Η Γνώμη του 10%

Τι σεξ κάνουμε;

Πόσοι είναι τοπ; Πόσοι είναι παθητικοί; Προτιμάμε τις πίπες από το πρωκτικό σεξ; Θέλουμε ν' αλλάξουμε ρόλο; Η μεγάλη έρευνα του 10% για τους σεξουαλικούς ρόλους των γκέι και αμφί αντρών.

 
του Λύο Καλοβυρνά

sex00Η έρευνα του 10% είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τόσο την κατανομή των σεξουαλικών ρόλων (ενεργητικός, παθητικός, κοκ) αλλά και τις απόψεις που έχουν οι ίδιοι οι γκέι και αμφί άντρες για τα στερεότυπα που επικρατούν για αυτούς. Στερεότυπα που ακούμε πολύ συχνά και ενδεχομένως αναπαράγουμε κι εμείς οι ίδιοι.

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας για τους σεξουαλικούς ρόλους και την ικανοποίησή μας με αυτούς. Για να διαβάσετε τα ευρήματα όσον αφορά τις απόψεις που έχουμε ως γκέι και αμφί άντρες για εμάς τους ίδιους πηγαίνετε εδώ.

Η έρευνα του 10% έτρεξε για ένα μήνα, από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2013. Απάντησαν 760 άντρες, 94 αμφιφυλόφιλοι (12,3%) και 666 γκέι άντρες (87,6%).

Τα βασικά ευρήματα

Τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι:

  • οι περισσότεροι μιλάμε σε φίλους και συγγενείς για την ομοφυλοφυλία μας (αντιθέτως, οι αμφί είναι αρκετά πιο κρυφοί)
  • οι περισσότεροι είμαστε ενεργοπαθητικοί, με επικρατέστερο ρόλο το βερς/μπότομ. Λίγοι είναι οι αποκλειστικά τοπ ή μπότομ
  • η συντριπτική πλειονότητα των γκέι και αμφί αντρών είμαστε ικανοποιημένοι με τον σεξουαλικό ρόλο τους και δεν θέλουμε να τον αλλάξουμε
  • Οι πιο ικανοποιημένοι με τον ρόλο τους είναι οι βερς
  • σεξ δεν είναι μόνο διείσδυση, αφού ένα σεβαστό ποσοστό γκέι και αμφί αντρών προτιμάμε τα παιχνίδια και τις πίπες από το πρωκτικό
  • οι περισσότεροι θέλουμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τι ρόλο έχει ο υποψήφιος ερωτικός μας παρτενέρ
  • οι αμφί άντρες δεν είναι τόσο ενεργητικοί όσο πιστεύεται.

Πιο αναλυτικά:

sex01
Ηλικιακά, το 70% όσων απάντησαν είναι μεταξύ 18-35, ενώ λιγότερο από ένας στους δέκα ήταν κάτω από 18 ή πάνω από 50. sex03

Όσον αφορά τους σεξουαλικούς ρόλους, οι αποκλειστικά ενεργητικοί ή παθητικοί είναι η μειοψηφία. Μόνο ένα 10% είναι αποκλειστικά τοπ κι ένα 17% αποκλειστικά μπότομ. Οι βερς είναι 24,6%, αλλά η πιο πολυπληθής ομάδα είναι οι βερς που προτιμούν τον παθητικό ρόλο (28,8%).

sex02

Πόσο άουτ είμαστε;

Σε πόσους έχουμε μιλήσει για τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας;  Η πλειοψηφία, 47%, το έχει πει στους περισσότερους φίλους ή συγγενείς, ενώ άλλο ένα 26,1% το έχει πει σε μερικούς φίλους ή/και συγγενείς και ένα 13,2% το έχει σε όλους. Μόλις ένας στους δέκα δεν το έχει πει σε κανέναν.

sex04

Οι αμφί πιο κρυφοί από τους γκέι;

Πάντως, οι γκέι είναι πιο άουτ από τους αμφί, οι οποίοι κρύβουν πολύ περισσότερο τον προσανατολισμό τους. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα αμφί άντρες (37,2%) δεν το έχει πει σε κανέναν. Αντιθέτως, οι γκέι άντρες μιλάνε πιο ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους, αφού ούτε ένας στους δέκα (6,4%) δεν το έχει πει σε κανέναν.

sex05

Είμαστε ικανοποιημένοι με τον ρόλο μας;

Οι περισσότεροι (έξι στους δέκα) αισθανόμαστε καλά για τον σεξουαλικό μας ρόλο και δεν θα θέλαμε να τον αλλάξουμε. Ούτε ένας στους δέκα (4,2%) δεν θα ήθελε να τον αλλάξει αν μπορούσε, ενώ ένα 25,1% θα ήθελε να δοκιμάσει τον άλλον ρόλο ή να τον κάνει πιο συχνά.

sex06

Τα ποσοστά ικανοποίησης με τον σεξουαλικό ρόλο είναι λίγο πολύ τα ίδια και στους γκέι και στους αμφί άντρες.sex07


Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τον ρόλο μας;

Λόγω του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τον παθητικό ρόλο στο σεξ, θα μπορούσε κάποιος να περιμένει ότι οι παθητικοί γκέι άντρες θα αισθάνονται λιγότερο άνετα με τον ρόλο τους. Τελικά, όμως, αυτό δεν ισχύει. Τα ποσοστά ικανοποίησης με τον σεξουαλικό ρόλο μας είναι τα ίδια για όλες τις κατηγορίες – μάλιστα οι παθητικοί είναι ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι (63,8%) σε σχέση με τους ενεργητικούς (60,2%). Οι πιο ικανοποιημένοι ωστόσο είναι οι βερς, αφού το 81,2% δεν θέλει ν’ αλλάξει ρόλο.

