Η Γνώμη του 10%

Ούτε αγόρι ούτε κορίτσι

Η Γερμανία γίνεται το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που επιτρέπει την αναγραφή «κανενός φύλου» στα πιστοποιητικά γέννησης


του Λύο Καλοβυρνά

intersex babiesΑπό 1 Νοεμβρίου 2013 οι γερμανοί γονείς δεν θα υποχρεώνονται πλέον από τον νόμο να δηλώνουν το φύλο του νεογέννητου παιδιού τους ως άρρεν ή θήλυ στα πιστοποιητικά γέννησης. Θα τους παρέχεται η δυνατότητα να δηλώσουν «κανένα φύλο», αν το φύλο του παιδιού είναι δύσκολο ή αδύνατο να διευκρινιστεί κατά τη γέννηση.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου βάση μιας δικαστικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία αν ένα άτομο «νιώθει βαθιά μέσα του» ότι ανήκει σε συγκεκριμένο φύλο, έχει το ατομικό δικαίωμα να επιλέξει πώς θα αυτοπροσδιορίζεται νομικά.

Οι γονείς νεογέννητων παιδιών θα μπορούν εφεξής να αφήνουν κενό το φύλο του παιδιού τους στα πιστοποιητικά γέννησης, αν τα σωματικά χαρακτηριστικά του βρέφους τους καθιστούν δύσκολο τον καθορισμό του φύλου του.

Μα είναι δυνατό αυτό; Δεν γεννιόμαστε όλοι αγόρια ή κορίτσια; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Ας τονιστεί ότι περίπου ένα στα 1500-2000 μωρά γεννιέται με ακαθόριστο φύλο, ενώ σύμφωνα με ορισμένους το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, ένα στα 100 μωρά, αν και υπάρχει διχογνωμία ως προς τα κριτήρια.

Το φάσμα της μεσοφυλίας (intersexuality) είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, αλλά και τα χρωματοσώματα και άλλα χαρακτηριστικά, κάποια από τα οποία αποκαλύπτονται με την έναρξη της ήβης. Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί επέλεγαν αυτοί ποιο φύλο να του «δώσουν», συχνά χειρουργικά, ενίοτε με τραγικές συνέπειες, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα του 10%.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτόισερ-Σαρενμπέργκερ δήλωσε ότι η απόφαση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και θα απαιτήσει «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» σε όλα τα κρατικά έγγραφα.

Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που θεσπίζει τέτοια νομοθεσία, παρότι η Αυστραλία από το 2011 και η Νέα Ζηλανδία από το 2012 επιτρέπουν στους πολίτες τους να δηλώνουν Χ όσον αφορά το φύλο στα διαβατήρια. Σύμφωνα με ακτιβιστές και στις δύο χώρες, η αλλαγή της νομοθεσίας έχει συμβάλει στη μείωση των διακρίσεων κατά των διεμφυλικών ατόμων αλλά και των ατόμων με ακαθόριστο φύλο, είτε έχουν κάνει αλλαγή φύλου είτε όχι.

Πηγές:

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 95 guests και κανένα μέλος