Η Γνώμη του 10%

Κράτα μου το χέρι δίχως δισταγμούς

 
του Γεώργιου Φραγκάκη

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

handΝα μου κρατάς το χέρι. Δεν είναι τόσο απλό όσο σου φαίνεται, δεν μπλέκονται έτσι απλά τα δάχτυλα σαν να κλειδώνουν μεταξύ τους, είναι οι ψυχές εκείνες που ενώνονται, έστω για μια στιγμή μονάχα. Είναι σαν να εγκαταλείπεις συνειδητά τη μοναξιά σου, να συνδέεις τον ίδιο σου τον εαυτό με κάποιον άλλον και να θέλεις να αφεθείς για να νιώσεις ασφάλεια. Είναι αυτό το στιγμιαίο σκίρτιμα που ηλεκτρίζει, σαν να γεμίζει το κορμί σεροτονίνη και αποκτάς άξαφνα αυτή την περίεργη γλύκα στο στόμα. Η στιγμή είναι μοναδική, σαν αυτή η απλή «χειρονομία» να σε κάνει να νιώθεις πως δεν είσαι μόνος στη ζωή, σαν μια σιωπηλή υπόσχεση.

Να μου κρατάς το χέρι λοιπόν ή μήπως όχι… Όταν είσαι σε μια σχέση σου αρέσει να σε κρατούν από το χέρι ή προτιμάς «να το έχεις στην τσέπη σου»; Ίσως και να βρίσκεις ότι το χέρι σου ιδρώνει υπερβολικά όταν κρατάς τον άλλον ή τον κρατάς ευκαιριακά, όταν για παράδειγμα με το να κρατιέσαι ζεσταίνεις το παγωμένο σου χέρι μέσα στην παγωνιά του Δεκέμβρη. Ό,τι από τα δύο κι αν κάνεις, φαντάσου προς στιγμήν ότι δεν εξαρτάται αυτό τελείως από σένα. Ίσως, αν απεχθάνεσαι το να κρατάς το χέρι του άλλου, να ανταποκριθείς στο παραπάνω σενάριο με μια αίσθηση ανακούφισης. Αν όμως ταυτίζεσαι με τον άλλο τύπο που του αρέσει να περπατάει χέρι-χέρι με τον αγαπημένο του, μπορεί να νιώσεις σύγχυση και απορία που σου αφαιρούν τη δυνατότητα να πάρεις αυτή την απλή και προσωπική απόφαση. Ίσως αυτή να είναι η περίπτωση των περιθωριοποιημένων ζευγαριών, τα οποία αν εκδηλώσουν τρυφερότητα σε κοινή θέα μπορεί να προκαλέσουν την ανεπιθύμητη προσοχή, το στιγματισμό ή ακόμα και τη βία των άλλων. Η αποφυγή τέτοιων εκδηλώσεων μπορεί να έχει όμως κάποιες επιπτώσεις στην υγεία τους;

