.[1] Οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι έχουν:

  • τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.
  • πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν φάρμακα για κατάθλιψη.
  • δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αυτοτραυματισμούς.[2]

Για όλους αυτούς τους λόγους, έχει –κυριολεκτικά– ζωτική σημασία να υπάρχει μια γραμμή στήριξης νέων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και διαφορετική ταυτότητα φύλου.

Προφανώς θ' ακουστούν οι συνηθισμένες κατηγορίες ότι βλάπτονται τα παιδιά, που δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη με τη σεξουαλικότητά τους. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν από πάρα πολύ μικρή ηλικία –πριν ακόμα μπουν στην εφηβεία– ποιο φύλο τους ενδιαφέρει, αλλά μέσα σε μια ομοφοβική κοινωνία δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Ακόμη, όμως, και για τα παιδιά που δεν το ξέρουν με βεβαιότητα, είναι σημαντικό να υπάρχει μια γραμμή στήριξης, όπου μπορούν να ανοιχτούν και να κουβεντιάσουν με εμπιστοσύνη και χωρίς μομφές τις αμφιβολίες τους.

Διαβάστε επίσης:

Σπασμένα κόκαλα, τσακισμένες ψυχές

Η πιο επικίνδυνη αρρώστια των γκέι

Τι σημαίνει ομοφοβία;

Τα τραύματα της ομοφυλοφιλίας (και πώς να τα ξεπεράσετε)

Αυτό τώρα είναι ομοφοβία;



[1]Bontempo, D., & D’Augelli, R. D, (2002) Effects of At-School Victimisation and Sexual Orientation on Lesbian, Gay, or Bisexual Youths’ Health Risk Behaviour Journal of Adolescent Health. 2002; 30; 364-374

Meyer I.H. (1995) Minority stress and mental health in gay men. Journal of Health and Social Behaviour, 36, 38-56

Rotheram-Borus, M.J., Hunter, J., & Rosario, M. (1994) Suicidal behaviour and gay-related stress among gay and bisexual male adolescents.  Journal of Adolescent Research, 9, 498-508.

[2] Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας της Βόρειας Ιρλανδίας: YouthNet (2004) ShOut: Research into the Needs of Young People in Northern Ireland who Identify as Lesbian, Gay, Bisexual and/or Transgender. Belfast: YouthNet

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 195 guests και κανένα μέλος