Η Γνώμη του 10%

Είναι εντάξει να είσαι γκέι στερεότυπο;

 

Ε ναι λοιπόν, είμαι γκέι στερεότυπο και δε μ' ενοχλεί καθόλου!

stereotypes 4
του Τάιλερ Κέρρυ, μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς

Λατρεύω την Μπρίτνεϋ Σπήαρς – το παραδέχομαι. Επίσης παραδέχομαι ότι πηγαίνω στο πιο τρέντυ γυμναστήριο της πόλης και ναι, το θεωρώ ναό μου. Α! και μετά την καθημερινή μου γυμναστική στο σούπερ μοδάτο γυμναστήριό μου όπου χτυπιέμαι ακούγοντας Μπρίτνεϋ Σπήαρς, κάνω ντους και ύστερα βάζω ενυδατική ή/και κρέμα μαυρίσματος, χωρίς να είμαι ιδιαίτερα διακριτικός. Κι όταν βγαίνω στα μπαρ πίνω μόνο κοκτέιλ – πολλά κοκτέιλ.

Με λίγα λόγια, πολλοί θα με θεωρήσετε το άκρον άωτο των γκέι στερεοτύπων, σαν να έχω ξεπατικώσει και την παραμικρή λεπτομέρεια της γκέι κουλτούρας. Λυπάμαι, αλλά θα συμφωνήσω μαζί σας. Ε ναι λοιπόν, είμαι γκέι στερεότυπο και δε μ' ενοχλεί καθόλου!

Ξέρω απέξω κι ανακατωτά όλα τα ανέκδοτα, όλες τις ταμπέλες, όλες τις κακίες που κυκλοφορούν για άντρες σαν του λόγου μου. Εξάλλου, τα λέω εγώ ο ίδιος πριν προλάβει κανείς άλλος. Δεν θεωρώ ότι ως άνθρωπο με καθορίζει οποιαδήποτε κουρασμένη κατηγοριοποίηση ή παλιοκαιρισμένο αρχέτυπο, επειδή μερικά από τα ενδιαφέροντά μου τυχαίνει να είναι τόσο κλισέ. Είναι κάποια από τα ενδιαφέροντά μου. Έχω πολλά άλλα.

Μου αρέσει πολύ να συζητάω, να εξερευνώ αλλά και να κοροϊδεύω τα γκέι στερεότυπα, και τα δικά μου και των άλλων. Το κάνω επειδή αυτά τα στερεότυπα δεν είναι παρά σύνολα από υπερτονισμένα χαρακτηριστικά. Δεν είναι πραγματικοί άνθρωποι. Όσο περισσότερο μάθουμε να γελάμε με τις καρικατούρες στις οποίες όλοι μας μοιάζουμε πού και πού, τόσο περισσότερο θα έρθουμε πιο κοντά στον πραγματικό μας χαρακτήρα.

Είμαι τυχερός επειδή περιστοιχίζομαι από άπειρα γκέι κλισέ, τα οποία πολλοί ετεροκανονικοί str8-acting/looking άντρες θα προτιμούσαν να εξαφανιστούν για πάντα. Πέρα από τα δικά μου γούστα που προανέφερα, έχω φίλους που καλύπτουν ολόκληρο το πολύχρωμο φάσμα της γκέι κουλτούρας. Εμφανισιακά μπορεί να μοιάζουν με κραγμένες αδελφές που ξημεροβραδιάζονται στα πάρκα, με αρκούδους μπαμπάδες, απολεπισμένους και αποτριχωμένους μπρατσαράδες, μπλαζέ γενειοφόρους χιπστεράδες, δήθεν γιάππηδες και τα λοιπά και τα λοιπά. Κάτω όμως από αυτό το θεατρικό λούστρο, κρύβονται πολυδιάστατα και πολυσύνθετα άτομα, με πολυάριθμα χαρακτηριστικά που δεν είναι καθόλου συμβατικά και τα οποία συνυπάρχουν ταυτόχρονα με τα ευρέως διαδεδομένα στερεοτυπικά τους στοιχεία. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν και γελάνε με τις δισδιάστατες απεικονίσεις που τους μοιάζουν επειδή οι ίδιοι ζουν τρισδιάστατες ζωές.