Οι βερς/μπότομ είναι αυτοί που αναφέρουν τη μικρότερη ικανοποίηση με τον ρόλο τους (51,6%) και αυτοί που θα ήθελαν περισσότερο απ’ όλες τις άλλες κατηγορίες να κάνουν πιο συχνά τον άλλον ρόλο (36,7%, σε αντίθεση με μόνο το 17,9% των τοπ, το 18,4% των μπότομ και το 28,9% των τοπ/βερς.

Ποιος θα ήθελε να αλλάξει τον ρόλο του αν μπορούσε; Ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότεροι από ένας στους δέκα, σε όλες τις κατηγορίες θα ήθελε κάτι τέτοιο. Αυτοί που θα ήθελαν ελαφρώς περισσότερο είναι οι μπότομ (6,9%) και μπότομ/βερς (6,4%).

sex08

Παιχνίδια ή διείσδυση;

Τελικά, όλοι ψάχνουμε πρωκτικό σεξ; Όχι! Ένα σεβαστό ποσοστό (τρεις στους δέκα) προτιμά τα παιχνίδια (φιλιά, πίπες, αλληλομαλακία κτλ) από τη διείσδυση. Σεξ, λοιπόν, δεν είναι μόνο διείσδυση.

sex09
Η πλειοψηφία, βέβαια, (66%) θέλει και πρωκτικό σεξ. Οι μπότομ και μπότομ/βερς είναι αυτοί που προτιμούν περισσότερο τα παιχνίδια από τη διείσδυση, ένα εύρημα που πάει ενάντια στο στερεότυπο ότι οι παθητικοί θέλουν να τον παίρνουν. Το 13,1% των αποκλειστικά μπότομ και το  26,2% των μπότομ/βερς προτιμά τα παιχνίδια, ενώ μόνο το 7,7% των αποκλειστικά τοπ και το 19,3% των τοπ/βερς τα προτιμά.

sex10

Όσον αφορά το πρωκτικό σεξ...

Λιγότεροι από ένας στους δέκα (6,5%) δεν κάνουν πρωκτικό σεξ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία το γουστάρουν και κάνουν (82,3%). Ωστόσο ένας στους δέκα (11%) το κάνει επειδή μερικές φορές επειδή θέλει ο άλλος, παρότι σ’ εκείνον δεν αρέσει.

sex11

Σε ποιους αρέσει λιγότερο το πρωκτικό σεξ;

Από τους ελάχιστους άντρες που δεν κάνουν πρωκτικό σεξ, οι περισσότεροι δηλώνουν αποκλειστικά τοπ (36%). Το ποσοστό στους αποκλειστικά παθητικούς είναι μόλις 2%, 4% στους βερς, ενώ τα ποσοστά στους τοπ/βερς (20%) και μπότομ/βερς (18%) είναι παρόμοια.

sex12

Τι γίνεται με τις πίπες;

Οι πίπες μας αρέσουν. Οι τρεις στους δέκα (34,1%) τις προτιμούν από το πρωκτικό σεξ. Προφανώς, τα ποσοστά αυτών που προτιμούν τις πίπες είναι παρόμοια με τα ποσοστά αυτών που προτιμούν τα παιχνίδια.

sex13

 

Από αυτούς που τις προτιμούν, η πλειοψηφία είναι βερς (57%), το 30% μπότομ, ενώ μόνο ένα 13% είναι τοπ.

sex14

 

Προτιμάμε να ξέρουμε από πριν τι ρόλο έχει ο άλλος στο σεξ;

Η απάντηση είναι ναι. Έξι στους δέκα (65,7%) το προτιμάμε, ενώ ένα 34,2% δεν μας απασχολεί.

sex15

Το ποσοστό αυτών που θέλουν να ξέρουν είναι ελαφρώς μεγαλύτερο στους μπότομ και βερς/μπότομ, ενώ αυτοί που αδιαφορούν περισσότερο είναι οι βερς – ευλόγως.

sex16

Νιώθουμε άνετα με τον σεξουαλικό ρόλο μας;

Σχεδόν όλοι μας, πάνω από εννιά στους δέκα (92,1%) νιώθουμε άνετα γενικά. Μόνο ένα 7,9% δυσκολεύεται ή ντρέπεται.

sex17

Το ποσοστό αυτών που δυσκολεύονται είναι διπλάσιο στους παθητικούς και τους βερς/μπότομ, αλλά εκτοξεύεται σε όσους δεν κάνουν πρωκτικό σεξ (36%).

sex18

Επίσης, οι αμφί άντρες ντρέπονται/δυσκολεύονται περισσότερο από τους γκέι με τον σεξουαλικό ρόλο τους. Οι διπλάσιοι αμφί (14,9%) αναφέρουν δυσκολία/ντροπή, σε αντίθεση με μόνο το 6,9% των γκέι αντρών.

sex19

Παίζει ρόλο η ηλικία;

Η ηλικία φαίνεται πως παίζει ρόλο μόνο σε ελάχιστες κατηγορίες ή στερεοτυπικές αντιλήψεις. Οι κάτω των 18 είναι πιο πιθανό να μην κάνουν πρωκτικό σεξ και να μην έχουν πει σε κανέναν ότι πάνε με άντρες.

sex30

Οι κάτω των 18 και οι άνω των 50 επίσης είναι πολύ πιο πιθανό να μην έχουν πει σε κανέναν ότι πάνε με άντρες.

sex29

Όσον αφορά την ικανοποίηση με τον σεξουαλικό τους ρόλο, τα ποσοστά δυσανασχέτησης είναι λίγο πολύ τα ίδια σε όλες τις ηλικίες.

sex31

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 293 guests και κανένα μέλος