Πέρα από τη φυσική ικανοποίηση ή από τη ζεστασιά που αντλείς τους κρύους μήνες του χειμώνα όταν κρατάς το χέρι του συντρόφου σου, υπάρχουν άραγε και άλλα πιθανά οφέλη που χάνονται στη περίπτωση αυτών που αποφεύγουν να κρατιούνται χέρι-χέρι; Μια σειρά από ερευνητικές μελέτες βρήκαν θετικά αποτελέσματα που συνδέονται με το κράτημα του χεριού και τις εκδηλώσεις σωματικής τρυφερότητας των ζευγαριών. (1) Οι γυναίκες που δέχονταν μασάζ στο λαιμό και τους ώμους από τους συντρόφους τους εμφάνισαν στη διάρκεια στρεσογόνων εμπειριών χαμηλότερα επίπεδα έκκρισης κορτιζόλης (ορμόνη που εκκρίνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι) και μειωμένους καρδιακούς σφιγμούς. Δύο δηλαδή φαινόμενα με θετικές επιπτώσεις στην υγεία. (2) Σε μια άλλη μέλετη, γυναίκες σε ετερόφιλες σχέσεις ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα πίεσης του αίματος όταν οι σύντροφοί τους τις αγκάλιαζαν συχνότερα. (3) Επίσης, στη διάρκεια μιας τρίτης μελέτης, μερικές γυναίκες τοποθετήθηκαν σε μαγνητικό τομογράφο και απειλήθηκαν με ηλεκτροσόκ. Οι γυναίκες που κρατούσαν το χέρι του συζύγου τους στη διάρκεια αυτής της εμπειρίας εμφάνισαν κατόπιν βελτιωμένη συναισθηματική ρύθμιση όταν αντιμετώπιζαν την απειλή, όπως τελικά αποδείχτηκε μέσω μειωμένης αντιδραστικότητας του εγκέφαλου. Με άλλα λόγια οι γυναίκες που κρατούσαν το χέρι του συντρόφου τους στη διάρκεια ενός ιδιαίτερα στρεσογόνου γεγονότος μπόρεσαν να ελέγξουν καλύτερα τα συναισθήματα και τη φυσική τους αντίδραση, όταν απειλούνταν. Επιπλέον, αυτή η μελέτη έδειξε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα όταν οι γυναίκες κρατούσαν το χέρι του συντρόφου τους σε σύγκριση με το χέρι ενός ξένου και ακόμα πιό θετικό όταν η ποιότητα της σχέσης τους ήταν καλύτερη.

Συνεπώς, φαίνεται ότι οι εκδηλώσεις φυσικής τρυφερότητας μεταξύ των συντρόφων -συμπεριλαμβανομένου και του κρατήματος από το χέρι- μπορεί να βοηθούν τους ανθρώπους να αντιδρούν καλύτερα σε συνθήκες έντονου στρες. Τι συμβαίνει όμως όταν το κράτημα των χεριών ΕΙΝΑΙ ο στρεσογόνος παράγοντας; Παρότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να χάνουν κάποια από τα οφέλη που προσφέρουν οι εκδηλώσεις σωματικής τρυφερότητας, όταν ΚΡΑΤΙΟΥΝΤΑΙ από το χέρι μπορεί να βιώσουν αντιφατικά συναισθήματα, έτσι ώστε μια δραστηριότητα που υποτίθεται ότι μειώνει το στρες, στην πραγματικότητα να δημιουργεί μια κατάσταση έντονου άγχους! Επιπλέον, ίσως να είναι αρκετά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από το κράτημα των χεριών συγκρινόμενα με εκείνα που προκύπτουν όταν κανείς αποφεύγει να τον πληγώσουν, να τον φυλακίσουν ή να τον σκοτώσουν. Ενώ κάποιες ποιοτικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι πολλά ομόφυλα ζευγάρια είτε αποφεύγουν, είτε βιώνουν πρόσθετο άγχος όταν κρατιούνται από το χέρι δημόσια, δεν έχει ακόμα ερευνηθεί το αποτέλεσμα που προκύπτει για την υγεία τους όταν αυτά κρατιούνται τελικά από το χέρι.