stereotypes 1Τα στερεότυπα επηρεάζουν βαριά μόνο όσους εξακολουθούν να αισθάνονται περιορισμένοι από τους φράχτες της κατηγορίας στην οποία ανήκουν. Έκανα κάμινγκ άουτ στα δεκάξι μου κι έτσι είχα μια σχετικά εύκολη περίοδο κοινωνικής προσαρμογής. Κατόρθωσα να αποκτήσω αυτοπεποίθηση όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στα φοιτητικά μου χρόνια. Φυσικά υπήρξε μια φάση κατά την οποία ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου ήταν το πιο καθοριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς μου. Αλλά όπως ισχύει με όλες τις φάσεις, πέρασε κι αυτή. Η αυτοπεποίθησή μου, ωστόσο, δοκιμάστηκε άλλη μια φορά, όταν αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω ένα δεύτερο εμπόδιο αποδοχής του εαυτού μου.

Στα 28 μου έμαθα ότι είμαι οροθετικός στον HIV. Αρκεί να πω ότι ένιωθα πολύ άβολα με τις γενικεύσεις που έκανε ο κόσμος για τους οροθετικούς. Τους πρώτους μήνες μετά τη διάγνωσή μου οποιαδήποτε αναφορά στο HIV ή σε οροθετικούς με διέλυε μέσα μου.

Είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθείς να διαψεύσεις τα στερεότυπα που κυριαρχούν για τους γκέι άντρες αποδεικνύοντας ότι είναι αναληθή. Κανείς απ' όσους τα διαιωνίζουν δε θα κάτσει να σ' ακούσει. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να ξεφύγεις από το βάρος ενός στερεότυπου, όποιο κι αν είναι αυτό: Να ζεις μια ηχηρή, αυθεντική ζωή. Όταν είσαι ο εαυτός σου, όπως κι αν είσαι, τα στερεότυπα διαλύονται.

Ως οροθετικός ήξερα ότι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθώ από τα δικά μου εσωτερικευμένα στερεότυπα για το πώς είναι οι οροθετικοί ήταν να μιλήσω για το ποιος είμαι, συμπεριλαμβάνοντας τη διάγνωσή μου. Μόνο έτσι κατάφερα στο τέλος να ξεφύγω από το πελώριο βάρος της στερεοτυπικής οροθετικότητας και να δω πώς ήμουν εγώ ως οροθετικός. Κι όπως λέει η Μπρίτνεϋ: «Είμαι πιο δυνατή απ' ό,τι χτες».

Ως γκέι άντρες δεν πρέπει να προσπαθούμε να αποστασιοποιηθούμε από ορισμένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά μας, τα οποία είναι εξίσου πολύχρωμα και πολυποίκιλα όσο κι η σημαία μας. Όταν είμαστε ειλικρινείς για το ποιοι είμαστε χωρίς ν' απολογούμαστε γι' αυτό, αφαιρούμε από τους άλλους τη δυνατότητα να μας καθορίσουν εκείνοι. Δεν έχει καμία σημασία αν τα συγκεκριμένα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά ισχύουν για εμάς ή όχι. Η ενδυνάμωσή μας ως κοινότητα πηγάζει από το να αγκαλιάσουμε τις διαφορές μας και να δούμε ο ένας τον άλλον ως ίσους μέσα στην πολυδιάστατη ποικιλία μας, ως ξεχωριστά άτομα μέσα στα κοινά μας στερεότυπα. Να μας δούμε ως ανθρώπους που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε επιθέσεις, προκατάληψη, διακρίσεις, φόβο και παρ' όλ' αυτά, να τολμάμε να γελάμε μεταξύ μας και ο ένας με τον άλλον όσο περισσότερο μπορούμε.

Αν κάνουμε δικά μας τα στερεότυπα που οι εχθροί μας χρησιμοποιούν εναντίον μας, τους μπερδεύουμε. Κι αυτό, φίλοι μου, είναι γαμάτο!

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 guests και κανένα μέλος