Η Γνώμη του 10%

Εκδοχές Βίας - μια συνέντευξη

 
συνέντευξη στον Λύο Καλοβυρνά

civilπολιτική;

ένα πλέγμα δυνάμεων που καθορίζει έμμεσα και άμεσα τις ζωές μας

ανυπακοή;

είναι η Αντιγόνη. Βάζει την προσωπική αλήθεια πάνω από τον νόμο.

βία;

τα πάντα και τίποτα μπορεί να είναι βία. συνέχεια ασκούνται δυνάμεις επάνω μας.

σεξ;

με βία είναι καλύτερο, αλλά και χωρίς βία καλό είναι.

γκέι;

μία λέξη για να περιγράψεις τόσα πολλά. φτάνει;

κουήαρ;

μία λέξη που εξ ορισμού δεν περιγράφει τίποτα.

τέχνη;

ένας τρόπος για να εκφραστούμε απέναντι στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω μας.

εκλογές;

μπρος γκρεμός και πίσω Ποτάμι.

τρομοκρατία;

η λέξη που δίνουμε στην επανάσταση, όταν είμαστε βολεμένοι.

οικογένεια;

είναι μια αρχή αλλά όχι το τέλος.

εσύ;

μου ασκείται και ασκώ πολλή βία αυτές τις μέρες. Εκκρεμούν κάποιες διακοπές.

Η έκθεση φωτογραφίας και video art Πολιτική Ανυπακοή εξεγείρεται για τέταρτη χρονιά, με φετινό θέμα τις διάφορες μορφές βίας που ασκούμε και μας ασκούνται. Εγκαίνια στις 10 Ιανουαρίου, ώρα 18:00, με live performance μόνο εκείνη τη μέρα στις 19:00 του μονόπρακτου Βία είναι... του Ηλία Δούλη, ειδικά για την έκθεση.

Η σειρά εκθέσεων Civil Disobedience ξεκίνησε το 2011 σαν μέρος των εκδηλώσεων Rainbow Week του Δήμου Αθηναίων. Το Rainbow Week δεν επαναληφθηκε αλλά το Civil Disobedience συνεχίζει ακάθεκτο. Την πρώτη χρονιά το θέμα ήταν youth revolt και η έκθεση έγινε στο υπόγειο του booze cooperativa. Το 2012 το θέμα ήταν gender identity και η έκθεση μετακόμισε στον Vault theatre plus ως πρώτη εικαστική έκθεση του πολυχώρου. Η πυρηνική οικογένεια/nuclear family μας απασχόλησε το 2013 πάλι στο vault theatre plus. Η έκθεση γινόταν τον μήνα Ιούνιο για να συμπέφτει με το Athens pride και τα gay theatre awards. Φέτος αποφασίσαμε να γίνει τον Ιανουάριο η έκθεση και η θεματική αφορά την βία. Να σημειωθεί ότι κάποια έργα συμμετείχαν στο homotopia της Θεσσαλονίκης το 2012 και φιλοξενήθηκαν στο seven film gallery σε κοινή θέα στην βιτρίνα του καταστήματος πράγμα πολύ τολμηρό. Όντως ο ιδιοκτήτης δέχτηκε αρκετή κριτική από διάφορους πελάτες για το τόλμημα.

Η έκθεση επινοήθηκε ως συμπλήρωμα στις ήδη υπάρχουσες queer εκδηλώσεις όπως το outview film festival, Athens pride και το queer festival με έμφαση την φωτογραφία και το video-art. Ο συνδετικός ιστός των εκθέσεων συνοψίζεται στην φράση: " Σε έναν κόσμο ετεροκανονικότητας το να είμαστε ο εαυτός μας είναι πράξη πολιτικής ανυπακοής. "

Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται με δύο κύριους τρόπους. Είτε με το γενικό κάλεσμα καλλιτεχνών μέσω του επίσημου φορέα της έκθεσης το gitv.gr στο Facebook, είτε με προσωπικό κάλεσμα καλλιτεχνών που μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Κάθε επίπεδο ή στάδιο καλλιτέχνη μας ενδιαφέρει από πρώτοεμφανιζόμενους μέχρι αναγνωρισμένους, από Έλληνες μέχρι ένα queer art group από την Χιλή.

Φέτος το extra τόλμημα μας είναι μια live performance στα πλαίσια των εγκαινίων στις 10 Ιανουαρίου 18:00-21:00. Ο Ηλίας Δούλης γράφει (στην εξωτική Αγγλία) εμπνευσμένος από την έκθεση και σκηνοθετεί (κυρίως μέσω skype) τον Ηλία Σαπουντζακη σε ένα μονόπρακτο για την βία.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 guests και κανένα μέλος