Νέες έρευνες πάνω στις δημόσιες εκδηλώσεις τρυφερότητας προσπαθούν να καθορίσουν αν από αυτές οφελείται η υγεία των ομόφυλων ζευγαριών όπως συμβαίνει με τα μη στιγματισμένα ζευγάρια. Υπάρχει μια σειρά από λόγους που μας κάνουν να υποθέτουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Για πολλούς ανθρώπους σε κάποια μέρη του κόσμου, το να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους δεν αποτελεί επιλογή, όσο κι αν το θέλουν, γιατί αν συλληφθούν μπορεί να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα, να καταλήξουν στη φυλακή ή ακομα και να εκτελεστούν. (4) Στη Ρωσία είναι τώρα παρόνομο για τα ομόφυλα ζευγάρια να κρατιούνται από το χέρι κι αν κάνουν κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγηθούν στη φυλακή και να πληρώσουν βαριά πρόστιμα. (5) Στη Νιγηρία, τα ομόφυλα ζευγάρια που κρατιούνται από το χέρι μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και 10ετή φυλάκιση και (6) στην Ουγκάντα, παρόμοιες εκδηλώσεις τρυφερότητας μπορεί να οδηγήσουν στην εκτέλεσή τους αν περάσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιτρέπει την τιμωρία της «διακεκριμένης ομοφιλοφυλίας» με θάνατο. (7) Ακόμα και χωρίς να διατρέχουν τόσο ακραίους νομικούς κινδύνους, πολλά ομόφυλα ζευγάρια δε κρατιούνται από το χέρι γιατί φοβούνται τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκύψουν αν κάνουν κάτι τέτοιο μπροστά στα λάθος άτομα, τη λάθος στιγμή. Τέτοιοι φόβοι δεν είναι παράλογοι. (8) Πολύ πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, δυό άντρες που κρατιόντουσαν από το χέρι αφού βγήκαν από ένα σινεμά στο Τσέλσι, δέχτηκαν βίαιη επίθεση από μια ομάδα αντρών που κραύγαζαν με βρισιές κατά των γκέι. Αυτή η επίθεση αποτελεί μέρος μιας σειράς αντι-γκέι εγκλημάτων μίσους που συγκλόνισαν την πόλη της Νέας Υόρκης, το 2013.

Μια μικρή απλή χειρονομία είναι αυτή που ζεσταίνει όμως τις ψυχές των ανθρώπων, μια εκδήλωση τρυφερότητας που απογειώνει συναισθήματα αφού, η «σχέση» τελικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άγγιγμα. Μια ανθρώπινη ανάγκη, σημαντική όσο και το οξυγόνο που αναπνέουμε, που δείχνει στον άλλον ενδιαφέρον, πως δεν είναι μόνος. Δυό χέρια που σμίγουν έτσι απλά, που ψάχνουν αποδέκτη χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Γι’ αυτό μη σταματήσετε ποτέ να κρατιέστε χέρι-χέρι, γιατί σε τελική ανάλυση κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κρατά το χέρι αυτού που αγαπά. Άλλωστε, όπως είχαν πει κάποτε και οι Beatles «το μόνο που θέλω είναι να σου κρατήσω το χέρι».


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

  1. Ditzen, B., Neumann, I.D., Bodernmann, G., von Dawans, B., Turner, R.A., Ehlert, U., & Heinrichs, M. (2007). The effects of different kinds of couple interaction on cortisol and heart rate responses to stress in women. Psychoneuroendocrinology, 32(5), 565-574.
  2. Light, K.C., Grewen, K.M. & Amico, J.A. (2005). More frequent partner hugs and higher oxytocin levels are linked to lower blood pressure and heart rate in premenopausal women. Biological Psychology, 69(1), 5-21.
  3. Coan, J.A., Schaefer, H.S. & Davidson, R.J. (2006). Lending a hand: Social regulation of the neural response to threat. Psychological Science, 17(2), 1032-1039.
  1. Aravosis, J. (July 1, 2013). Russia’s Putin signs draconian anti-gay law banning speech, rainbows, holding hands. AmericaBlog.
  2. Nigeria: New Law Bans Gay Marriage.
  3. Funk, L. (2013). Uganda Kill the Gays Bill: Everything you need to know about anti-gay bill. Policymic.
  4. Rostosky, S.S., Riggle, E.D.B., Gray, B.E., & Hatton, R.L. (2007). Minority stress experiences in committed same-sex couple relationships. Professional Psychology: Research and Practice, 38(4), 392-400.
  5. Prokupecz, S. & Rosendale, G. (August 15, 2013). Gay couple holding hands attacked after leaving Manhattan movie theatre. 4 New York.

 Πηγή: Animartists.com

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 256 guests και κανένα μέλος